home > njuz > Paul Trynka prisustvovao predstavljanju STARMANA u Zagrebu, 12/11/2012

kontakt | search |

Paul Trynka prisustvovao predstavljanju STARMANA u Zagrebu, 12/11/2012

Četistotinjak stranica "teška " knjiga Paula Trynka, jednog od najcjenjenijih glazbenih novinara, bivšeg urednika časopisa MOJO, prevedena je na nekoliko jezika, nekoliko prijevoda je u tijeku, a za izdavanje hrvatskog izdanja pobrinuo se Menart.
Prijevod knjige potpisuje Mirela Priselac (Remi iz Elementala) u suradnji sa Anom Badurinom i pod lekturom Ane Lovrenčić. Za ovu prigodu Paul Trynka, koji se okušao i kao gitarist te pjevač u post punk bandu, čije reizdanje albuma je također izašlo u ponedjeljak , došao je iz Londona, predstavio knjigu, potpisao primjerke i voljno odgovarao na pitanja publike i novinara. Autorovo predstavljanje, u obliku polu-intervjua vodila je Mirela Priselac - Remi.
[ (s lijeva na desno) Željkica Makanec, Mirela Priselac - Remi, Paul Trynka, Branko Komljenović, Mladen Puljiz ]

(s lijeva na desno) Željkica Makanec, Mirela Priselac - Remi, Paul Trynka, Branko Komljenović, Mladen Puljiz   © mario m.

Pisanje same biografije, kako saznajemo od autora trajalo je preko tri godine, dok je pronalazak ljudi koji su sudjelovali u Davidovu životu, i koji su pružili informacije prema kojima je nastala ova knjiga trajao je preko godine. Tako napisana nakon stotina razgovora s Bowievim prijateljima, suparnicima, bivšim ljubavima i glazbenim kolegama, "STARMAN" je iznimno pouzdana biografija koja otkriva mnoge detalje - ulazi u srž filozofije prema kojoj je Bowie stvarao svoju glazbu i sebe samog.
[ Paul Trynka ]

Paul Trynka   © mario m.

Pitanje koje intrigira svakog autora biografskog djela ili pak u ovom slučaju čitatelja ono je da kada se kroz takvo jedno mukotrpno prikupljanje, pojavi nekoliko verzija iste priče, je: "Gdje se točno nalazi istina?". Autor je isto riješio na taj način da čitatelju prezentira one bitne, a ostavi na njemu prosudbu o tome gdje se nalazi njegova istina.
Kako David Bowie izbjegava pojavljivanje u medijima (komunicira uglavnom putem maila) i posvetio se obiteljskom životu, sam autor nije ga imao priliku upoznati osobno,iako su i surađivali na uređivanju jednog broja MOJO-a. Na koncertima je naravno kao pravi obožavatelj prisustvovao. Paul Trynka osim toga, priznaje kako je prije početka pisanja knjige bio drugačiji tip poklonika, nego što je sada, nakon pisanja knjige. Istraživanje ga je prosvijetlio u percepciji Davida Bowieja kao instinktivnog bića, dok je prilikom pisanja biografije Iggy Popa otkrio kako je on strukturiran i gotovo rob navika, dok im je ranije pridavao upravo suprotne osobine. Na čemu Paul Trynka trenutno radi, nažalost nije nam želio otkriti, osim činjenice kako je već napola gotovo , te da se radi o periodu šezdesetih godina i da se razlikuje on onoga što smo do sad iz njegova pera imali priliku pročitati.
[ Antun Batinović, Mladen Puljiz, Denis Leskovar ]

Antun Batinović, Mladen Puljiz, Denis Leskovar   © mario m.

Urednik izdanja, Denis Leskovar, napomenuo je kako je proces prikupljanja informacija i strukturiranja istih u biografiju i pisanje iste mukotrpan posao, pogotovo kada se radi o nekome tko se toliko dugo nalazi na sceni. Hrvatsko izdanje naravno nije tek puki prijevod knjige, o Davidu Bowieu naime izašlo je nekoliko biografija ali ovo je prva koja je privukla interes izdavača upravo svojom sveobuhvatnošću i pogađanjem Bowieve srži - transformacije.
Mladen Puljiz, pjevač BOE podijelio je s nama iskustvo nastupanja kao predgrupa Davidu Bowieu, na koncertu na Dinamovom stadionu 1990. Ono što je Puljiza zaintrigiralo bila je činjenica kako je Bowie unatoč tome što je bio prehlađen i blijed odradio koncert "na nivou". Osim toga gotovo proročanski djelovao je prestanak kiše,koja je sve ostale sudionike obilno zalila, u trenutku kada je David krenuo prema pozornici.
[ Antun Batinović ]

Antun Batinović   © mario m.

Kao šećer na kraju, prije potpisivanja knjiga i razgovora sa autorom, predstavljanju se pridružio i Ante Batinović, inače novinar, a u ovoj skupini poklonika jedini koji je imao priliku osobno razgovarati sa Bowiem,prilikom intervjua i to čak u tri navrata. Batinović je Bowia okarakterizirao kao osobu koja bi i na banalno pitanje o dizajnu čaše producirao nadasve zanimljiv odgovor te podijelio s prisutnima nekoliko anegdota s intervjua.
Ono što u STARMANU možemo očekivati rasplet je priče Bowiejevih složenih odnosa s Marcom Bolanom, Iggyjem Popom i drugima otkrivanje jedinstvene kombinacije bezobzirnosti i velikodušnosti sa novim pogledom na njegove najpoznatije pjesme. STARMAN slavi Bowiejevu genijalnost i služi kao podsjetnik na to kako se stvara fenomenalna glazba.
Knjiga je u prodaji na Interliberu i u knjižarama po cijeni od 149,00 kuna.

gemmel // 14/11/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*