home > mjuzik > DANYL JESU & BARGE WITH AN ANTENNA ON IT, 12'' vinyl split

kontakt | search |

DANYL JESU & BARGE WITH AN ANTENNA ON IT: DANYL JESU & BARGE WITH AN ANTENNA ON IT, 12'' vinyl split (Sonic Masala Records, 2015)

Malo je zbrkano kad vam ovakvo zajedničko izdanje dođe pod ruku. Ne znate gdje da se uhvatite s obzirom da su imena vrlo čudna, ne znate dokučiti da li su to neki solo izvođači, možda neka kombinacija u kojoj se potkrala i greška naslova albuma, a bome, ovdje ima svašta. Cijela jedna dugačka kobasica iz Brisbanea, Australije. I nije upakirana s klokanovim mesom.
[ Danyl Jesu ]

Danyl Jesu

Evo, prvo DANYL JESU (https://danyljesu.bandcamp.com/) koji nije solist, već dvojac, a praše noise-rock i to bi naizgled bilo vrlo lako za dokučiti da imaju gitare. Lachlan Malone (vokal) i Thomas Roche (bubnjevi) svoje zvukove postižu elektronskim konvertiranjem. Obojica su nekad svirali gitare i mnoštvo toga asocira upravo na njih, onako, zdravo za gotovo svatko bi rekao da imaju klasične 'žice i palice'. Roche lupa po bubnjevima, ali to mu je jedini analogni instrumentarij, sve ostalo obojica rade programiranim i elektronskim zahvatima trudeći se što vjernije imitirati 'živa' glazbala. Ovo im je prvo EP izdanje objavljeno još 2014. (u originalu nazvano "Celebration"), no ovom prilikom je reizdano na vinilnoj A strani ovog zajedničkog albumčića.

Muzika je žestoka, pa svatko bi bez ikakvih predrasuda pomislio da praše gitare i basove jer je imitacija legato riffova, ambijentalnih shoegaze manira i klasičnih dinamičkih noise-rock struktura od prve stvari "Abandon", ali recimo može zbuniti tretman Maloneovog vokala. Malo je David Yowovski, a u nekim dionicama potkrijepljen echo efektima poput Suicide i Mark Stewarta. Kompozicije im također sadrže i ekspresivnije dionice, kao i obavezne atmosferično mračne uvodnike koji također djeluju poput gitarskih distorziranih efekata, onih 'šarafljenja' po papučicama i pedalama. Ritam je koegzistentan, plesan (ništa bez živog bubnjara, ha?!), dvije stvari pršte s obiljem ritualnih dramatizacija ("Gathering") i industrial-noisea ("Triumph"), dok je četvrta posve mračna, prava darkerska s eteričnim sintagmama Throbbing Gristle ukroćenih u 'samo' nepunih 6 minuta ("Exhaustion"). Ovdje sve asocira na bend s klasičnim instrumentarijom, elektronika se ama baš u ničemu ne osjeća, čak niti u basovima jer mnogi teški bendovi umiju jako dosjetljivo svirati masne disonante.
[ barge with an antenna on it ]

barge with an antenna on it

BARGE WITH AN ANTENNA ON IT (https://bargewithanantennaonit.bandcamp.com/) kako god čudno djelovalo je također bend, ali s prirodnom organskom svirkom u kojoj se stopio također neobično sastavljen dvojac. Steven Schnorrer (eksperimentalist iz Locust Revival) i Dylan Jeffreys (manijakalni bubnjar Alan Moore-e i nekadašnjeg benda Bent's) imaju već 5 izdanja u ovoj postavi, a posljednji album objavljen u proljeće 2015. im nosi naslov "°". Ovo im je EP objavljen koncem 2014., ima 6 uglavnom instrumentalnih komada, a na vokale baš ne pridaju osobitu pažnju. Gitara i bubnjevi su najizrazitiji, sve rade minimalistički, uzmu neki zgodan fragment i razvijaju ga po želji zanimljivo rezultirajući kompaktnom svirkom u kojoj se opet može skontati da imaju i basistu, a i barem još jednog gitaristu. Tko zna kako je ovo snimljeno (i nadosnimljeno). To bi trebalo povjeriti da se čuje uživo može li Schnorrer ovo odsvirati na koncertu. On sam djeluje kao troje ljudi na žicama, primjerice u kompoziciji "BWAAOI" koja predstavlja i kraticu imena benda odlazeći iz noisea djelomično i u math-rock koliko mu to mogućnosti dozvoljavaju. Ipak, uočava se i jednobraznost s previše bas mantranja u želji postizanja kratkih math gradacija ("Cub"), funkirana rezbarija Gang Of Four s eksplozivnim izljevima neuroze ("Nobby doldrums") i The Pop Group fragmentacija kratkih, no nedovoljno jakih i uvjerljivih intervala (zadnja, vrlo kratka "Witch snatch", samo 1.20).

Oba benda imaju energije, elana i znanja. Danyl Jesu nešto više i tehničkih predispozicija ka slojevitijim kompozicijama, a ono što BWAAOI manjka su konkretni tekstovi. Koja (Disciplin A Kitchme) nikad nije bio toliko štur premda svi oni rade na relacijama od dva muzičara u bendu. A i postavke u korijenima su im otprilike vrlo bliske, samo Koja danas radi puno kompleksniju glazbu, a ovi Dundee-i su tek na svojim počecima. Naštimali se jesu, a kako će dalje?

Naslovi: 1.DANYL JESU - Abandon, 2. DANYL JESU - Gathering, 3. DANYL JESU - Triumph, 4. DANYL JESU - Exhaustion, 5. BARGE WITH AN ANTENNA ON IT - Spaz, 6. BARGE WITH AN ANTENNA ON IT - New land old sun, 7. BARGE WITH AN ANTENNA ON IT - BWAAOI, 8. BARGE WITH AN ANTENNA ON IT - Cub, 9. BARGE WITH AN ANTENNA ON IT - Nobby doldrums, 10. BARGE WITH AN ANTENNA ON IT - Witch snatch

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 17/11/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*