home > njuz > Srijeda na ZagrebDoxu: premijera filma 'Blokada' Igora Bezinovića i niz stranih gostiju!

kontakt | search |

Srijeda na ZagrebDoxu: premijera filma 'Blokada' Igora Bezinovića i niz stranih gostiju!

Srijeda na ZagrebDoxu donosi premijerno prikazivanje filma 'Blokada' Igora Bezinovića. Film je na rasporedu u 21 sat u dvorani 1. Pored toga, svoje će filmove osobno danas predstaviti niz autora: Ciaran Cassidy, autor film 'Ležeća kolaboracija', Dana Budisavljević, autorica filma 'Nije ti život pjesma Havaja', Cosima Dannoritzer, redateljica filma 'Zavjera oko žarulje', Audrius Stonys, autor filma 'Ramin' te Marieke Schellart, autorica filma 'Jajašca za kasnije'.
Drugi festivalski dan započinje u 12 sati projekcijom filma iz regionalne konkurencije. Riječ je o rumunjskom filmu 'Crulic - putovanje na onaj svijet' autorice Ance Damian, neobičnoj animiranoj priči koju pripovjeda glavni lik iz groba.
U 14 sati u dvorani broj 4 na rasporedu su tri kratka filma iz retrospektive Danske filmske škole: 'Moj Beirut' autora Borisa Benjamina Bertrama o jednom muškarcu i četiri žene i o tome kako je biti razapet između dvaju svjetova, zatim 'Djevojka s telefonom' autorice Anje Kvistgaard, film o tome kako je život lijep, zabavan i jednostavan kad se zoveš Emillie i još nisi navršila deset godina te film 'Angie' autorice Tine Katinke Jensen o 23-godišnjoj reperici koja sudjeluje u natjecanju za repera godine u Kopenhagenu.
U 17 sati u dvorani 1 bit će prikazana dva naslova iz međunarodne konkurencije: irski film 'Ležeća kolaboracija' - o sudbini djeteta s fotografije snimljene pred 65 godina koje je jedno od brojnih plodova tzv. 'ležeće kolaboracije' Francuskinja i njemačkih vojnika za vrijeme drugog svjetskog rata te potom film 'Vrata Kine' o mladim Kinezima koji učenjem pokušavaju promijeniti svoje sudbine.
Teen dox filmovi na rasporedu su u 18 sati u dvorani broj četiri - riječ je o nizozemskom filmu 'Leteća Anne' o jedanaestogodišnjoj Anne koja je toliko lijepa da s nje ne možete skinuti pogled, ali što je dulje gledate, to više primjećujete njene tikove. Anne naime boluje od Touretteova sindroma. Film 'Leteća Anne' osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarac na festivalu Hot Docs. Nakon njega slijedi belgijski film 'U koži stranca' autora Hermansa Christopha o Arnaudu, mladom čovjeku u dvadesetima koji je nakon smrti majke prije tri godine prekinuo studij te pronašao utjehu u hrani.
Autorska večer Tomislava Radića selektorice Diane Nenadić na rasporedu je u 20 sati u dvorani broj 4 s čak tri filma - 'Izravni prijenos', 'Popodne' i 'Put'.
U 21 sat u dvorani 1 premijerno će biti prikazan novi uradak redatelja Igora Bezinovića, film 'Blokada'. Film je autorski prikaz najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima - blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009.godine.

Program Majstori doxa donosi 'Spilju zaboravljenih snova' Wernera Herzoga. Nastavno na njegov prijašnji dokumentarac 'Encounters At The End Of The World' u kojem se sa svojom kamerom pridružio skupini znanstvenika na Antartici, Werner Herzog 2010. snimio je 3D dokumentarac o špilji Chauvet koja se nalazi na jugu Francuske. Tamo su 1994. otkrivene na stotine najstarijih špiljskih crteža koji datiraju još iz doba Paleolitika. Herzog je tako javnosti otkrio veličanstveni podzemni svijet u kojem se nalaze umjetnički radovi stari 32 tisuće godina. Film je na rasporedu u 21 sat u dvorani broj 3.
[  ]

U 22 sata u dvorani broj 5 očekuju nas dvije glazbene poslastice iz programa Glazbeni globus. Poljski film 'Natjecanje' prikazuje intimna razmišljanja i emocije natjecatelja na kvalifikacijama za Međunarodno klavirsko natjecanje Frederica Chopina 2010. godine te dokumentarni film 'Inni' koji prati Sigur Rós na završetku njihove posljednje turneje u studenom 2008. Godine.
Popratna događanja uključuju predavanje KOFFIE VERKEERD* S ALLY DERKS u 12 sati u Festivalskom centru. Ally Derks osnivačica je Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) i njegova direktorica od 1989. godine. Dobila je nekoliko nagrada za svoj doprinos na polju dokumentaristike, uključujući i nagradu za životno djelo na festivalu DocAviv u Tel Avivu 2007, IJ Prijs grada Amsterdama, nagradu PricewaterhouseCoopers (2008) i Doc Mogul na Hot Docsu 2011. Tijekom kratkog boravka u Zagrebu pružit će nam uvid u proces selekcije na IDFA-i, a reći će nam nešto i o promjenama do kojih je došlo u dokumentarnim filmu nakon osnivanja IDFA-e.
U 17 sati u Festivalskom centru održat će se Baltički Dox razgovor o financiranju i plasmanu dokumentarnih filmova u Estoniji, Latviji, Litvi i Hrvatskoj koji ZagrebDox organizira u suradnji s MEDIA deskom Estonije, Nacionalnim filmskim centrom Latvije i MEDIA deskom Hrvatske. U razmjeni znanja i ideja sudjelovat će Ilze Gailite Holmberg, direktorica Nacionalnog filmskog centra Latvije, Marje Jurtshenko, urednica programa na estonskoj televiziji ETV2, litvanski dokumentarist Audrius Stonys, čiji su filmovi uvršteni u ovogodišnji program ZagrebDoxa, Martina Petrović, voditeljica ureda MEDIA deska Hrvatske, producent Siniša Juričić, član upravnog odbora Hrvatske udruge producenata, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra te direktor ZagrebDoxa i Factuma, Nenad Puhovski. Razgovor moderira Tue Steen Müller, selektor retrospektive baltičkog dokumentarca.

robert tabula // 29/02/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: novosadski MRT ponovno aktivni!

novosadski MRT ponovno aktivni!

| 15/04/2024 | mr x. |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*