home > mjuzik > Cooking With Wolves

kontakt | search |

WOLFMANGLER: Cooking With Wolves (Aurora Borealis/ Digitalis Industries, 2007)

Osebujan album za poklonike sporog doom metala odsviranog uglavnom na violončelo, a preporučujemo ga i štovateljima gothica i eksperimentalne glazbe. Pronaći će te dva različita dijela albuma - prvi mračan i jezovit kao iz groba, a drugi prozračniji i vedriji.

Wolfmangler je projekt sastav stanovitog D.Smolkena iz Krakowa (Poljska) koji je član i poznatijih black metal/ eksperimental skupina Dead Raven Choir i Garlic Yarg. Navodno je karijeru pod imenom Wolfmangler započeo 2004. u Texasu, te se vratio u Krakow i do sada je pod tim imenom objavio šest izdanja od čega su dva rada split albumi sa Wolfskull i Moss. U nekoliko prethodnih radova surađivao je s kompletnim sastavom u kome su bili The Rev.C.L.Umper (bas, bubnjevi, gitara, papirni arak, efekti), K.Elgethun (bas, violina, bubnjevi, zujalica, efekti), E.A.Korson (gitara, mimika), A.Wolfings (bubnjevi, bas, violončelo, kuglice), T.Zephyr (flauta i poloprivredne alatke), L.Dev (fagot i tengu), te G.Elro (trombon i ventilator).

"Cooking With Wolves" je poseban album u svijetu metala jer je okrenut isključivo ka kompozicijama skladanim na violončelu, te je više od polovine materijala izvedeno samo na tom instrumentu uz Smolkenov mračni, tamni i režavi tihi vokal. Kako je bilo vrlo teško doći do bilo kakvih suvislih podataka oko pratećih glazbenika koji su surađivali na ovom albumu, prema podacima KZSU recenzije može se naslutiti da je polovina albuma nastala kao plod individualnog rada. U glazbenom pogledu prije se može utvrditi kako je riječ o svojevrsnom komornom djelu klasične glazbe nego li o metal albumu. Nit vodilja čitavog djela je obrada Cole Portera "Ol' man river" u mnogobrojnim varijacijama minimalističke glazbe tradicionalnih poljskih folk napjeva.
Prvi dio albuma je izrazito mračne naravi gdje uz melodiju na violončelu i šaptavo-dahtavi morbidni vokal kao iz groba dopiru samo mjestimični zvukovi tko zna kakvih priručnih ili možda slučajnih udaraljki. Druga skladba "Czerwony pas" zvuči poput naših guslara, a i sam refren je očigledno uzet iz tradicionalne poljske folk baštine. Tek u kasnijim naslovima "Beata z Albatrosa", "Compost with a grudge" i "Szwolezerowie" korištena je električna gitara i neki sasvim čudni zvukovi poput nabijanja po metalnim rešetkama (možda ventilatora), no oni su u tako dubokoj pozadini da se jedva i primjete kroz razlivenu melodiju violončela. Ako bi se tražila 'plesnija' skladba prvog dijela albuma, onda to može biti "Zegar" zbog strukture i uslovno rečeno prepoznatljivog jam-session stila. "Easy to love" neki kritičari su proglasili najjezovitijom (a i najgroznijom) obradom Cole Portera.

Drugi dio albuma sadrži šest skladbi koje su odreda otpjevane na engleskom jeziku uz posve drugačiji vokal Smolkena koji je negdje na gothic razmeđi nježnijeg Nick Cavea i Ian Curtisa, a počinje sa "Uneasy autumn moan". Naredne skladbe su nešto vedrijeg raspoloženja i bogatijeg zvukovlja u kome se priključuje flauta i još nekoliko priručnih instrumenata. "She dances because she loves me" je čak plesnog lo-fi folk karaktera, te je odsvirana na očigledno raštimanu akustičnu gitaru, no dojam je da unatoč stabilnojoj, repetativnijoj i lakšoj zvučnoj strukturi drugog dijela albuma prvi dio posve odudara u svojoj kreaciji i ekspresivnom eksperimentalnom porivu. Album završava "French vampire Carol", vrlo kratka jednominutna kompozicija koja bi dobro pristajala maliganskim albumima Tom Waitsa iz '80-tih. Aranžmani čitavog albuma su vrlo dramatični i dorađeni, a ono što čini posebnu autentičnu underground draž jesu sitna dobacivanja sa strane prilikom samog procesa snimanja. Vrlo dobar i intrigantan album koji sasvim sigurno neće sjesti na prvih nekoliko slušanja, no ima veoma originalnih kreacija koje se otkrivaju s vremenom.

Diskografija:

My Guitar Wants To Kill Your Wolves (2004)
Wolfmangler (2005, split album with Wolfskull)
The Gates Of Wolves (2005)
Protected By The Ejaculation Of Wolves (2005, split with Moss)
Dwelling In A Dead Raven For The Glory Of Crucified Wolves (2006)
Cooking With Wolves (2007)

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 08/12/2007

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*