home > mjuzik > Broke:session

kontakt | search |

DINO OGUIĆ: Broke:session (Slušaj najglasnije, 2020)

Realiziran na bandcamp stranici još 12.XI 2018., a na Slušaj najglasnije tek 2020., ovaj sasvim neobičan rad od svega 13 minuta sa čak 15 neimenovanih, vrlo kratkih instrumentalnih tema potpisuje stanoviti meštar s Paga Dino Oguić o kome nema nikakvih adekvatnih informacija.

Deklarira se kao experimental nu-metal koristeći obilje samplova i kibernetike, programiranih ritmova, cellphonea, a jedine analogne diskurze obavlja svirajući gitaru. Na prvi pogled, pričinilo bi se onako laički, da je ovo neka uvrnuta kontemplacija onog The Residents (zlo)djela "The Commercial Album" kada su čudaci pod maskama iskasapili poznate hitove, reklame i propagandne poruke sabivši 40 komada u opsege od po jedne minute, no ovdje je stvar znatno drugačija.
[  ]

Dino svoje fikcije provlači kroz iznimno kratke pričice koje mogu biti svašta otvarajući percepciju za slobodna razmatranja. Jest, sve su ovo nafilani efekti iz gomile samplova uz plesne, ali vrlo razmrdane i neujednačene podloge kao totalna opstrukcija, ako ćemo nježnije, alternativa i opozicija svim techno freakovima koji rade ogromne kobasice od samo par tonova protežući ih do besvijesti ne samo po nekoliko minuta, već i po nekoliko sati, a da praktički ništa nisu konkretnije iskazali osim 'are you ready, hands up, common' i sličnih seksističkih fora koje, nevjerojatno, još uvijek jako dobro prolaze zbog adekvatnog protoka sintetičkih materija u audijencije. Stoga je njegova prikazana glazba posve drugačija bez binarnih sukoba bas pedale, basova i dugotrajnog trance prenemaganja s 'up & down' tenzijama: on u svakom komadu (najdulji iznosi svega minutu i pol) vrši frakcijske disertacije kompresirane na najosnovnije ne povodeći se nekim 'pop' klišejom, no ne može se poreći da i bježi od njega. Kompozicije imaju uvode, lajt-motive, vrlo zgodne konfiguracije, zaplete i kratke finiše, a osnovicu bazira na psihodeličnim blicevima koji u dotičnoj sekundi predočavaju čitav niz crtica, detalja, slika, priča i emocija, odnosno, nije ovo samo tako bezveze nabacano kao što bi se učinilo na prvo slušanje.Namjerno razbijanje klasične konstrukcije 'pop' shema je vrlo hrabar potez kakvog ranije baš i nije prakticirao. Prethodna dva rada "Outtake's//" i "2007 recordings" (oba 2018) su se poigravali jednim te istim, minimalistički oblikovanim sekvencama u kojima se 'nešto' pokušavalo izraziti, ali što točno, vjerojatno ne zna niti sam autor, već je bilo bitno da se isprobava i eksperimentira, doslovce rečeno, eksperimenta radi i da bude nešto novo i drugačije što mu i nije uspjevalo. Prvonavedeni rad ima 22 komada (samo jedan od njih iznosi 1.41, svi drugi su znatno kraći), a drugi samo 3 instrumentala koji prate gabarite standardne metal/ hard-rock pjesme što su mogli i efektno odjeknuti da je na njima bilo vokala katalizirajući put za ovo daleko drugačije, neobično djelce.

Na ovih 13 minuta nalazi se daleko jasnija jezgra bogatih ideja koje zamamno ulaze u uho jer su mahom raznolike s prljavo odsviranim gitarama, naglim breakovima, skokovima s percepcije na percepciju, elektronskim zahvatima (ima i puno dubova), posezanjima u gothic, hip-hop, funk, dark-wave, acid-house, new age, čak i malo akustike (komad "track 8"), a uz iznimno dobro rasprskane i ugođene kontinuirane plesne ritmove ovo čudo nedvojbeno asocira na nekad vrlo popularnu svjetsku poppers manjinu koja je kroz djelovanje CH3 s dodavajućim aditivima CH2 i ONO u nekoliko kombinacija nitrita (amil, pentil, butil, izobutil i izopropil) davala seksualne i emotivne, vrlo kratke podražaje od svega pola minute opovrgavajući današnju vijagru koja traje po nekoliko 'techno-party' sati i unište mušku prostatu, a i kompletnu testosteronsku i adrenalinsku snagu na nekoliko dana. Kraće rečeno, ovaj umjetnik je krajnje neobičnim glazbenim zahvatom predočio ono najvažnije u postojanju čovječanstva - seksualni čin 21. stoljeća na kibernetičko-analognim postavkama. Oslobodio se konzekventnih manira koje je imao ranije pokušavajući sažeti jedan dobar fuk koji, kako, kad, traje po 6-7-8 minuta do orgazma kad su partneri strasno fokusirani, a kad nisu, onda hoblanje može trajati satima poput techno partyja i heroinskih ekstaza što traju godinama u potrazi za onim genijalnim orgazmom.

Ovo čak i nije glazba za koju bi rekao da ima velike umjetničke dosege, ali ima visoku razinu dojma o eksperimentu i utjecaju na slušatelja isto onako kao što je recimo Salvador Dali s Luisom Buñuelom 1929. napravio onaj čuveni nijemi film "Andaluzijski pas" www.terapija.net/muviz.asp?ID=27118
, a relacije su poprilično slične i potpuno otvorene za razglabanje. "Pas" je bio prije skoro 100 godina, a "Broken:sessions" 90 godina nakon njega. O 'Psu' se toliko toga napisalo i nahvalio čitav dadaizam, secirale su se scene, doslovce jedna po jedna što predstavlja u kratkom filmu od svega 16 minuta, a ovaj, još kraći album ima daleko više scena nego li ih je i Frank Zappa nabacao u onaj svoj najčuveniji i najšašaviji "Freak Out!" (1966) što traje čak 60 sumanutih minuta.

Ovo nije napravljen album da se sluša jednom ili dvaput, to baš i nije osobita preporuka kao niti neka genijalna slika koju u galeriji vidite prvi puta, na vas ne ostavi ama baš nikakav dojam jer nema 'ono' što tražite. Ovo je djelo puno bogatih detalja o kojima će se tek razglabati, a pretpostavljam, početak je Oguićeve plodne avangardne sposobnosti u kojoj može i bez pratećih samplova ostvariti daleko bolje kreativne dosege.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 12/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: 02/2021_01

SVEGA POMALO: 02/2021_01 (2021)

| 25/02/2021 | pedja |

>> opširnije


cover: Violent Disembowelment Of Hatred

HATEFILLED: Violent Disembowelment Of Hatred (2021)

| 23/02/2021 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Radoslav, glasba iz romana

MATEJ KRAJNC: Radoslav, glasba iz romana (2005)

| 22/02/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: The Golden Boat Soundtrack

MATEJ KRAJNC: The Golden Boat Soundtrack (2012)

| 21/02/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Nicotiana Tabacum

WARLORD CHIPMONK: Nicotiana Tabacum (2019)

| 20/02/2021 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*