home > mjuzik > American Winter

kontakt | search |

BRIAN HARNETTY: American Winter (Atavistic Records, 2007)

Odgovor na pitanje tko je Brian Harnetty ne donosi njegov oficijelni web, a niti šturi podaci koji se o njemu mogu pronaći na stranicama nezavisne etikete Atavistic Records. Poznato je da dolazi iz Columbusa (Ohio, USA), da uz glazbu radi instalacije i žive performanse, te da je član art skupine Fossil Fools koja kreira radove inspirirane socijalnom nepravdom koji izlaze na svijetlo dana energičnom brzinom. Harnetty u svojem zvučnom opusu ima 16 albuma, 14 instalacija i 6 programskih performansa koje je izvodio po Americi i Europi. Iz navedenog proizlazi da je angažirani glazbenik i umjetnik koji se bori i ukazuje na neke vitalne probleme današnje civilizacije. Potpunu sliku i predodžbu o ovom autoru mogao bi pojasniti samo detaljni uvid i preslušavanje njegove diskografije, odgledavanje ponekih nastupa i razmatranje njegovih instalacija. Na žalost, podaci na internetu o ovom liku su toliko šturi da je jedini i za sada prvi korak prema spoznaji tko je on samo ovaj album... Barem za sada.

"American Winter" je pravi idilični povratak u američku povijest između dva svijetska rata, vrijeme prohibicije i nestanka Divljeg zapada, ali pojave prvih gangsterskih skupina, političkih i društvenih prevrata, borbe radničke klase za teško stečena prava, posljednjih tramvaja i kočija na konjski pogon, parnih strojeva, prvih motornih vršilica za žito i svjedok je vremena razvoja američkog demokratskog društva. Ovdje su sakupljene gomile i gomile povijesnih tonskih zapisa koje je Harnetty tko zna po kojim izvorima nabavio iz radio arhiva različitih emitiranih emisija, zatim brda divljih snimaka, kao i izvornih tradicionalnih pjesama i napjeva koji su sticajem vremena potpuno zaboravljeni i prijeti im izumiranje. Snimci su puni šumova (vjerojatno uzetih sa valjaka), škripa ranih gramofonskih ploča i folija na kojima su se snimali prvi diskografski radovi, kao i brumova traka na koje su kasnije isti presnimavani i pohranjivani u fonoteke radio stanica. Skladbe su poredane u konceptualno - umjetnički prikaz kroz 17 brojeva u kojima uz samplove i snimke Harnetty svira pozadinsku glazbu kojom dočarava atmosferu i ambijent dotičnih zapisa. Instrumentarij se sadrži od klavira (moguće prepariranog), piana, ksilofona, banja i harmonike, a glazbena struktura kompozicija varira od ambijentalne, eksperimentalne do avangardne i klasične moderne glazbe uz nekolicinu autohtonih tradicionalnih stilskih minijatura tipičnih za gitarski country iz 19. stoljeća i vrijeme razvoja filmske industrije prvih nijemih filmova. Posebno su zanimljivi originalni govori američkih predsjednika (u naslovima "The famous goldfish bowl (which is really just a huge jar)", "In London city I used to dwell"), skice i citati iz raznih radio interviewa (osobito govor nekog farmera u "Speaking to the american farmer"), nekoliko intrigantnih glazbenih komada "I'll cross the briny ocean, I'll cross the deep blue sea", minimalističke "'That's drunkard's dream, nearly everybody knows it'" i "I am on the gospel highway (my heart has brought me home)", te nekoliko originalnih snimaka na koje je Harnetty uglavnom dodao svoju glazbenu svirku. "Instrumental with fiddle and harmonium" je neobrađeni tonski zapis u trajanju od svega 38 sekundi gdje se čuje samo zvuk melodije gajdi i harmonija. "I'll have to go off and be gone tonight" djeluje kao da se Tom Waits okušava u bijelačkom gospelu, dok je jedna od najinteresantnijih tema "The soldier pulled off his uniform of blue" u neobičnom ambijentalnom okružju koje prati zvuk kontrabasa, mnoštvo razlivenih melodija za banjo, ksilofon, harmoniku i klavir uz pjevane dionice tko zna kojih pjevača od prije stotinjak godina.
Sve djeluje kao da je Harnetty na originalne zvučne i tonske zapise želio staviti pravi umjetnički pečat tog vremena kada su klasični romantičari nestajali, prepuštali mjesto nadrealistima, impresionistima i ekspresionistima, te malom, ali znamenitom krugu autora koji su tražili nove smjerove u glazbenom izrazu koje je upravo tih godina počelo rađati avangardu i prve pionire elektro-akustike.
Pravi i intrigantni album za glazbene istraživače.

Diskografija:

Smoking (???)
Origins (2003)
In Memoriam Johnny Cash (2003)
Pretty Bird (2003)
Brakhage (2004)
Last Night (2004)
Prepared (2004)
Moving (2005)
Plants (2005)
Shale Bridge (2005)
Trident (2005)
New House (2005)
Desire (2006)
Tiny Glass (2007)
American Winter (2007)
Apple Tree (2008)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 22/04/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*