home > najawa > 5. LIBURNIA JAZZ 2005. FESTIVAL & WORKSHOPS @ Opatija, 01>03/07/2005

kontakt | search |

5. LIBURNIA JAZZ 2005. FESTIVAL & WORKSHOPS @ Opatija, 01>03/07/2005

Za terapijine čitatelje ljubitelja jazza, donosimo najavu nečega što bi im moglo biti prava delicija - 3 dana omiljene glazbe i to još na obali najljepšeg mora! Što će čovjeku više? Organizator kaže:

"Zahvaljujući suradnji s Festivalom Opatija, Turističkom zajednicom Grada Opatije i vjernim sponzorima i donatorima - Liburnia Jazz i ovog ljeta, kao i posljednjih pet godina, prvi vikend u srpnju vraća jazz u Opatiju. No, ove godine, osim već poznatih mjesta (Villa Angiolina, Umjetnički paviljon Juraj Šporer, terase hotela,...), osvajamo i Veliku scenu Ljetne pozornice.

Festival će prvoga dana, u petak 1. srpnja, otvoriti legendarni Joe Zawinul Syndicate. I ne samo to! The Zawinul Syndicate će upravo iz Opatije krenuti na ovogodišnju europsku turneju. Čast nam je da će upravo naš Festival biti prvi u nizu europskih jazz festivala na kojima će nastupiti ovaj uistinu brilijantan glazbenik. Joe Zawinul na Liburnia Jazz dolazi sa skupinom probranih glazbenika iz gotovo čitavog svijeta. Syndicate predstavljaju: Sabine Kanongo (Belgija) - vokal ; Lynley Marte (Mauricijus) - bas, vokal ; Alegre Correa (Brazil) - gitara, vokal ; Karim Ziad (Alžir) - bubnjevi, gumbre, vokal ; Arto Tuncboyaciyan (Armenija) - udaraljke, vokal ; Aziz Sahmaoui (Maroko) - udaraljke, vokal.

Drugoga dana Festivala, u subotu 2. srpnja, nastupit će Elvis Stanić Group koji će upravo u Opatiji promovirati novi nosač zvuka - Bolja strana svijeta. Na koncertu će, samo ovom prilikom, nastupiti i svi gosti koji su sudjelovali na snimanju novog materijala. Uz Elvis Stanić Group nastupaju Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Meri Trošelj, Valerija Nikolovska, Klarisa Jovanovič, i guru hrvatskoga jazza - Boško Petrović sa svojim triom. Istoga dana, nakon koncerta, organiziran je jazz party u Villi Angiolini sa svim gostima Festivala.

Treći dan Festivala, nedjelja 3. srpnja, u pripada američkom "nu jazz" triju The Bad Plus. Glazbu koju izvode basist Reid Anderson, pijanist Ethan Iverson i bubnjar David King, možemo krstiti svakojakim imenima, ali nikako ne očekujte tradicionalni jazz. Ovo nije niti jazz trio s rock utjecajima, što obično znači da jednostavno sviraju vrlo glasno i brzo. Ukoliko ste čitali o The Bad Plus, vjerojatno znate da sviraju i neke skladbe drugih izvođača, tzv. covere.. Ali ukoliko ste o njima čitali u relevantnim časopisima, mogli ste pročitati da uglavnom sviraju svoj materijal, budući da su sva trojica glazbenika prvoklasni skladatelji. The Bad Plus su umjetnici koji su dugo stjecali glazbeno iskustvo baveći se najrazličitijim glazbenim pravcima. Oni su srčani improvizatori sa sposobnošću gradnje, izobličavanja, uobličavanja, rušenja, ponovnog građenja i stvaranja, a da nijednom ne naruše bit neke skladbe.
Ovaj koncert je rijetka poslastica za glazbene sladokusce, a naročito ukoliko znamo da The Bad Plus još nisu nastupali u Hrvatskoj. Kao support američkim glazbenicima, nastupit će Valerija Nikolovska sa svojim kvartetom.

Ni ove godine Liburnia Jazz ne odustaje od načela da cijeli grad prvog vikenda srpnja, odjekuje jazzom. U Villi Angiolini će nastupiti Matija Dedić i duo Meri Trošelj/Darko Jurković, a na pozornici Umjetničkog paviljona Juraj Šporer poslušat ćemo austrijski sastav Organic Trio i domaći The Bastardz go Jazzy. Na terasama Hotela Millenium i Opatija, nastupit će vjerni, već udomaćeni bandovi, "Passion Play" i "The Razz Quartet".

Kao i svake od ovih pet godina, pozvamo sve ljubitelje dobre glazbe da nam se pridruže u trodnevnom uživanju i otkrivanju nekih sasvim novih zvukova."


Cjelokupni prgram izgleda ovako:

Petak, 01/07/05
Villa Angiolina,18.00h:
"U susret jazzu" koncert jazz glazbe Puhaćeg orkestra Lovran
Ljetna pozornica, 21.ooh:
Svečano otvorenje Liburnia Jazz Festivala
"Joe Zawinul Syndicate"

Subota, 02/07/05
Villa Angiolina, 17.ooh:
Matija Dedić, solo piano recital
Paviljon "Juraj Šporer", 18.ooh:
"The Bastardz go Jazzy"
Terasa "Milenium", 19.00h:
"Passion Play"
Terasa hotela "Opatija", 20.00h:
"The Razz Quartet"
Ljetna pozornica, 21.ooh:
Promocija novog CD-a "Elvis Stanić Group", "Bolja Strana Svijeta", uz goste:
"Boško Petrović Trio"
Josipa Lisac
Tamara Obrovac
Meri Trošelj
Valerija Nikolovska
Klarisa M. Jovanovič

Nedjelja, 03/07/05
Villa Angiolina, 17.ooh:
"Meri Trošelj & Darko Jurković
Paviljon "Juraj Šporer",18.00h:
"The Organic Trio"
Terasa Millenium, 19.00h:
"The Razz Quartet"
Terasa hotela Opatija, 20.00h:
"Passion Play"
Ljetna Pozornica, 21.00h:
Valerija Nikolovska Quartet, support
"The Bad Plus"

sale // 15/06/2005

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*