home > njuz > ''Nova'' Tvornica kulture predstavila novi izgled i program

kontakt | search |

''Nova'' Tvornica kulture predstavila novi izgled i program

Proteklih mjeseci u popularnoj Tvornici kulture jedina događanja su bila razno-razne rasprodaje i sajmovi knjiga, CD-a, DVD-a… Ali od ove subote u Tvornicu se ponovo vraćaju koncerti.

Na današnjoj konferenciji za novinare novo vodstvo Tvornice, Grano Promotion, nam je predstavilo ''novi'' preuređeni prostor Tvornice, kao i svog novog umjetničkog direktora, i nekoliko nadolazećih koncerata. No krenimo redom…

Kako smo saznali, ''nova'' Tvornica kulture se preuređenjem, koje se odvijalo proteklih mjeseci, pretvorila u polivalentni pogon za proizvodnju kulture koji se sastoji od tri zasebna prostora, tzv. Pogona, velike dvorane i studia, koji u teoriji mogu ''proizvoditi'' i funkcionirati zasebno, dok se po potrebi mogu spojiti u jednu cjelinu.

Pogon je manji, intimniji prostor, u koji se ulazi iz Ulice Ljudevita Posavskog, na stari tzv. ''press ulaz'' koji je sada podijeljen na dva ulaza, od kojih jedan vodi u Pogon. Ovaj prostor je osmišljen da živi 0-24. Preko dana to će biti kafić, dok će se u večernjim satima u njemu održavati koncerti manjih domaćih i stranih bendova. Preko šanka, Pogon je povezan s velikom dvoranom u kojoj se kroz nekoliko mjeseci planira izgraditi VIP loža iznad sjedećih tribina, točno preko puta pozornice, i s nje bi se pružao najbolji pogled na koncert, što će naravno značiti da će i karte za nju (ako budu u prodaji) biti skuplje. Treći prostor je nekadašnje predvorje Tvornice koje je doživjelo velike promjene. Šank je promijenio stranu tako da je i on sada povezan s velikom dvoranom, što omogućuje povezivanje svih dijelova Tvronice u jednu veliku cjelinu s kružnim tokom posjetitelja u prostoru.

Preuređenje Tvornice nije bilo usmjereno samo prema građevinskim zahvatima. Sve je opremljeno novim ozvučenjem i rasvjetom koja je birana po principu zadovoljavanja potreba većine zahtjeva velikih stranih izvođača za ovakav tip prostora. Ovime je Tvornica postala tehnički i produkcijski najopremljeniji klub u Hrvastkoj, a po mišljenju struke i najbolji prostor za kvalitetu zvuka zvog svoje izolacije i trapezastog oblika dvorane. Nadajmo se da to znači da je loš zvuk u Tvornici od sada stvar prošlosti.

Jedno od najugodnijih iznenađenja je bila vijest da je Mate Škugor novi umjetnički direktor Tvornice kulture. Mate je svim koncertoljupcima već poznat po odličnim koncertima i festivalima (Žedno Uho, No Jazz, kao i novi festival Terraneo čije nas prvo izdanje čeka ovog ljeta u Šibeniku), pa vjerujem da je ovo odličan pokazatelj u kojem smjeru ''nova'' Tvornica kulture želi krenuti. Na žalost, Mate nam nije mogao otkriti što nas u Tvornici čeka ove jeseni (njegov angažman počinje 01.09.2011.), ali otkrili su nam što nas čeka do jeseni, a to su otvorenje ''nove'' Tvornice već ove subote uz koncert škotskog folk rock benda Red Hot Chilli Pipers, a nakon toga nas očekuju Jon Spencer Blues Explosion, Jim Jones Revue, Daniel Higgs iz post-hardcore benda Lungfish, s poznatog Washington DC labela Dischord koji su osnovali legendarni Ian MacKaye (Minor Threat, Fugazi, The Evens…) i Jeff Nelson (Minor Threat). Uz njih nas očekuju još i Festival novih bendova, Let 3, Električni Orgazam i mnogi drugi. Što nam sprema Mate, saznat ćemo kroz mjesec-dva kada stignu službene potvrde agenata.

U Tvornici su nas dočekali i Overflow, čiji novi album ''Hit Me'' pobire jednoglasne pohvale kritike i publike. Oni su najavili i svoj koncert krajem 5. mjeseca upravo u prostoru Pogona, a i napomenuli su da su u svojim bijelosvjetskim putešetvijama čuli mnogo lijepih riječi za našeg (a sada i tvorničkog) Matu, pa se možemo nadati mnogim lijepim i raznolikim koncertima u novim prostorima ''nove'' Tvornice kulture.

ana // 21/04/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*