home > njuz > Srijeda na 9. ZFF-u

kontakt | search |

Srijeda na 9. ZFF-u

Deveti Zagreb Film Festival došao je u svoju središnju fazu, u period kad su svi filmski programi pokazali svoje konture, ali i kad filmske poslastice još uvijek u velikom broju čekaju filmoljupce.

Kao i svakog dana projektori u kinima Europa i Tuškanac pale se prvi, u jutarnjim satima. Tri dokumentarna naslova su na rasporedu od devet sati, Talibani iza maske Paula Refsdala, Zemlja znanja našeg Saše Bana te Barzak Mantasa Kvedaravičiusa. Zemlja znanja je film o čijoj stvarnosti itekako mnogo znamo jer riječ je o dokumentiranju prosvjeda koji su se prošle godine odvijali na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Barzak s druge strane donosi priču o Čečenima, nestalima i onima koji ih traže, a prijevod naslova o filmu najbolje govori: "zemlja između života i smrti".
Nakon dokumentarnih tema u Europi od 12 i 30 slijede filmovi iz programa Bibijada, namijenjeni najmlađima, a među četiri kratkometražna naslova moći će se premijerno pogledati i novi hrvatski film, Ema Krasimira Gančeva. Prvi dio dana u Europi se zaključuje reprizama filmova iz glavnog programa, filmom Bagremi u 15 sati i Razmjenom od 17 sati. Večernje projekcije u Europi otvaraju dva filma, kratkometražni Mali borci Ivane Lalović o djeci usred ratnog vihora koji u Zagreb stiže s niza prestižnih festivala, a odmah potom na velikom će platnu zaigrati novi rumunjski biser, Najbolje namjere Adriana Sitarua. Sitaru je stari zagrebački znanac: na 5. ZFF-u predstavio je svoj kratak film Valovi, a prošle je godine bio član žirija dugometražnog i kratkometražnog filma. Najbolje namjere su film o neurotičnom tridesetogodišnjaku kojem se posve promijeni život kada mu majka zapadne u zdravstvene probleme. Na festivalu u Locarnu film je nagrađen za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu. Joshua Marston je još jedan redatelj kojeg vjerni posjetitelji ZFF-a dobro poznaju. Riječ je o autoru koji je zagrebačku publiku osvojio filmom Marija milosti puna još 2004. godine, a sada stiže s novim filmom, Krvnom osvetom. Riječ je o snažnoj priči o sazrijevanju i izuzetnoj analiza načela krvne osvete. Film prikazuje latentni osjećaj opasnosti, ali i deprimirajuću dosadu s kojom su suočeni albanski tinejdžeri koji se nađu pod utjecajem starinskih običaja i dužnosti koje im nisu bliske.
[  ]

Film je na festivalu u Berlinu nagrađen dvjema nagradama: Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij te posebnim priznanjem Ekumenskog žirija. Prije Krvne osvete, od 22 sata bit će prikazan i film Sutra, Alžir?, nešto posve drugačije, no opet tako blisko Marstonovom filmu.
Europski filmovi iz programa Velikih 5 i u srijedu imaju jake adute. U Muzeju suvremene umjetnosti u 21 sat bit će prikazan film Aureliana Amadeia 20 cigareta o stvarnom i turbulentnom spletu događaja samog autora, a u kinu Tuškanac u 19 sati španjolski film Tuđa nevolja Oskara Santosa. Tuđa nevolja je zanimljiv spoj drame i fantastike o liječniku kojem učmali život preko noći postaje pravi lunapark. Odmah nakon Tuđe nevolje u kinu Tuškanac igrat će film o kojem se posljednjih mjeseci puno priča. Orkestar Pjera Žalice govori o orkestru, onom Plavom, naravno, ali i općem društvenom kontekstu koji je obilježio nekoliko generacija bivše države. Kada već govorimo o dokumentarcima ne smijemo propustiti ni Marijine koje će se prikazati u Dokukinu Croatia od 19 sati, a odmah nakon Marijinih u istom kinu ali od 21 sat slijedi hvaljen i nagrađivan film Andyja Taylora Smitha Ova stolica nisam ja o čovjeku koji boluje od celebralne paralize no kojem se život iznenada stubokom promijeni. Za one koji preferiraju noćne projekcije od jutarnjih, prije Smithovog filma moći će pogledati već opisani film Barzak.
[  ]

Program Moj prvi film: Danska donosi nove naslove tamošnjih filmskih majstora, u Zagrebačkom plesnom centru od 20 sati i 30 minuta bit će prikazani filmovi Thomasa Vinterberga, dugometražni Najveći heroji i kratkometražni Dečko koji je hodao natraške.

Za kraj dana kao i uvijek pripremili smo i poneki tulum: u kinu Europa glazbu će puštati DJ Borovich, a u Lemon Baru DJ Mayo & Nikki Bumz imaju live act.

robert tabula // 19/10/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover: DVA OSAM - Otvorenje kluba i program u prosincu

DVA OSAM - Otvorenje kluba i program u prosincu

| 02/12/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: Edicije Božičević - noviteti

Edicije Božičević - noviteti

| 02/12/2021 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Nemeček izbacio novi album.

Nemeček izbacio novi album.

| 02/12/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: MUZIKA.HR čestita Terapiji 20. rođendan

MUZIKA.HR čestita Terapiji 20. rođendan

| 30/11/2021 | terapija |

>> opširnije


cover: STEVAN PIVNIČKI (AcidFather) čestita Terapiji 20 godina

STEVAN PIVNIČKI (AcidFather) čestita Terapiji 20 godina

| 30/11/2021 | terapija |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*