home > najawa > Festival Željezara @ Željezara Sisak, 06-08/06/2014

kontakt | search |

Festival Željezara @ Željezara Sisak, 06-08/06/2014

U umjetničkom programu sudjeluju Labrović, Tolj, Mijatović, Kulunčić i Crtalić / Na Konferenciji o samoorganiziranju Mlade antifašistkinje Zagreba, Savez udruga Klubtura, Kontraakcija, Pravo na grad i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju / U Željezari nastupaju i Repetitor, Damir Avdić, Antenat, ABOP, Punčke, Popsimonova i drugi...

Prvo izdanje Festivala Željezara održat će se od 6. do 8. lipnja u Sisku, a uključit će umjetnički, aktivistički i glazbeni program. U tri festivalska dana kroz industrijsku zonu Željezare i naselja Caprag prodefilirat će niz umjetnika, aktivista i glazbenika, kreirajući proizvodnu snagu čiji će konačni produkt biti različiti vidovi kulturno-umjetničkog izričaja i društvenosti.

Ovim putem predstavljamo prvi dio festivalskih izvođača. U umjetn
ičkom programu sudjelovat će niz renomiranih imena koji svoje stvaralaštvo sublimiraju kroz različite forme djelovanja. Siniša Labrović proslavljeni je multimedijski umjetnik i performer čiji se radovi odlikuju duhovitim, ironijski intoniranim provokativnim nastupima, pretežito u javnim prostorima, a vezano uz aktualna društveno-politička događanja. Prošlogodišnja hrvatska predstavnica na Venecijanskom bijenalu Kata Mijatović multimedijska je umjetnica i performerica koja društveno-političku stvarnost analizira i dijagnosticira poetski neizravno, uglavnom kroz snove drugih ljudi. Multimedijski umjetnik, performer i aktivist Slaven Tolj izrazito je angažiran u borbi protiv kulturne i turističke devastacije rodnog Dubrovnika, gdje je pokrenuo Art radionicu Lazareti i festival Karantenu kroz koje je prošlo niz svjetskih i domaćih umjetnika, a trenutačno djeluje kao ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Andreja Kulunčić multimedijska je umjetnica i aktivistica poznata po društveno angažiranim i kritičkim interdisciplinarnim radovima temeljenim na komunikaciji s publikom putem javnih medija. U ovom dijelu programa sudjelovat će i umjetnički direktor Festivala Željezara, multimedijski umjetnik, performer i aktivist Marijan Crtalić, koji višegodišnjim projektom Nevidljivi Sisak kroz niz umjetničkih i medijskih akcija, direktno se sukobljavajući s lokalnim vlastima, vrši javni pritisak na političke strukture moći i pokreće kulturnu revitalizaciju rodnog Siska.
[  ]

Glazbeni program uključuje dvadesetak izvođača iz zemlje i regije. Jedan od najistaknutijih bendova nove beogradske rock scene, Repetitor, svoj su prepoznatljiv zvuk gradili pod utjecajem žestokog rock'n'rolla, post-punka i svega između, što je rezultiralo debitantskim albumom "Sve što vidim je prvi put" koji je završio na vrhovima svih glazbenih lista 2008. te je redovno proglašavan jednim od najsvježijih i najautentičnijih albuma iz regije u posljednjih nekoliko godina. Krajem 2013. za slovenskog izdavača Moonlee Records izdali su novi album "Dobrodošli na okean"'. Domaći bend Antenat svoj glazbeni izričaj definira kao subreggae u kojem su sadržani različiti utjecaji, od reggaea i duba preko ska i punka do world-music elemenata, a svaki član benda svojim instrumentom pridodaje toj mješavini i nešto svoje: bubnjevi žestinu punk-rocka, brass-sekcija reggae i jazz atmosferu, gitare psihodeličnu notu, klavijature atipičnu harmonizaciju koja podsjeća na sedamdesete, a udaraljke afro-ritmove. Damir Avdić diplomat je hardcore glazbe, frontmen tuzlanskog punk rock benda Rupa u zidu, pisac, glumac i anti-kantautor. Iako je s bendom na glazbenoj sceni prisutan još od kraja osamdesetih, širu pozornost dobiva tek prvim solo albumom "Od trnja i žaoka", od kojega neumorno snima, nastupa i svjedoči o postratnom i neoliberalnom društvu u kojemu imamo sve, tj. ništa. ABOP je skupina iskusnih glazbenika koja kombinira live svirke i razne stilove elektronske glazbe uz vizualnu podršku umjetnika I. M. Klifa. Nastali su slučajno, vođeni željom da naprave kvalitetan crossover raznorazne glazbe koju vole slušati, a od ostalih bendova razlikuju ih dva bubnjara koja zajedničkim snagama proizvode moćan plesni groove, potpomognuta basom, synthevima i sampleovima. Punčke su energična tročlana skupina koja kombinira različite utjecaje, a publika ih često opisuje kao indie-pop bend s primjesama Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith. Posljednji album "Sunčano s povremenom naoblakom" koji su Punčke službeno lansirale u rujnu prošle godine postigao je izuzetan uspjeh. Hrvatska elektro senzacija Popsimonova, domaćoj i stranoj publici poznata po energičnim nastupima, nakon proljetne europske turneje objavit će LP na talijanskom J.A.M. Traxx labelu, a novi materijal izvest će na Festivalu Željezara.

Aktivistički dio programa čini konferencija na kojoj će sudjelovati niz udruga, organizacija i inicijativa. Članovi MAZ-a održat će predavanje na temu Antifašizam danas, predstaviti časopis Nepokoreni grad te u suradnji s Antifa navijačkom skupinom White Angels organizirati malonogometni turnir Kup Željezare. Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) udruga je koja djeluje više od deset godina, a kroz organizaciju javnih okupljanja, tribina i društvenih događanja problematizira teme zanemarene u javnom prostoru. Članovi Klubture će u suradnji s lokalnim inicijativama i institucijama održati tribinu o ulogama nezavisne kulture u razvoju Siska. Savez udruga Klubtura od 2002. godine djeluje kao platforma usmjerena na jačanje suradnje između organizacija nezavisne kulture i izgradnju njihovih kapaciteta te djeluje prema osnaživanju javne vidljivosti i utjecaja nezavisne kulturne scene na oblikovanje kulturnih politika u Hrvatskoj i regiji. Kontraakcija će putem Muzeja kvarta Željezara predstaviti nasljeđe industrijskog i postindustrijskog Siska, odnosno njegovih zajednica, od prvotnog utopističkog koncepta rada i života grada do rezultata tranzicijske pretvorbe. Kontraakcija djeluje kroz interdisciplinarne programe istražujući nedovoljno istražene zajednice s ciljem revalorizacije kulturnog nasljeđa, a kroz zasebni projekt Muzeja kvarta nastoji stvoriti bazu podataka modernističkih naselja u Zagrebu. BRID će u sklopu Festivala održati raspravu o mogućnostima suradnje između lokalnih sindikata, civilnih udruga i ostalih društvenih aktera s ciljem razvoja grada temeljenog na postojećim kapacitetima građana Siska. Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) bavi se zaštitom radničkih prava te promicanjem demokratskog procesa odlučivanja i ekonomske demokracije među radnicima. Pravo na grad će preispitivati temu demokratizacije stambenog pitanja - kroz intervjue će istražiti način na koji su radnici Željezare ulazili u pravo na stan te kako se danas upravlja zajedničkom imovinom stambenih zgrada i kakve su mogućnosti rješavanja stambenog pitanja u Sisku. Pravo na grad je inicijativa i kampanja usmjerena protiv prekomjerne ekonomske eksploatacije prostora, upravljanja prostorom na štetu javnog interesa, neodržive prostorne politike i isključivanja građana iz odluka o prostornom razvoju Zagreba.

Organizator Festivala je udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom d.o.o. i Koordinacijom udruga mladih Siska uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske. Festival Željezara podržavaju Grad Sisak, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te tvrtke Kulinarski Institut Kul IN i ABS Sisak d.o.o.

Medijski su pokrovitelji Večernji list, Radio Student, Kulturpunkt, H-Alter, Forum, Lupiga, Muzika.hr, Arteist, Vizkultura, Zarez.

promo guy // 01/05/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover:

"Misa svetoga Vlaha" Klape Kaše je službeno vani, a danas u četvrtak, 28.1. je koncertna promocija u Dubrovniku!

| 28/01/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: Turbina - turbo tribina: Peđa Vranešević i Aleksandar Zograf @ Močvara (online), 26/01/2021

Turbina - turbo tribina: Peđa Vranešević i Aleksandar Zograf @ Močvara (online), 26/01/2021

| 26/01/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover: Remote Festival @ Online, 20-21/02/2021

Remote Festival @ Online, 20-21/02/2021

| 26/01/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: Mount of Artan Fest XIX @ Rtanj, Boljevac, 02-03/07/2021

Mount of Artan Fest XIX @ Rtanj, Boljevac, 02-03/07/2021

| 26/01/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: ČudNoReĐe @ Močvara, 18/12/2020

ČudNoReĐe @ Močvara, 18/12/2020

| 17/12/2020 | promo girl |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*