home > njuz > Utorak na 9. ZFF-u

kontakt | search |

Utorak na 9. ZFF-u

Zagreb je ovog tjedna glavni grad filma u Hrvatskoj ali i šire i lavina dobrih filmova vreba na filmofile baš kao i prethodnih dana. Prve su projekcije u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu Croatia prošle u najboljem redu; utorak donosi nove vrijedne naslove.
Slovenski film iz programa Bibijada Mi idemo svojim putem namijenjen je najmlađima. Priča o izviđačima u raljama prirode i dosadnog voditelja igrat će u kinu Europa od 12 i 30, te u Muzeje suvremene umjetnosti od 18 sati i 30 minuta.
Vrlo zanimljiv dokumentaran dan čini kontroverzni Još sam tu: izgubljene godine Joaquina Phoenixa glumca ali i redatelja-debitanta Caseya Afflecka koji će biti prikazan u 16.30 h u kinu Tuškanac. Film je prikazan između ostalog na festivalima u Torontu i Veneciji i ono što je za njega sigurno jest činjenica kako je riječ o uistinu pomaknutom dokumentarnom konceptu. Zanimljiva nas filmska priča očekuje i u programu Velikih 5 u 19 sati u kinu Tuškanac u sklopu kojeg će biti prikazan film Aureliana Amadeia 20 cigareta.
[  ]

Utemeljen na stvarnim događajima iz života redatelja i scenarista koji je i prije no što je stigao popušiti kutiju cigareta postao žrtva nasilja. Kao jedini preživjeli civil i svjedok, postaje neočekivani heroj. Svojim ironičnim humorom, ovaj film pristupa iračkom ratu posve drugačije od američkih filmova. Film o kojem se u medijima puno pisalo posljednjih dana ali i mjeseci svakako su Marijine Željke Sukove. Dokumentarna glazbena komedija s elementima drame u stilu socijalnog realizma imat će svoju hrvatsku premijeru nakon uspješnog pohoda po svjetskim festivalima u kinu Tuškanac od 21 sat.
Komunistički westerni jašu dalje! Poljski Zakon i šaka koji će biti prikazan u 18 sati u Zagrebačkom plesnom centru u svojim akcijskim dijelovima podsjeća na Zinnemannov film Točno u podne, no autori ovog poljskog vesterna za vrijeme radnje su odabrali noć, u skladu s tradicijom njemačkog ekspresionizma i poljske filmske škole.
Upoznavanje početaka karijera danas slavnih danskih redatelja nastavlja se u Zagrebačkom plesnom centru u 20 i 30 sati filmom Freud napušta dom, danas oskarovke Susanne Bier. Blebletava pametnica, 25-godišnja djevojka nadimka Freud, junakinja je ove gorko-slatke obiteljske komedije nagrađivane čitavom nizom nagrada među kojima se ističe ona iz Montréala.
Hopa cupa u krevetu danski je film Johna Hilbarda apsolutno pamtljivog naslova, ali i teme. Hopa-cupa u krevetu jedan je od filmova iz serije sastavljene od osam erotskih filmova Sengekanten (U krevetu), a u Hrvatskoj je, što se djelomično pripisuje zvučnom i zabavnom naslovu, uživao iznimno veliku popularnost.
Glavni program dugometražnih igranih filmova nudi nova dva naslova s posve različitih stana svijeta i posve različitim pričama. Argentinsko-španjolski film Bagremi dugometražnog debitanta Pabla Giorgellija neuobičajen je film ceste tihog i diskretnog tempa koji govori o gradaciji odnosa profesionalnog vozača kamiona Rubéna i dvoje neuobičajenih suputnika u vozačkoj kabini - društvo mu čine mlada žena Jacinta i njezina 8-mjesečna beba. Iz Izraela pak u kino Europa stiže film Razmjena. Banalna sitnica može posve promijeniti život, zaključak je to koji se nameće gledajući neobičan, pomalo luckast i svakako na rubu apsurda smješten film izraelskog autora Erana Korilina. Svakom dugometražnom igranom naslovu iz glavnog programa prethodi projekcija jednog kratkometražnog igranog filma iz natjecateljskog programa, pa će tako prije filma Bagremi od 19 i 30 biti prikazan nagrađivani film Kad je Namibija bila grad... Ilkera Çataka i Johannesa Dunckera, a prije Razmjene, od 22 sata u Europi igrat će dinamični švedski film Potisnuto Jimmyja Olssona.
[  ]

Utorak znači i novu porciju hrvatskih kratkometražnih filmova iz programa Kockice. Kino Tuškanac otvorit će svoja vrata kockastim filmovima u 23 sata, a na rasporedu će biti četiri naslova: Lara Hani Domazet, Utorak Dalije Dozet, U hotelu Ante Pavlova i Tjelesne tekućine Daria Lonjaka. Kockice će nam u kasne sate donijeti različite priče o ljubavnim odnosima ali i kriminalnom miljeu svojih protagonista. Nakon filmova iz Kockica, slijedi i nekoliko mogućnosti za zabavu: u kinu Europa DJ Labosh će se pobrinuti za Kokice party II, a u klubu Groove se sprema Češko-hrvatski penzija elektro Marijine Afterparty.

robert tabula // 18/10/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*