home > najawa > Demode festival - Festival nezavisne glazbe i videa @ SC & SKUC Pauk, 15.5. - 22.5.2010.

kontakt | search |

Demode festival - Festival nezavisne glazbe i videa @ SC & SKUC Pauk, 15.5. - 22.5.2010.

Demode kolektiv nakon više od 5 godina djelovanja, brojnih nastupa i gostujućih izvođača, po prvi put predstavlja Demode festival koji će se u suradnji sa Kulturom promjene SC-a održati od 15.5. do 22.5.2010. u prostorijama SC-a i SKUC-a Pauk.
[ ]

Demode festival osmišljen je kao festival nezavisne glazbe i videa čija je svrha promicanje mladih domaćih glazbenika i video umjetnika te predstavljanje etabliranih međunarodnih audio-vizualnih izvođača s naglaskom na suvremenoj alternativnoj glazbi, popratnim vizualizacijama i video instalacijama. Glazbeni program festivala iznimno je aktualan; gotovo svi izvođači u posljednjih nekoliko mjeseci izdali su odlične nove uratke, bilo u obliku albuma ili EP-a. Mnoge će iznenaditi kombinacije izvođača na festivalu, ponajprije ona folk punkera Teda Lea i elektroničara poput Dangera, no bolji poznavatelji glazbe sjetit će se da je Ted Leo nebrojeno puta isticao svoju ljubav prema Daft Punk-u i da na svojim koncertima redovito svira pokoju obradu njihovih hitova. Video program festivala ugostit će neke od najistaknutijih stranih i domaćih VJ-a, a priliku će dobiti i najbolji mladi izvođači koji budu sudjelovali na VJ radionici. U sklopu Demode festivala održat će se već spomenuta VJ radionica, tribina o nezavisnom glazbenom izdavaštvu u Hrvatskoj i predavanje o 8-bit kulturi i glazbenoj produkciji. Popratni programi festivala su besplatni.

Otkazan je festivalski warm-up party s You Say Party! We Say Die! zbog tragične smrti Devona Clifforda, bubnjara grupe You Say Party! We Say Die!, otkazana je čitava europska turneja na koju je bend trebao krenuti s Winter Gloves. U skladu s time, najavljeni warm-up party Demode festivala, koji se trebao održati u petak 7. svibnja, neće se održati.

Subota 15.5. - četvrtak 20.5.:

- VJ radionica @ Dvorana SEK-a (Studentsko eksperimentalno kazalište, SC)
- polaznici će točan raspored radionica za svaki pojedini dan dobiti prilikom prijave na demodecollective@gmail.com (molimo mail naslovite sa "Prijava na VJ radionicu")

Četvrtak 20.5. u 18 h:

- tribina o hrvatskom nezavisnom glazbenom izdavaštvu; voditelji i predstavnici etiketa Slušaj najglasnije, Monlee, DOP records, Dirty Old Records, Earwing, Kekere Aquarium, Bondage i Zvuk močvare

- nakon tribine slijedi slušaonica Živa Muzika (glazba iz istoimene emisije Radija SC) @ Caffe bar Teatra &TD

Petak 21.5.

U 18 h:

- predavanje o 8-bit kulturi: Anders Carlsson (Goto80) i Berislav Jozić (novinar magazina GamePlay) @ Caffe bar Teatra &TD

Od 22 do 4 h:

- Danger (Francuska) + Goto80 (Švedska) + VJ Raquel Meyers (Španjolska) + The Lowbrows (Japan) + VJ Liik + Demode @ SKUC Pauk
Ulaznice u preprodaji 60 kn, na ulazu 70kn
[ goto 80 + raquel meyers ]

goto 80 + raquel meyers

Subota 22.5. od 20 do 3 h:

- Ted Leo and the Pharmacists (SAD) + Marshmallows + VJ Liik + Demode @ Atrij Teatra &TD
Ulaznice u preprodaji 80 kn, na ulazu 100 kn.

Festivalske ulaznice prodavati će se u ograničenom broju za 100 kn, a naručiti ih možete na demodecollective@gmail.com (molimo mail naslovite sa "Narudžba festivalske ulaznice"). Festivalske ulaznice ne vrijede za festivalski warm up party. Na istu adresu možete se prijaviti i za VJ radionicu koja će početi 15.5. i trajati do 20.5.
Ulaznice za pojedinačne nastupe biti će ubrzo dostupne u pretprodaji na blagajni Teatra &TD, u Dirty Old Shopu u Tratinskoj 22 i u knjižari Rockmark u Berislavićevoj 13. Radno vrijeme blagajne Teatra &TD je svaki dan (osim nedjelje) od 11 do 13 h, te od 18 do 20 h, Dirty Old Shopa od 9 do 20 h, subotom od 9 do 14 h, a Rockmarka od 9 do 20 h, subotom od 10 do 14 h.

Ponešto o izvođačima :

Ted Leo and the Pharmacists jedan su od najistaknutijih i najplodnijih indie bendova američke istočne obale. Bend je osnovan 1999., nakon raspada Leova benda Chisel, prvenstveno kao Tedov solo projekt. Nakon prvog albuma tej leo(?), Rx / pharmacists, Leo okuplja bend te 2001. snima The Tyranny of Distance, album koji je donio tračak nade u post-hardcore scenu nakon raspada Fugazija i pojave mnogobrojnih pop emo bendova. S albumima Hearts of Oak i Shake the Sheets Ted Leo se nametnuo kao jedna od vodećih figura na američkoj nezavisnoj sceni. Iako ga često uspoređuju s Billyjem Braggom i Elvisom Costellom, Leu su najdraže usporedbe s Curtisom Mayfieldom koji, prema njegovim riječima, kroz svoje albume uspijeva prikazati dobar dio svoje osobnosti; od prekrasnih ljubavnih sve do britkih političkih pjesama.
[ tedleo ]

tedleo

Mješajući punk sa folk, dub i mod elementima Ted Leo je stvorio svoj osobni izričaj, piše pjesme u kojima iskreno, bez pretvaranja ili podilaženja publici, govori o politici, osobnom razvoju, emocijama i ostalim stvarima koje tište jednog uskoro četrdesetogodišnjaka. Njegove pjesme sadrže snažnu poruku, no usprkos tome Leo uvijek uspijeva glazbu zadržati na prvom mjestu, pa moramo istaknuti da su Colleen, Me and Mia, Little Dawn ili Squeaky Fingers prije svega briljantne pop pjesme.

The Pharmacists trenutno čine Marty Key na basu, Chris Wilson na bubnjevima, koji je uz Lea od 2002., te James Canty na gitari (brat Brendana Cantyja), koji se u bend vratio 2007. nakon izlaska albuma Living with the Living. U toj postavi snimili su i posljednji album The Brutalist Bricks, koji je za Matador Records izašao ovog ožujka. Taj album samo je potvrdio da sa svakim novim uratkom Ted Lea ne treba očekivati ništa manje od najboljeg.

http://www.tedleo.com

Prije tri godine Danger, odnosno Franck Rivoire, bio je samo mladi perspektivni grafički dizajner i glazbeni producent zaljubljen u računalne igre, stripove i super-junake. 2007. godine zalijepio je nekoliko stvari na svoju Myspace stranicu i par tjedana poslije potpisao ugovor za izdavačku kuću Ekler'o'shock. Do danas je Danger na toj Myspace stranici skupio preko dva milijuna slušanja, zadnja ploča je rasprodana u 3 tjedna, a iTunes US je stvar 11h30 izabrao za singl tjedna. Zbog svega toga za Dangera, bez ikakvih problema, možemo reći da je jedan od predvodnika nove francuske electro scene.
[ Danger ]

Danger

Danger je do sada izdao tri EP-a: 09/14 2007, 09/16 2007 i posljednji 09/17 2007, izdan u veljači ove godine, kojeg radi pod utjecajem SF trilera 80ih, dok su prva dva inspirirana video igrama. Osim autorskih stvari Danger je napravio i mnogo odličnih remikseva za Sébastiena Telliera, Midnight Juggernauts, Empire Of The Sun, Estelle ft. Kanye West , SymbolOne, Lil Jon ft. Kee i The Crystal Method.

Svoju glazbu Danger opisuje kao new electro na francuski način. Mračne i kompleksne, pune teških syntheva i baseva njegove stvari vas lagano, ali sigurno tjeraju na ples. Prije nego što je postao popularan electro izvođač, Danger je skladao glazbu za video igre i chip tunes i taj se utjecaj može čuti na njegovim electro stvarima, a niti koketiranje s hip-hopom mu nije strano.

http://www.myspace.com/2emedanger
[ goto 80 ]

goto 80

Goto80, odnosno Anders Carlsson, već se gotovo 20 godina bavi produkcijom 8-bitne glazbe i za to vrijeme je prihvatio ograničenja Commodora 64, Amige i Gameboya te ih iskoristio kao svoju prednost. Iako se već toliko godina bavi produkcijom, tek 2001. Nakon izlaska EP-a Papaya počinju ga primjećivati i ljudi izvan "geek" krugova. Njemu nije problem napraviti stvar koja je ujedno i jazz i pop i grindcore, samo pomoću 8-bitnih bipova i vokala. Glazba koju izvodi žanrovski je toliko široka da je na svoju web stranicu stavio 30 pjesama na download od kojih je svaka predstavnica drugog žanra. U 2007. i 2008. izdao je više od 300 pjesama, a neobično je to da se njegova glazba svira i na MTV-u i u skvotovima. Na proslavi 25. godišnjice postojanja Commodora 64 2007. godine dobio je priznanje za najboljeg inovatora u C64 glazbi.
[ raquel meyers ]

raquel meyers

Raquel Meyers je video umjetnica iz Španjolske koja koristi grafiku niske rezolucije za dobivanje nadrealnih slika i čudnih atmosfera. Do 2007. radila je kao dio dua Entter na umjetničkim instalacijama, web dizajnu i print dizajnu. Kao VJ radila je s mnogo izvođača kao što su Glomag, Rubeck ili Tubular Bells a od 2004. pridružila se Goto80 na njegovim nastupima uživo i performansima. Koriste 8-bitnu glazbu i estetiku pokušavajući suprotstaviti užas i sreću i zajedno su nastupili na Transmediale-u, PlazaPlus-u, Mapping Festivalu, Blip festivalu i Cimatics Festivalu. Zajedno rade angažirani net.art, apsurdne glazbene spotove, a prilikom izlazaka albuma Goto80 Made on Internet predstavili su i aplikaciju za karaoke s nježnim ljubavnim pjesmama i pomahnitalim glitchy vizualima. Od 2009. rade na novom projektu Polybius 2.0.

http://www.goto80.com
http://www.raquelmeyers.com
[ Lowbrows ]

Lowbrows

The Lowbrows su kreativni dvojac iz Tokija oformljen 2005. godine. Chaki je multi-instrumentalist i DJ, a Emi klasično obrazovana glazbenica. Glazba koju zajedno rade najlakše se može opisati kao dramatični electro dance, dok bi od izvođača koji njeguju sličan zvuk mogli nabrojati Congorock, 80kidz ili GLOVES. Svoj prvi EP The Lowbrows izdali su 2007., ali pažnju publike dobivaju nakon što su Dexpistols remiksirali njihovu stvar Melody & Shudder i izdali na svojoj kompilaciji Apple.Lesson.4. Nakon što je pjesma Dream in the Desert izašla na kompilaciji The Gang Bang Deejaysa; D is for Disco, E is for Dancing The Lowbrows su potvrdili svoji status novih japanskih dance zvijezda. U međuvremenu su The Lowbrows izdali dva albuma od kojih je zadnji Danse Macabre, izašao u listopadu 2009., pokupio salve hvalospjeva na blogosferi. Do sada su nastupali uz imena kao što su Digitalism, Steve Aoki, N.A.S.A., Hot Chip i Friendly Fires. Chaki i Emi, osim svojih stvari, napravili su i nekoliko odličnih remikseva od kojih je možda najrašireniji onaj pjesme Synthesise Simian Mobile Disca.

http://www.myspace.com/thelowbrows
[ Marshmallows ]

Marshmallows

Marshmallows je grupa koja postoji već petnaestak godina, a zapravo je oduvijek funkcionirala kao full-band verzija lo-fi projekta Marshmallow, jednog od najplodnijih hrvatskih singer-songwritera, Matije Habijanca. U tih petnaestak godina kroz bend je prošlo tridesetak ljudi, a trenutnu postavu, osim Matije, čine Oliver na basu, Vatroslav na bubnjevima, Katarina na violini i multiinstrumentalist Viski. Ono što sviraju jedni opisuju kao 'indie pop s mjestimičnim country/americana college-pop elementima', drugi kao 'Krapina blues', a treći kao 'rock'n'roll s elementima country-folka i rockabillyja'. Bend je nedavno snimio novi album koji će krajem ljeta ponuditi besplatno na download jer smatraju da bi sve empetrice na svijetu trebale biti besplatne, pa se tako i svi Marshmallow albumi iz ovog milenija mogu preslušati i skinuti na popularnom Last.fm-u.

http://www.myspace.com/marshmallowspace
[ ]

Demode je sedmeročlani audio-vizualni kolektiv sastavljen od tri VJ-a i četiri DJ-a koji su se kao studenti udružili sa ciljem pružanja Zagrebu alternativnog plesnog programa kakvog zaslužuje. Kao prvi hrvatski plesni večernji program orijentiran na indie glazbu, Demode je u posljednjih pet godina ugostio izvođače kao što su Headman, YACHT, Danger, Toxic Avanger, MIT, Databas, Repetitor i DID. U svojim DJ setovima Jah, Bambi, Jon B i Rachunica puštaju stvari različitih žanrova, od indie rocka, post punka, disco punka, new wave-a, do electro techna, breakcore-a, nu rave-a i 8-bit-a. VJ-i Nedjeljka, Mirzaa i -polygon, osim na same vizualizacije, posebnu pozornost obraćaju na dizajn plakata i screen set-up svakog partija. Ovaj DJ/VJ kolektiv nastupio je i kao podrška izvođačima poput Animal Collective, HEALTH, Notwist, Of Montreal, Kid606 i Jason Forrest, a važan dio Demode programa posvećen je podržavanju domaće scene, na njemu su nastupili Leut Magnetik, NNNF, Death Disco, Bilk, Klaus, Hemendex i mnogi drugi. Demode DJ-i i VJ-i do sada su nastupali u Zagrebu i okolici (KSET, SC, Pauk, AKC Medika, Klub 100...), Splitu (Kocka), Rijeci (Discordia, Filter), Sisku (Skwhat) i Sloveniji (K4, Pri Rdeči Ostrigi), te na raznim festivalima (Žedno Uho, Velesajam Kulture, Tabor Film Festival, Illecticity).

http://www.demodeisout.com
http://www.myspace.com/demodeisout

Živa Muzika je glazbena emisija urednice Ivne Franić na Radiju SC fokusirana na aktualnu glazbu. Predstavljanje novih izdanja i trendova pretežno (ali ne nužno) vezanih uz nezavisnu glazbu. Što se žanrova i podžanrova tiče - svega pomalo. Elektronika, indie, lo-fi, post punk, coldwave, noise pop, indie rock, dream pop, shoegaze, folk, dubstep, eksperimentala…

http://www.sczg.hr/radiosc/index.php/category/glazba/glazbene-emisije/zivamuzika/

Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Partneri: Kultura promjene SC-a i Dirty Old Shop.

Medijski pokrovitelji: tportal, Jutarnji list, Muzika.hr i Radio Student.

maja // 24/04/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> najawa [last wanz]

cover: The Cult @ Ljetna pozornica, Opatija, 26. srpnja 2024.

The Cult @ Ljetna pozornica, Opatija, 26. srpnja 2024.

| 18/07/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: 22. VUMfest @ AKC Garaže, Vrbovec, 19-20/07/2024

22. VUMfest @ AKC Garaže, Vrbovec, 19-20/07/2024

| 18/07/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Rock&Off turneja: ZIMZELEN 19/07 Zlarin + IDEM 24/07/2024, Delnice

Rock&Off turneja: ZIMZELEN 19/07 Zlarin + IDEM 24/07/2024, Delnice

| 18/07/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Queens Of The Stone Age & The Armed @ Šalata ZG 23-24/07/2024

Queens Of The Stone Age & The Armed @ Šalata ZG 23-24/07/2024

| 15/07/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEBELI PRECJEDNIK/ FAT PREZIDENT + MUSCLE TRIBE OF DANGER AND EXELLENCE, 25/10/2024, Boogaloo, Zagreb

DEBELI PRECJEDNIK/ FAT PREZIDENT + MUSCLE TRIBE OF DANGER AND EXELLENCE, 25/10/2024, Boogaloo, Zagreb

| 12/07/2024 | promo girl |

>> opširnije


> chek us aut!
> najawe [blitz]
 • 23/07/2024 > 24/07/2024 | zg, šalata
  quotsa - !!! odgođeno !!!
 • 24/07/2024 > 29/07/2024 | žrnovnica, antoničin mlin
  kabeção (portugal)
  daniel waples (uk)
  quentin moreau (francuska)
  ivan judaš (hrvatska)
  josephine pia wild (njemačka/francuska)
  mayiia (njemačka)
  maja wlazly duo (poljska)
  arachai (uk)
  enes begovski (makedonija)
  dejan štemberger (slovenija)
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/07/2024 > 28/07/2024 | hvar :: jelsa, mudri brk festival
  ki klop (zg)
  trophy jump (zg)
  zimizelen (zg)
  petrikor (podgorica)
  m.o.r.t. (sinj)
  idem (zg)
  my buddy moose (ri)
  reper iz sobe (zg)
  smrdljivi martini (zg)
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/07/2024 | zg, močvara
  black gvožđe
  --------------
  uada (usa)
 • 27/07/2024 | zg, tvornica
  cradle of filth (uk)

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*