home > najawa > Grše @ MSU, 18/06/2022

kontakt | search |

Grše @ MSU, 18/06/2022

Ljeto u MSU 2022 nastavlja se 18. lipnja multimedijalnim programom koji uključuje koncert, performans, izložbu i filmsku projekciju.

Cijeli program 18. 6. 2022.

16.00 - Performans: Mia Štark i Yun Collective: Iskreno vaša... / Yours Sincerely... prostor za povremene izložbe, 2. kat
18.30 - otvorenje izložbe: "Novi talas u Beogradu - Paket aranžman (1981-2021)"
19.00 - film: Električni orgazam: Evo sada vidiš da može
21.00 - Grše, koncert, sjeverni plato MSU (ulaz od 20 sati)

Grše

Glazbenik 2021. izbacuje svoj drugi po redu album "Platinum" s kojim se etablira kao jedno od najzanimljivijih i najenergičnijih novih imena na hip-hop sceni što dokazuje rasprodanim solo koncertima i nastupima na svim većim regionalnim festivalima. "Prvi album "Tilurium" dočekan je s primjetnim entuzijazmom pojačanim hitom "Badr Hari", no "Platinum" u svojih 45 minuta pokazuje razinu autorske namjere i ambicije rijetko viđene u sceni sve koncentriranoj na uspjeh individualnih pjesama. U tom smislu "Platinum" me podsjeća na "My Krazy Life" debi YG-ja, još jedno ambiciozno ostvarenje koje predstavlja uvid u životni stil koji me apsolutno ne zanima. Ključna za to je jedna naizgled jednostavna, ali u praksi rijetko prisutna stvar - višeslojnost. Da je cijeli album sagrađen oko prilagodbi UK i Brooklyn Drilla domaćem terenu kao npr. u iznimno efektnoj "Gangland", vrlo bi brzo zaglavio u monotoniji, no varijacija u instrumentalima i stilu repanja (ako već ne u tematici) uzdižu album debelo iznad prosjeka." (Karlo Rafaneli, Music-box.hr)

Izložba: Novi talas u Beogradu - Paket aranžman (1981-2021)

Na albumu "Paket aranžman", u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Records), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici. Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslavenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definirano šta je to "new wave" na naš način, i šta on sve može biti. I danas impresionira stilska širina tri benda: zastupljeni su punk, reggae, ska, neo-psihodelija, camp, minimalistički eksperiment ... - nevjerojatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom. Pjesme Šarla, Idola i Orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslavenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji. "Paket aranžman" bio je, naime, prvi primjer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pjesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih "novotalasnih" bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenila društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četvero uglednih fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju "Paket aranžman". Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Dizajn izložbe: Dobrila Stevanić
Autori: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

Performans: Mia Štark i Yun Collective: Iskreno vaša… / Yours Sincerely…

Na udaljenosti od šest vremenskih zona, putem live streama, Mia Štark i Yun Collective pronalaze zajednički jezik u pokretu, koreografiji i ostavljanju tragova. Spojene, sasvim slučajno i zahvaljujući društvenim mrežama, autorice su odlučile razviti zajedničko umjetničko istraživanje koje posvećuju razlikama i sličnostima u jezicima, krajolicima, gradovima (onima u kojima žive sada i u kojima su živjele prije), vremenima, crtežima i pokretima. "Iskreno vaša" postaje digitalno (live stream) "pisanje pisama" isprepleteno vizualima i zvukovima različitih mjesta i prostora, koje na kraju stvaraju jedinstvenu i specifičnu vrstu karte. "Iskreno vaša" je snoviti urušeni trenutak, jaz između jezika, virtualna stvarnost, prijatelj za dopisivanje; sve odjednom.

Film: Električni orgazam: Evo sada vidiš da može (And Now You Can See It Is Possible), Dokumentarni, 147 minuta, Srbija, 2021. Redatelj: Slobodan Simojlović

Dokumentarni film u produkciji Radio Televizije Srbije, posvećen je četrdesetogodišnjici postojanja grupe Električni orgazam. Kako je bend nastao i kako se razvijao u turbulentnoj epohi od kraja sedamdesetih godina pa sve do danas, govore osim bivših i sadašnjih članova grupe, još i Dubravka Marković, Momčilo Rajin, Vladimir Arsenijević, Brajan Rašić, Goranka Matić, Aleksandar Šandorov i mnogi drugi.

Električni orgazam jedna je od najutjecajnijih i najdugovječnijih rock grupa nastalih u Jugoslaviji i Srbiji. Pojavivši se u vreme novog vala, odigrali su izuzetno važnu ulogu u stvaranju autentičnog gradskog rock zvuka, s poetskom društveno-kritičkom oštricom. Tijekom osamdesetih su se okrenuli glam estetici, iz čega je nastao niz velikih hitova, od kojih su mnogi popularni i danas, a pjesma "Igra rokenrol cela Jugoslavija" postala je pravi rock klasik. U trenucima raspada nekadašnje zemlje, ističu se i antiratnim aktivizmom (projekat "Rimtutituki"). Poslije 2000. godine, stareći više nego dostojanstveno, Električni orgazam se i dalje razvija, prenoseći na mlađe svoj jedinstveni pogled na rock and roll. Povijest ovog benda je i povijest rock kulture u našim krajevima.

U filmu su korišćeni raritetni dokumentarni snimci i muzičke numere, najvećim delom zabeleženi i sačuvani u Programskom arhivu RTS.**
O Ljetu u MSU
Autor i urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik
Kustosica programa performansa: Ana Škegro
Kustosi izložbe "Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol": tim kustosica MSU
Izvršna produkcija: Miranda Herceg

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 55 kuna preko sustava Eventim.hr i na recepciji MSU.

Požurite, broj ulaznica je ograničen.

promo guy // 14/06/2022

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead, Monastery @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead, Monastery @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 26/02/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Clan of Xymox @ Močvara, Zagreb, 08/03/2024

Clan of Xymox @ Močvara, Zagreb, 08/03/2024

| 26/02/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC QUARTET, 08/03/2024, HKD, Rijeka

TAMARA OBROVAC QUARTET, 08/03/2024, HKD, Rijeka

| 23/02/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: ALCEST @ Boogaloo, Zagreb, 21/10/2024

ALCEST @ Boogaloo, Zagreb, 21/10/2024

| 23/02/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: IGA DOGUBA 03/03/2024, Glazbena kuća (Velesajam), Zagreb

IGA DOGUBA 03/03/2024, Glazbena kuća (Velesajam), Zagreb

| 22/02/2024 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*