home > njuz > Promocija knjige @ Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb, 04/04/2012

kontakt | search |

Promocija knjige @ Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb, 04/04/2012

Da je živ, Boško Petrović bi u subotu, 18. veljače proslavio svoj 77. rođendan. Nažalost, ovaj veliki umjetnik više nije s nama, a uoči njegovog rođendana Menart objavljuje njegovu autobiografiju čiji je veći dio pripremljen još za njegova života. Autor Davor Hrvoj i Boško Petrović godinama su dogovarali i planirali izdavannje ovog vrijednog književnog izdanja. Konačni je dogovor postignut u ljeto 2010 godine.
Prema želji Boška Petrovića, radi se samo o njegovm životu vezanom uz glazbu:
[  ]

Snimao sam ga od tada pa sve dok nije umro, 10. 1. 2011. Budući da mi nije uspio izdiktirati sve što smo planirali, neke sam dijelove dopunio intervjuima koje sam prije radio s njim. Fotografije su Damira Kalogjere, moje i iz arhive Boška Petrovića koje mi ustupio njegov sin Kolja. Naše prijateljstvo počelo je još sedamdesetih godina kada sam odlazio na njegove koncerte što je, između ostalog, utjecalo moju zaluđenost jazzom, kad me upućivao u tajne jazza, posuđivao mi ploče... - kaže autor knjige Davor Hrvoj, iskusan poznavatelj jazza glazbeni novinar i pisac.

Boško Petrović je najvažniji glazbenik u povijesti hrvatskog jazza, uspješan vibrafonist, skladatelj, producent, promotor, glazbeni pedagog, diskograf, vlasnik jazz kluba... Ujedno je bio najpoznatiji hrvatski jazz glazbenik u svijetu. Svirao je i prijateljevao s legendama svjetskoga jazza.
Osim podataka iz Boškova glazbenog života, knjiga donosi i sjećanja na njegove susrete s velikanima jazza, mnogo duhovitih priča iz tog miljea te djelomičnu kroniku zagrebačkog jazza od sredine pedesetih
do današnjih dana.

Osim predstavljanja knjige, Lela Kaplowitz i prijatelji će na promociji izvoditi i pjesme s CD-a Lela Kaplowitz & Friends "Little boy with a big heart - The Music of Boško Petrović". Na albumu koji je u prodaji od petka, ukupno je radilo 22 glazbenika: Lela Kaplowitz, Elvis Stanić, Matija Dedić, Hrvoje Rupčić, Kruno Levačić, Zdenka Kovačiček, Primož Grašič, Saša Nestorović, Joe Kaplowitz, Žarko Hajdarhodžić, Zvonimir Šestak, Mladen Baraković, Šimun Matišić, Vid Jamnik, Uglješa Novaković, Elvis Penava, Davor Križić, Zlatan Došlić, Marko Lazarić, Mate Matišić, Ratko Divjak.
[  ]

Najvećim dijelom inspiraciju za tekstove Lela je dobila od preslušavanja Boškovih skladbi, i to raznih verzija i aranžmana. Pokušala je osjetiti energiju kompozicije i od tuda je kretala. Znala je da je Boško imao priču iza svake svoje kompozicije. S nekima je bila i upoznata, s mnogima ne, pa je tako ponudila svoje vlastito viđenje Boškovih skladbi:

Moram spomenuti skladbu Be-bop special. To je jedna bop skladba koju je Boško tako precizno i pametno skladao upotrebljavajući dijelove i fraze poznatih jazz skladbi koje su na jedan mudar način poslagane u novu kompoziciju Be-bop special. Tekstom sam pokušala otkriti o kojim se to skladbama radi upravo na mijestima gdje se pojavljuju i zaista se nadam da bi se BP-u svidjelo to što sam napravila. Sa skladbom Green Lobster Dream sam se malo zabavljala dok sam pisala tekst, jer sam se stavila u poziciju zelenog jastoga koji je usnio strašan san o tome kako su ga uhvatili i servirali. Zdenka se sjajno uklopila u taj duet i mislim da smo uspjele dočarati energiju skladbe.

Prvobitna ideja s kojom je ova glazbenica krenula prije godinu i pol, bila je odabrati jazz skladbe hrvatskih skladatelja i napraviti jednu kompilaciju tzv. hrvatskih jazz standarda.

Nakon iznenadne Boškove smrti, koja nas je sve šokirala, a i uz činjenicu da je, i uz pomoć vrhunskih hrvatskih jazz glazbenika i poznavatelja jazz-a, bilo dosta teško pronaći dovoljan broj izvorne hrvatske jazz skladbe, dolazi prijedlog od Davora Hrvoja da se jednostavno baziram na Boškovom repertoaru. I to nije mogao biti bolji prijedlog. Kad sam krenula u istraživanje skladbi koje je Boško komponirao (preko svih albuma koje je snimio, knjiga nota koje je izdao, i svih mogućih video snimki do kojih sam mogla doći), ostala sam zapanjena bogatim opusom, raznolikošću i kvalitetom tih kompozicija. Također mije jako drago što su glazbenici koji su sudjelovali u projektu imali prilike upoznati neke Boškove kompozicije koje nisu nikad prije čuli - kaže Lela Kaplowitz koja je radila 10 mjeseci na ovom projektu.

Naziv "Little boy with a big heart" joj je nekako najviše odgovarao cijelom projektu:

Vidim Boška kao dječarca s velikim srcem i ogromnom željom da podijeli svoju ljubav prema glazbi s cijelim svijetom. On je to i uspio. Na žalost više ga fizički nema među nama, ali on će vječno živjeti s nama kroz generacije i generacije upravo kroz skladbe koje je napisao. Ovaj album je moj maleni dar Bošku i svim ljubiteljima jazz glazbe koji će nadam se nastaviti uživati u velikom daru s neba, u daru pod nazivom BP. -

S Boškom se susrela nekolicinu puta, no nije ga zapravo poznavala. Počela ga je, kaže, upoznavati tek kroz studiranje njegove glazbe, kroz brojne intervjue koje sam pročitala te kroz mnogobrojne razgovore s njegovim bliskim prijateljima i glazbenicima s kojima je surađivao te ljude koji su ga poznavali:

Sjećam se kad sam prvi put nastupila u BP klubu s Elvis Stanić Group davne 1999, imala sam ogromnu tremu jer sam čula iz priča drugih glazbenika kako je BP kritičan, a posebno prema vokalisticama, a uz to je sjedio na svom mjestu u klubu i budno promatrao i slušao koncert. Nakon koncerta prišla sam mu i pitala da li je sve bilo u redu. On se nasmijao i rekao "Da nije bilo u redu, ja bih ti to rekao." Dala sam mu pusu u obraz i ostatak večeri bila najsretnija jazz pjevačica na svijetu!

Ulaz je slobodan a promocija počinje u 18 sati.

promo guy // 01/02/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*