home > najawa > SARA RENAR @ MSU, 02/07/2022

kontakt | search |

SARA RENAR @ MSU, 02/07/2022

Zadnja subota ovogodišnjeg Ljeta u MSU večer je za pamćenje. Sara Renar za svoju svirku najavljuje velika iznenađenja (koncert počinje u 21 sat, ulaz na plato MSU od 20 sati). Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec izvode performans O rozoj budućnosti koji počinje u 20 sati, a filmski hit Cyrano možete pogledati od 17.30 sati. Od izložbi u programu Ljeta u MSU - Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol otvorena je od 11 do 18 sati, a gostujuća izložba Novi talas u Beogradu - Paket aranžman 1981 - 2021 od 11 do 20 sati.

Ulaznice za sve programe 2. srpnja po cijeni od 79 kuna dostupne su preko sustava Eventim.hr i na blagajni MSU. Za pojedine programe ulaznice se mogu nabaviti na recepciji MSU: performans 'O rozoj budućnosti' - 40 kn; film 'Cyrano' - 25 kn; izložba 'Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol' - 30 kn. Na izložbu Novi talas ulaz je slobodan.

21:00 Sara Renar, koncert

Nagrađivana zagrebačka kantautorica i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet samostalnih diskografskih izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. U posljednje tri godine Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije. Osim vlastite autorske glazbe, surađivala je na projektima kazališne skupine Montažstroj i umjetničkog kolektiva SKROZ , česta je suradnica književnih manifestacija "Goranovo proljeće", "Tko Čita?", "Sjećanje na Tina" i "Doručak kod Krleže", surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid) te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika "European Music Incubator", europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus te OneBeat Balkan umjetničku rezidenciju. Kritika je odlično recenzirala sva dosadašnja izdanja i live nastupe koji su Saru stavili u sam vrh nove muzičke scene u regiji.

20:00 Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec: O ROZOJ BUDUĆNOSTI, plesna izvedba


Tijelo rastvara izvedbu strpljenjem.
Aktivno i pasivno, ali uvijek u pokušaju prilagodbe.
Gura sebe, gura prostor, gura koreografiju bez fizičkog doticaja.
Hrli prema nadolazećem.
I onda na nekom čvorištu izbije afekt - sjećanje, vrisak i veselje - stvarajući uvjete za dalje, za budućnost, iako horizont kontinuirano izmiče.

Prilagodba je strategija tijela u odnosu na proces mijene, na trenutak izmicanja uspostavljene matrice unutar koje bivamo, na suočavanje s nestalnošću. Promjene su oduvijek tu, ali njihova organska isprepletenost s ritmom vremena i prostora čini ih nevidljivima. U trenutku kada konstruirano i kontrolirano bivanje u ritmičkom okviru svakodnevice biva narušeno socijalnim, prostornim ili vremenskim ekscesima, kada strah i neizvjesnost naruše ustaljeni ritam, strategije tijela započinju proces kontinuirane prilagodbe, adaptirajući i dovodeći u suradnju vlastite ritmove s ritmovima koje prepoznaje kao prostor suradnje, sukoba, dijaloga, pregovora.

U koreografskom istraživanju O Rozoj Budućnosti, izvedba zadatak prilagodbe promišlja kroz adaptabilnost tijela u prostoru i širem okviru temporalnosti. Tijelo izvođačice pregovara sa zadatošću prostora kao poljem zajedničkog bivanja. Elementi u prostoru i sam prostor su-koreografiraju izvedbu, uspostavljajući polje objektivnosti u kojem su pozicije i odnosi tijela, koreografije, glazbe, svjetla, izvođačice u kontemplativnoj ravnopravnosti. Tijelo u zadatku kreće se unutar elemenata tog konstruiranog objektivnog polja pokušavajući, bez izravnog kontakta, stvoriti uvjete za izvedbu i njezino trajanje, i anticipirati prostor budućnosti u kojoj se horizont neprestano mijenja, a tijelo se prilagođava.

Izvedba se održava u dvorani Gorgona, 2. srpnja s početkom u 20 sati. Ulaznice moguće kupiti na recepciji Muzeja po cijeni od 40 kn (samo za izvedbu) ili 79 kn (za cijeli program Ljeto u MSU). Broj ulaznica je ograničen, rezervacije moguće putem e-mail adrese recepcija@msu.hr.

Projekt nastaje kroz rezidencijalne programe Mediteranskog plesnog centra, galerije Bužančić i Centra za kulturu Novi zagreb i Centra mladih Ribnjak uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Ideja: Ana Kreitmeyer
Koreografija: Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec
Izvedba: Ana Kreitmeyer
Prostor i vizual: Zrinka Užbinec
Kostim: Silvio Vujičić
Glazba: Strahinja Arbutina
Dramaturška refleksija: Goran Ferčec
Podrška: Igor Pauška, Matija Ferlin i Lana Hosni
Fotografija i dokumentacija: Sindri Uču
Produkcija: Ana Kreitmeyer u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske

17.30 Cyrano (Cyrano), film

Romantični mjuzikl, 123 minute, Velika Britanija, Kanada, SAD, 2021.Redatelj: Joe Wright; Glume: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison, Ben Mendelsohn
Bezvremenska priča nagrađivanog redatelja Joea Wrighta o ljubavnom trokutu, uz pregršt emocija i lijepu glazbu. Bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu, francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću. Cyrano je čovjek ispred svog vremena, koji zadivljuje žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju i briljantnim mačevanjem u dvoboju. Nesiguran u svoj fizički izgled, uvjeren je kako nije dostojan ljubavi odane prijateljice, blistave Roxanne. Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje prema Roxanne, ali ona se na prvi pogled zaljubljuje u drugog muškarca.

11:00 - 18:00 Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol, izložba

"Tužne pjesme rata", prva izložba u novom kontinuranom MSU ciklusu "Zbirka kao glagol", predstavlja djela iz fundusa Muzeja koja odgovaraju na trenutačnu društvenu, političku i kulturnu situaciju. Izložba izražava želju za iskazivanjem solidarnosti i empatije s Ukrajinom, zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti. Više o izložbi "Tužne pjesme rata" i ciklusu "Zbirka kao glagol": http://www.msu.hr/dogadanja/zbirka-kao-glagol-tuzne-pjesme-rata/922.html

11:00 - 20:00 Novi talas u Beogradu - Paket aranžman (1981-2021), gostujuća izložba

Na albumu "Paket aranžman", u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Records), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici. Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslavenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definirano šta je to "new wave" na naš način, i šta on sve može biti. I danas impresionira stilska širina tri benda: zastupljeni su punk, reggae, ska, neo-psihodelija, camp, minimalistički eksperiment ... - nevjerojatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom. Pjesme Šarla, Idola i Orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslavenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji. "Paket aranžman" bio je, naime, prvi primjer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pjesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih "novotalasnih" bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenila društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četvero uglednih fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju "Paket aranžman". Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Dizajn izložbe: Dobrila Stevanić
Autori: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić
Produkcija: Branko Kostelnik

**

O LJETU U MSU

Ljeto u MSU jedno je od središnjih kulturnih i zabavnih događanja tokom ljetnih mjeseci u Zagrebu. Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba u ljetnim mjesecima i omiljeni sadržaj kako za lokalne posjetitelje, tako i za goste i turiste koji se zateknu u gradu .

2022. godne Ljeto u MSU održava se 9. put.

Autor i urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik
Kustosica programa performansa: Ana Škegro
Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković
Izvršna produkcija: Miranda Herceg

promo guy // 28/06/2022

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

| 13/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

| 11/03/2024 | promo girl |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*