home > mjuzik > Without Limits EP

kontakt | search |

AKASHA FX: Without Limits EP (Filter records, 2010)

Pristiglo nam je po prvi puta izdanje
Filter records, labela iz Makedonije koji se putem interneta plasirao kao poligon za promociju talentiranih glazbenika. Počeli su sa izdavaštvom 2007. i do sada su objavili 22 izdanja, uglavnom u obliku EP-ijeva, a osim nekoliko makedonskih imena (Tripnotic, Game Over, TDR i Etheric Loopz), ostatak kataloga zauzimaju izvođači iz USA (Van Ark, NSOK, Alcendor, Abstract Butta Fingas), Britanije (Little Birds, Akasha FX) i Njemačke (Dirty Cat). Filter je prvo bio veoma popularan radio show koji se emitirao pet puta tjedno, potom mjesečni časopis, pa i web portal, no na koncu je njegov autor i urednik Emil Hadži Panzov digao ruke od cijelog medijskog angažmana i odlučio se samo posvetiti produkcijskom radu orijentiravši se na izdavaštvo onih autora koji su voljni raditi nešto novo i drugačije od klasične kurentne scene.

Ovo prvo izdanje s kojim predstavljamo njihov rad je u kataloškom redosljedu 21. realizirani produkt, a potpisuje ga bristolski dvojac Akasha FX kojeg čine članovi elektronskog sastava Kosheen. To su osnivač Darren Beale (znan i kao Darren Decoder) i Kristian Townsend. Usput, Kosheen i dalje radi, te do konca 2010. se može očekivati njihov četvrti studijski album. Ovdje su se mimo standardnih obaveza u bandu prepustili remiksevima vlastitog (i proslavljenog) EP-ija "Without Limits", te su objavili produljenu plesnu verziju sa 5 pjesama koje se nalaze i na originalu. Riječ je o mahom standardnim remix obrascima koje je ovaj dvojac uobličio preko esencijalnih postulata elektronske plesne produkcije koja je jednom nogom blago zakoračila na alternativni teritorij. Uz konstantne 1/1 tempove, vokali su provučeni kroz delay, echo i ine efekte (često i sa scrach manirom), a prostornost koja je raširena na vrlo duboke pasaže uokvirena je psihodeličnim ambijentom što cijelom EP-iju pridodaje 'space' dojam. Premda su Kosheen kao band, a i sam Beale bili strastveni ljubitelji techno-driver dvojca Orbital, njihovi utjecaji su se rijetko zamijećivali; ovdje postoje tek malene podudarne opservacije u tretmanu elektronskih basova i razvučenom 'drajverskom' harmonijom koja je lišena specifične instrumentalizacije.
[  ]

Daleko više ovaj remix EP funkcionira na paralelama opskurnih konstrukcija Kraftwerk (naslovna pjesma "Without limits"), ritmičkih karakteristika Sly Dunbara & Robbie Shakespeara ("Stars feat. Frances Mary"), Afrika Baambaate ("Without limits - Akasha breaks fest mix"), bržih trip-hop tempova s daškom okusa produkcije Adrian Sherwooda ("True self" i "Conscious feat. Jnr Blind"), te eksperimentalnih natruha nekad čuvenih avangardista Mark Stewarta & Maffie iz sredine 80-ih. Uostalom, Mark & Maffia su jedni od pionira bristolske elektronske scene, a Akasha FX su gotovo doslovno sljedbenici njihovih uvrnutih glazbenih riješenja, barem na ovome radu. Nekada je ovakav fade-in/ fade-out tretman efekata bio specifičan simbol Bristola; oni sa dubokim sjećanjem pamte lucidne eskapade prvog Stewartovog banda, kultnih The Pop Group koji su zaobilaznim putevima utjecali i na cijelu techno i elektronsku scenu. Danas su se mnoge njihove nekadašnje često nerazumljive i neobjašnjive eskapade pretvorile u sastavni dio DJ, electro i ine produkcije protegnuvši se već na treću-četvrtu generaciju koja mahom sve manje 'konta' odakle sve ove tehničke domišljatosti i kombinacije proizlaze. Na svu sreću, Akasha FX su toga vrlo dobro svijesni i ne parodiraju s ovim postulatima samo da bi dobili efekt mističnosti i neobičnosti, već ih pokušavaju prilagoditi u relativno prihvatljivim pop manirima kojima relevantno nastavljaju staru lokalnu školu u suvremenom obliku.

Na prvo slušanje EP se može doimati kao prazan konstrukcijski okvir, no u principu razdvojenu prostornost Akasha FX koriste kao poligon za manifestiranje dubokih slojeva psihodeličnih harmonija i eksperimentalnih minijatura u kojima se mogu razabrati i dub elementi. Slojevitost nekolicine različitih stilova (prije svega electro-popa, trip-hopa i dubstepa) prošarana je maštovitim minimalističkim opservacijama u koje se uranja postepeno i s pravom se može konstatirati da ovo nije glazba baš za svakoga pa makar se radilo i o ljubiteljima navedenih žanrova. Od svega, ovo je ponajmanje 'zabavna' glazba.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 06/09/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Still

ERIKA DE CASIER: Still (2024)

| 14/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Tonight

SEVEN AND COUNTING: Tonight (2024)

| 13/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Killing For Revenge

SIX FEET UNDER: Killing For Revenge (2024)

| 12/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Extinction Protocol

PRIMITIVE WARFARE: Extinction Protocol (2024)

| 11/05/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Manifest

FRENKIE: Manifest (2024)

| 09/05/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*