home > mjuzik > Solidarity

kontakt | search |

NED O'MILLICK COOPERATIVE: Solidarity (WTF Records, 2020)

Zapitao sam se ovih dana povodom primljene informacije da je realiziran video za pjesmu "Sunce" kako to da nisam recenzirao dotični album. Pa ga idem ponovo preslušati jer se radi o Nenadu Miličeviću, vođi istrijanskog punk-hardcore benda Tito's Bojs koji postoje već 20 godina objavivši 3 službena albuma.Da, čim je počela uvodna pjesma "Balkan 90tih" svega sam se prisjetio. Nenad, odnosno novim pseudonimom Ned O'Millick je poslao e-mail u kome je između ostalog pisalo 'nadam se dobroj recenziji' što me u startu obeshrabrilo kao usiljeno diktirani imperativ od kojeg se može odustati jer mi ne daje prostora za subjektivizam. Može se napisati svašta, ali da bude dobro. Ah, samo što to 'dobro' znači. Narudžba. Umjesto 'nadam se da ćeš iskreno napisati ono što misliš' jer čemu kritika, recenzija i mišljenje ako se naručuje kao pijar i promidžbena reklama... Meni je daleko draže kad dobijem packe i kad mi se konstruktivno objasni šta ne valja nego kad dobijem komentar 'dobro' ili 'sviđa mi se'. To ne predstavlja ništa konkretno.
[ Ned O'Millick - Nenad Milić ]

Ned O'Millick - Nenad Milić

Elem, stvar je u tome da mi je glazbeni i lirski dio na prvo slušanje bio simpatičan, ali njegov meketavi vokalčić poput člana nekog teen-pop benda mi nikako nije sjeo na vrlo dobro angažiran libreto. I to je to. Nije mi se dalo skrnaviti rad u kojeg je uložen impozantan trud taman u vrijeme kada je realiziran, u proljeće u doba onog prvog vala Covid-19 krize kada je skoro sve bilo blokirano (obustava kompletnog putničkog prometa, skraćeno radno vrijeme trgovina živežnih namirnica i ljekarni pred kojima su se stvarali dugački redovi itd...). Ajde, evo sad dok su se stišale strasti odlučih poneku riječ izustit radi profesionalne etike. Da, taj vokal me zbremzao i čudim se kako ga nisam zamijetio na albumima Tito's Bojs, a nisam jer ga je pokrivala vraška energija, distorzije i brzi ritmovi, no u ovom slučaju gdje je sve vrlo čisto odsvirano bez punk-hardcore aditiva, taj element dolazi do potpunog izražaja i tu nema pomoći, no daleko je boljih performansa od puno tananijeg glasića Zorana Todorovića, frontmena Antitodor, ali sveskupa se baš zbog toga doima neubjedljivo i neuvjerljivo.
[  ]

Glazba je obiman zahvat sa čak 32 gostujuća glazbenika, između ostalih ovdje su prisutni Mike Watt (Iggy and The Stooges, Minuteman, Flipper itd.), Jamie Clarke (The Pogues, The Blaggers, Jamie Clarke's Perfect), Barry Phillips (Demob, The Rainsaints, autor amazon besteler knjige "In The Search of Tito'S Punks") i tu nema ama baš nikakvog prigovora. Poradilo se na raznolikosti stilova i žanrova od blues-rocka, klasičnog rocka, preko new-wavea, funka, popa, zabavnih devijacija amplificiranog, poluakustičnog, pa malo kabaretskog šliha i sve u svemu taj glazbeni dio je vješto odrađen u mainstreamovskom formatu taman za ugodno radiofonično druženje na relacijama Zabranjeno Pušenje - Stampedo - Mile i Putnici. Također su vrlo interesantne i priče svakog komada u kojima se proteže manje-više aktualna socijalna i društvena fabula poprilično bliska onoj angažirano karikiranoj zafrkanciji kakvu redovito isporučije Vladimir Čiča iz zrenjaninskog Sukoba Interesa, ma okey i Mile Kekin. Ne može se osporiti da Ned O'Millick ne umije iskoristiti poetski talent, samo eto, nije kriv što ima tako krhki glasić za ovakve nadobudne punkerske svjetonazore u kojima se očekuje čvrsto i močno kreštavo grlo za koje čak i nije potreban adekvatan sluh i pjevanje u akordu.
[  ]

Prevaziđe li se i zažmiri na uho zbog vokalnih nedostataka, ovo je sasvim prihvatljiv i simpatičan album u kome se neopterećeno može uživati kao u bilo kojem pop-rock proizvodu namjenjenom širokom auditoriju, a k tome ima i tu neophodnu dodatnu vrijednost angažiranog punkerskog i buntovnog duha s konstruktivnim kritikama nepravedno postavljenih društvenih relacija, hijerarhije, degradacije i inih etičko-socijalnih parametara koji manipuliraju vitalnim postavkama suvremenog neo-liberalističkog svijeta.

Naslovi: 1.Balkan 90tih, 2.Daj gol, 3.E polucija, 4.Fašisti neće u raj, 5.Osvijesti se, 6.Tatin sin, 7.Za Džonija, 8.It's time, 9.Bella ciao, 10.Sunce

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 03/11/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Bourgeois

MATEJ KRAJNC: Bourgeois (2021)

| 27/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Rat-A-Tat-Tat!

DALE CROVER: Rat-A-Tat-Tat! (2021)

| 27/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: The Grey Line

ATRAVAN: The Grey Line (2021)

| 26/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Gaston Paris and the mati vseh godal

MATEJ KRAJNC: Gaston Paris and the mati vseh godal (2021)

| 26/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Barbajol

MARINADA: Barbajol (2021)

| 25/01/2021 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*