home > njuz > Četvrtak na ZagrebDoxu: premijera filma 'Od zrna do slike' Branka Ištvančića!

kontakt | search |

Četvrtak na ZagrebDoxu: premijera filma 'Od zrna do slike' Branka Ištvančića!

Četvrtak na ZagrebDoxu donosi još jednu premijeru, film 'Od zrna do slike' Branka Ištvančića koji je na rasporedu u 21 sat u dvorani broj 1, a donosi priču o umjetnicama od slame, zvanim i 'slamarke'; riječ je o poetskoj odi toj posebnoj umjetničkoj vještini, a ujedno i poticaj na očuvanje jedne baštine koja polako, ali sigurno nestaje. Pored spomenute premijere, svoje filmove predstavit će autori Dana Budisavljević ('Nije ti život pjesma Havaja'), Mejra Mujičić i Marina Viculin ('Nije bilo vitra'), Pekka Ville Lehtinen ('Dušokradica'), Piotr Sulkowski ('Razgovor') te Nicolas Rincon Gille ('U zagrljaju rijeke').
[  ]

Četvrti festivalski dan započinje u 13 sati u dvorani broj 1 projekcijom jednog filma iz međunarodne i jednog iz iz regionalne konkurencije. Kratki crno-bijeli poljski film 'Povratci' dokumentira događaje koji su se zbili nakon 10.travnja 2010. Godine; tog je dana 96 osoba, uključujući poljskog predsjednika i članove vlade, poginulo u avionskoj nesreći kod Smolenska. Nakon njega slijedi film nagrađivane autorice Dane Budisavljević 'Nije ti život pjesma Havaja' o zagrebačkoj, četveročlanoj obitelji koja se okuplja za istim stolom nakon četiri godine; potonji film progovara o potrebi da nas prihvate naši bližnji.

U 14 sati u dvorani broj 5 na rasporedu su dva filma iz programa Baltički dox: 'Veseli starkelje' autora Manfreda Vainokivija o starom redatelju, starom snimatelju i njihovom prijateljstvu te film 'Umjetnost prodaje' autora Jaaka Kilmija i Andresa Maimika koji je kronika novih načina snalaženja u postkomunističkom društvu. U 17 sati u dvorani 1 bit će prikazana dva naslova iz međunarodne konkurencije: '1001 dan' autora Oliviera Jourdaina koji prati najtvrdokornije fanove turskih sapunica od Zagreba do Istanbula te iranski film 'Zeleni Val' čiji autor, Ali Samadi Ahadi spaja animaciju, dokumentarni materijal, svjedočanstva i postove hrabrih iranskih blogera kako bi prikazao sve strane političkog pokreta uoči iranskih predsjedničkih izbora 2009. godine.
Program Stanje stvari na rasporedu je u 18 sati u dvorani broj četiri s dva filma - riječ je o američkom filmu 'Bez domovine' autora Thea Rigbya koji pokušava nadići uobičajeni medijski pristup problemu imigranata te istražuje složeno i emotivno putovanje jedne obitelji, uključujući i njihovu deportaciju te film 'Dugokracija' koji traži uzroke dužničke krize u Grčkoj i predlaže rješenja koja ne prihvaćaju vlada i najjači mediji. Autori Aris Hadžistefanu i Katerina Kitidi razgovarali su s ekonomistima, novinarima i intelektualcima iz cijelog svijeta koji opisuju korake koji su Grčku doveli u današnju dužničku zamku - dugokraciju.

U 20 sati u dvorani broj 4 na rasporedu su dva filma iz međunarodne konkurencije: film 'Razgovor' mladog poljskog autora Piotra Sułkowskog o Januszu i Agnieszki koji su oboje osuđeni zbog ubojstva i poznaju se samo preko pisama te film 'U zagrljaju rijeke' koji donosi priču o životu uz rijeku Magdalenu kojom vlada Mohan, mitsko riječno čudovište koje se poigrava s ribarima i zapliče im mreže.
[  ]

U 22 sata u dvorani broj 5 očekuju nas još jedan Glazbeni globus, film 'Beat, rime & život: A Tribe Called Quest' američkog glumca, redatelja i komičara Michaela Rapaporta (TV-serije 'Boston Public', 'Zakon braće', 'Prijatelji') koji je u svojem prvom dugometražnom snimio priču o jednom od najutjecajnijih i najrevolucionarnijih grupa u povijesti hip-hop glazbe. Izdavši pet zlatnih i platinastih albuma u osam godina, A Tribe Called Quest postao je jedan od komercijalno najuspješnijih i umjetnički najznačajnijih glazbenih bendova u novijoj povijesti. Deset godina nakon raspada, 2008. godine, ponovno su se okupili na turneji da bi svirali na rasprodanim koncertima po Americi. Film je nagrađen za najbolji strani dokumentarni film na međunarodnom filmskom festivalu u São Paulu, a na festivalu u Los Angelesu osvojio je nagradu publike.

Posljedni film dana na rasporedu je u 23 sata u dvorani broj 1 - američki film 'Kumovi Monda' autora Davida Gregoryja dio je programa Mondo dox, a bavi se poviješću filmova i suradnji Gualtiera Jacopettia i Franca Prosperia.

Popratna događanja uključuju Pitching forum u 10 sati u dvorani broj 2. Dvanaest dokumentarnih filmova u različitim fazama razvoja stiže iz osam zemalja predstaviti se panelu televizijskih urednika, predstavnika filmskih centara i distributera. Pitching forum otvoren je za javnost i publici omogućava jedinstveni uvid u budućnost festivalskog i televizijskog dokumentarnog programa. Službeni jezik pitching foruma je engleski. Moderiraju: Leena Pasanen i Stefano Tealdi, voditelji radionice za razvoj projekata ZagrebDox Pro.

robert tabula // 01/03/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Frenkie predstavio album

Frenkie predstavio album "Manifest" i video spot za pjesmu "Identitet"

| 03/05/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Folk-punk cabaret bend

Folk-punk cabaret bend "Šarijanata" predstavlja prvi singl i spot "Beyond the End of the Road"

| 02/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

| 01/05/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: JEREMIAH CYMERMAN na 1. maj ima online party

JEREMIAH CYMERMAN na 1. maj ima online party

| 30/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: INMusic 2024 - Kontigent domaćih i EXYU snaga

INMusic 2024 - Kontigent domaćih i EXYU snaga

| 30/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*