home > najawa > DKT / MC5 01.03.2005 Zagreb / TVORNICA KULTURE

kontakt | search |

DKT / MC5 01.03.2005 Zagreb / TVORNICA KULTURE

Hmm, ovo za mene nije obična najava koncerta nekog benda i zaboravite objektivnost u ovom slucaju...

Sredinom davnih 60-tih, u Detroit-u, tada još jednom od najperspektivnijih i najproduktivnijih gradova Amerike par frendova počelo je ružit pod utjecajem invazije britanskih bendova THE WHO, STONES, BEATLES itd..I nisu bili nimalo različiti od tisuće drugih beat/garage bendova koji su u to vrijeme preplavili američka predgrađa svojim nepatvorenim, iskrenim rock'N'rollom. Onda je glazba služila da se zbari komad iz susjedne ulice ili srednje škole, da se napravi čim više buke i raznervira susjedstvo, a možda i da se zaradi koji dolar i odfura tatin DODGE s najboljim komadom na Michigan jezero... tadašnji sukob generacija dolazi do izražaja samo u frizurama, niko niti ne sluti kakva vremena dolaze i da otkucavaju zadnji sati "american dream" iluzije američkog predgrađa...
[ ALIVE! ]

ALIVE!

MC5 - iliti MOTOR CITY FIVE jedan su od najbitnijih ali i najpodcjenjinijih bendova u povijesti rock glazbe (na svu sreću, u 90-tima su nove generacije opet prokužile "kolko je sati" i ko je prava faca R'N'R-a !). "Mlađa braća" Beatlesa, Stonesa, The Who, i starija braća hippy generacije taman su smješteni u nekakvu sredinu između ova dva svijeta 60-tih. Pod strogim utjecajem James Browna, MOTOWN glazbene industrije i SUN RA psihodeličnog jazza ali i engleske invazije "bijelih bluzera", ovi klinci iz Ann Arboura vjerojatno nisu ni slutili da svojim muziciranjem po garažama i privatnim feštama po tadašnjem Detroitu, počinju stvarati povijest. ..
[  ]

Rob Tyner, Dennis Thompson, Mike Davis, Wayne Kramer i niti manje niti više Fred Sonic Smith našli su najvećeg beatnik freaka tog vremena, "starijeg brata", jazzera John Sinclaira ko svojeg mentora, političkog gurua i "soul dealera" (hmm, možda i ne samo soul...). MC5 su Rock'N'Roll odfurali u smjeru u kojem se nitko prije nije usudil. Miješajući extremno liberalnu politiku sa najdubljim soul-om, psihodelijom nadolazećih vremena i experimentalnim jazzom a opet vjerni osnovnom, iskrenom "street" Rock'N'Roll-u američke umirajuće (radničke) srednje klase...Huh, takva kombinacija + talentirani glazbenici i najluđe okruženje u Detroitu / Ann Arbouru ( THE STOOGES, GUARDIAN ANGEL, THE UP, THE RATIONALS, BOB SEGER, AMBOY DUKES,...) stvorili su legendu kojoj se danas (konačno i zaslužno) divimo...
[  ]

Uff, teško je riječima opisati značaj ovog benda i njihovog utjecaja na kasniji tijek glazbe uopće. Dovoljno je reći da danas nema rockera koji ne svira smeče a da ne kuži značaj ovog benda. No, na našim prostorima MC5 je skoro pa nepoznat. Uzimajući u obzir da generacije koje su slušale Dylana, Stonese, Jethro Tull, Led Zeppelin, Black Sabbath itd., rijetko ko od tih "suvremenika" (čast izuzecima!) zna za MC5. Većina njih je tek zadnjih 10-tak godina "otkrilo" taj bend... Naravno, tome ima par razloga. Ploče od MC5 u jugi nikad nisu bil izdane sve do 80-tih (!?) kad je konačno naštampana KICK OUT THE JAM, kultna i jedna od prvih live ploča/ružiona nekog velikog rock benda. No, onda je već i punk nestal, a u mjuzi su se počele pojavljivat sve veće digitalne govnarije..Kriza glazbe i sveopća ljigavost obilježila je 80-te, a nije bilo ni interneta pa se ta ploča krajem 80-tih mogla pronaći za smešne cifre na sajmovima u dučanima s rabljenom robom (fala Bogu, bar su ploče prešle u prave ruke!).Svi su mislili da je to neki čudni bend iz 80-tih sa lošom live snimkom.Sjećam se nekoliko situacija, pa čak i verbalnih svađa sa starijim rockerima oko MC5 jer su oni tvrdili da je to nekakvo "...retro-sranje iz 80-tih!". Ah, bile su to tak "slatke" svađe koje bi obično završavale sa mojim konstatacijom: "..jebo vas ERIK KLEPTONIT, vi stari prdonje..."..
[  ]

Huh, to su bila vremena kad smo krajem 80-tih i poč. 90-tih uz svu novu i (konačno) zanimljivu glazbu otkrivali i neke od najnevjerojatnijih bendova iz prošlosti (MC5, FLAMMIN' GROOVIES, THE SONICS, THE STOOGES, 15-60-75, BIG STAR...). Nikad nebudem zaboravil niti jednog od prvih koncerata tadašnje postave BOOMERS-a u nekadašnjem Rock Klubu "ALBATROS" u VŽ predgrađu, kad nam je gazda kluba Žec pustil KICK OUT THE JAMs! Onda smo još svirali rock klasiku D.P., HENDRIXa, SABBATHE, LED ZEP, da bi nakon prvobitnog zgražanja polako K.O.T.J.(ebe) RIFF "usadili" u mozgove - i zauvijek ih spržili :

KICK OUT THE JAMs, MOTHERFUCKERS!!!!!!!

60-tih godina Ameri su vodili rat u Vijetnamu, vozili lijesove s mrtvim vojnicima i imali glupog predsjednika, i cele generacije klinci "stoned" na Sexu, drogama i Rock"N"Roll-u! MC5 su bili u žarištu, usred studentskih pobuna, policijskih i vojnih racija i ubijanja, izmedju bijelih i crnih pantera, celi svet u hladnom ratu..Negde u isti vreme kak i peace & love hippy subkulture no daaaleko od woodstock iluzije!
[  ]

2000-te....Hmm, Ameri vode rat u Afganistanu, Iraku i ko zna gde još budu. Imaju opet glupog predsjednika koji opet puni lijesove, a cele generacije su sjebane s MTV Hip-Hop & RnB sranjem, playstation-om, jebenim SMS / MMS / PMS bolestima i lošom junk food klopom. Policija i vojska su opet po celoj Ameriki. Bijelci i crnci se i dalje mrze, možda više nego ikad, cijeli svet je nesigurno žarište a uz Sex & najrazličitije droge na velika vrata se vraća i Rock"N"Roll!

Mislim da je opet idealno vreme za MC5 i njihovu mjuzu koja je danas možda aktualnija nego ikad. Ako ste ikad maštali o Rock N Roll revoluciji 60-tih, o tim zlatnim ali ispod površine i najcrnijim vremenima , ako hocete bar na kratko vrijeme osjetiti originalni feeling tih, sad već davno prošlih vremena kad se sve odvijalo nevjerojatnom brzinom, morate se pojavit na ovom koncertu. A vi stariji rockeri, zaboravite na svoje Woodstock ploče i ispravite bar pod stare dane glazbenu nepravdu. MC5 su bili i ostali - REAL THING !
[ KICK OUT THE JAMs Brothers & Sisters!!! ]

KICK OUT THE JAMs Brothers & Sisters!!!

Uz sve te manje ili više bitne razloge, treba spomenuti i korijene Mike Davisa (baka i deda iz Hrvatske, po njegovoj vlastitoj izjavi na koncertu RICH HOPKINSa & THE LUMINARIOSa prije par godina u ZG!) i Dennis MACHINE GUN Thompsona (orig. Tomić!) u Hrvatskoj. Ak vam i to nije dovoljan razlog da sutra isprsite 120 Kn organizatorima koncerta, onda vam još spomenem celu ekipu koja dolaze sutra u tvornicu: Lisa Kekaula (THE BELLRAYS), MICHAEL DAVIS, WAYNE KRAMER , Gilby Clarke (Guns"N"Roses), DENNIS THOMPSON, Handsome Dick Manitoba ! (THE DICTATORS)...
[  ]

Evo, tolko...kak bi rekel EROTIC BILJAN: "...da moras birati jedan koncert kome bi svirao predgrupu, a u izboru su DKT/MC5, Electric Frankenstein, Blues Explosion, Bo Didley..."

MC5 definitivno, bar u mojem slucaju....

KICK OUT THE JAMs MOTHERFUUUUCCCKKKEEEERRRRSSSS !

I'm gonna kick 'em out ! Yeah !
Well i feel pretty good
And i guess that i could get crazy now baby
Cause we all got in tune
And when the dressing room got hazy now baby

I know how you want it child
Hot, quick and tight
The girls can't stand it
When you're doin'it right
Let me up on the stand
And let me kick out the jam
Yes, kick out the jams
I want to kick'em out !

Yes i'm starting to sweat
You know my shirt's all wet
What a feeling
In the sound that abounds
And resounds and rebounds off the ceiling

You gotta have it baby
You can't do without
When you get that feeling
You gotta sock'em out
Put that mike in my hand
And let me kick out the jam
Yes ! Kick out the jams
I want to kick'em out

So you got to give it up
You know you can't get enough Miss Mackenzie
Cause it gets in your brain
It drives you insane
With the frenzy

The wigglin guitars girl
The crash of the drums
Make you wanna keep-a-rockin'
Till the morning comes

Let me be who i am
And let me kick out the jam
Yes, kick out the jams
I DONE KICKED 'EM OUT !!!!

hax // 28/02/2005


PS: BE THERE OR BE EATEN BY BEAR!
Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*