home > njuz > DORF 2012 - OBJAVLJENI NOVI DETALJI RIJEČKOG PROGRAMA

kontakt | search |

DORF 2012 - OBJAVLJENI NOVI DETALJI RIJEČKOG PROGRAMA

Najveći broj filmova do sada podijeljen je u Regionalnu, Međunarodnu i Tajna povijest rocka selekciju, a projekcije filmova će se održati u Art-kinu Croatia, Savezu udruga Molekula i Klubu Palach.

Ovogodišnje posebno DORF priznanje za doprinos razvoju rock kulture dobili su VIS Uragani. Radi se o premijernom riječkom rock'n'roll bandu, ali i prvom r'n'r bandu bivše federalne države, koji su svoje prve probe održali davne 1960, a kroz koji je prošlo 26 članova, riječkih glazbenika od kojih su neki na domaćoj pop sceni ostavili značajan trag.

Za izradu festivalske nagrade DORF 2012 zaduženi su Ana Rupenović i Tonko Vukonić, studenti kiparstva na riječkoj Akademiji.

Na otvorenju Festivala u Art-kinu Croatia 15.03. u 21:00 sati biti će prikazan film "Backyard", islandskog redatelja Arni Sveinssona. Radi se o velikom prošlogodišnjem festivalskom hitu, koji premijerno prikazujemo, a film daje izvrstan presjek recentne islandske indie pop scene (FM Belfast, Mum, Retro Stefsson...).
Prije filma, u 20:00 sati u Art-kinu otvaramo izložbu filigranskog nakita mlade makedonske umjetnice Marije Miloševske pod nazivom OROROK. Radi se o seriji nakita inspiriranoj ex-yu rock pjesmaricom (Azra, Haustor, Disciplina Kičme, Rambo Amadeus...) i premijernom predstavljanju zanimljive kombinacije unikatnog nakita i fotografija u Hrvatskoj. Također, prva samostalna izložba koncertnih fotografija mladog fotografa Saše Huzjaka iz Koprivnice postavljena je od 15.03. u Molekuli, a otvorenje izložbe je u 19:00 sati.

Nakon projekcije filma "Backyard", u atriju Art-kina trojica članova žirija - Ante Perković, Veljko Popović i Gjorgji Janevski zaduženi su za dobro raspoloženje i izbor glazbe.

Od 10 filmova iz regionalne selekcije film "Fanzini s Marsa" Siniše Dugonjića iz Beograda o fanzinima i underground sceni u Srbiji 90-ih godina, te film "U godini hip hopa", slovenskog redatelja Borisa Petkoviča koji daje zanimljiv presjek slovenske hip hop scene, privući će veliku pozornost medija i publike.

Od 14 filmova iz programa međunarodne konkurencije izdvajamo sjajan film Morgana Nevilla (SAD)o nastanku i utjecaju kultnog albuma legendarnih Iggy&Stooges "Search&destroy - Iggy Pop and Stooges' Raw Power". DORF se može pohvaliti i jednom od prvih europskih projekcija zanimljivog filma "In search of sound" Briana Parsonsa (SAD). Brian je na zanimljiv način spojio glazbenike sa svih kontinenata i predstavio nam svjež koncept u kojem sudjeluju između ostalih Caribou, Gus Gus, Slam, Mouse On Mars, Efterklang, Mum...

U programu Tajna povijest rocka predstavljamo i neke od hrvatskih filmova - "Kuća" Tomislava Žaje o legendarnom Marijanu i njegovoj prostoriji za probe bandova na Mirogoju, "U eteru" Marije Prusine o underground Splitu 90-ih (No Comment, Igor Mihovilović, Zdeslav Kukoč), te "Što je meni Balkan - kino Europa" Ines Pletikos u produkciji HRT, o preispitivanju Balkana u kojem sudjeluju Lucić&Dežulović, Rundek, Boris Buden, Siniša Labrović i dr.

Ističemo i premijerno predstavljanje radova Lance Bangsa (Jackass, Nirvana, Sonic Youth, Gossip...), čiju selekciju video spotova prikazujemo po prvi put, a priliku na velikom ekranu pogledati spotove imaju ljubitelji Pavement, YeahYeahYeahs, Guided by voices, Belle&Sebastian...

U off-dorf programu najavljujemo promocije 3 knjige u RiBooku(Ante Perković, Velimir Grgić, Anđelo Jurkas - Anđelo će premijerno predstaviti i svoj novi spot "Disco zvijer" mlade redateljice Nataše Antulov), nastup tandema Predrag Lucić/Boris Dežulović u epizodi "Melodije DORFa a ne DORHa" na brodu "Marina", sajam secondhand vinila Discodrom u Spiritu, koncert grupe Goribor u Tunelu i nastup austrijskog DJ Stefana Skorupe koji će svojim soul/afro setom u Palachu zabavljati sve ljubitelje retro plesa.

Na samom kraju posebno ističemo radionicu dokumentarnog filma koju će na temu istarska ljestvica voditi veliki francuski redatelj Vincent Moon.
Cijena ulaznica za projekcije filmova u Art-kinu je 20 kn, a na projekcije u Palachu i Molekuli ulaz je slobodan. Ulaznice za "Melodije DORFa a ne DORHa" po cijeni od 20 kn nabavite na brodu Marina.
Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2012 organizira Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca.
Festival podržavaju Grad Vinkovci, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici Festivala i pratite vijesti na Facebooku i Twitteru.

promo guy // 08/03/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*