home > mjuzik > World Peace EP, No More Stress EP & Edutainment EP

kontakt | search |

ABASSI ALL STARS & DUB TERROR: World Peace EP, No More Stress EP & Edutainment EP (Deep Root, 2006)

Tri nova singla na Deep Roots etiketi Neila Percha iz nekadašnjeg Zion Traina, današnjeg Abassi Hi Powera, a kojeg smo mogli gledati na ovogodišnjoj inačici Zagreb Winter Reggae Festivala, sukladno tradiciji započetoj prije cca tri godine nastavljaju oduševljavati ljubitelje rootical steppers zvuka. I iako je navedena rečenica jučer upotrebljena za uvod u tekst posvećen recentnom radu Neilovog kolege Stevea Vibronicsa i njegove Scoops etikete, u redu ju je ponoviti iz razloga što je to notorna činjenica. I Perch i Vibronics rade odličnu produkciju koja nije slučajno na vrhu top liste mnogih poznatih soundsystema i glazbenika.
[  ]

Dosta pohvala, vratimo se na posao. "World Peace" EP Abassi All Starsa, objavljen prije cca. mjesec i pol dana u formatu 10''-nog vinila donio je puno više od hitoidnog ritma kojeg obično sadržavaju 10''-eri Abassija. Naime, po prvi puta na ritmu Neila Percha se pojavio vokal čija slava ne dolazi iz roots/dub glazbenog izričaja, već iz mnogo radikalnijeg dancehalla. Glasoviti Beenie Man, jedan od doajena tog zvuka, sve je iznenadio ovim izdanjem, pogotovo zato što zvuči dobro. Ok, ovo je bilo okrutno. Ali činjenica da se jedan dancehall-bashment pjevač odlučio pjevati preko europskog dub ritma je sama po sebi fascinantna iz razloga što se takve suradnje rijetko ili uopće ne događaju. Sljedeći pjevač na ritmu je Tippa Irie, koji je često krivo uspoređivan sa Busta Rhymesom umjesto sa svojim dugogodišnjim partnerom, legendarnim singjayom i glavnim krivcem za odlične albuma s Mad Professorom, Pato Bantonom. Njegova pjesma "Praises" je definitivni favorit 10''-era, neovisna o povijesnom featuringu Beenie Mana. Odličan posao je odradio i izvrsni Dubdadda na pjesmi "Screaming Terror" koja je doslovno izvrištana.

Paralelno s "World Peaceom" je izašao još jedan 7''-ni vinil sa novom pjesmom Dub Terrora koji i ovoga puta ugošćuje vokalistu Tenu Stelina. Pjesma se zove "No More Stress" i već nakon izlaska je proglašen jednim od esencijalnih 7''-era 2006. godine. Komad plastike s navedenim naslovom i glazbenicima zapravo sadrži snažne i dominantne bass linije, a kad okrenete ploču na drugu stranu iznenaditi će vas vokalni sample originalne verzije pjesme "Spying Glass" legendarnog roots reggae vokala Horace Andya koju će mnogi od vas prepoznati kao pjesmu Massive Attacka s kojima je navedeni surađivao na njihovom legendarnom albumu "Blue Lines" iz 1994. A pošto je prvi singl Dub Terrora razgrabljen u rekordnom vremenu, ukoliko se odlučite za kupnju, požurite, jer se vrlo lako može desiti da ostanete bez ovog singla.

Kao šlag za kraj sačuvali smo najnoviji i još uvijek neobjavljeni EP Abassi All Starsa koji će se pojaviti 22.05. pod imenom "Edutainment" EP i to u formatu 10''-nog vinila. Najnoviju Perchovu viziju budućnosti steppers duba ukrasili su glasovi Rudya Leeja, Daddya Rootsa i Fitte Warrija. Rudy Leeova naslovna verzija pjesme inicijalno je objavljena 2003. na kompilaciji "Roots of Dub Funk 3" Tanty etikete, a ovdje dolazi u remasteriranom i poboljšanom obliku. Daddy Roots, kojeg se vjerojatno sjećate sa posljednjeg Zagreb Winter Reggae Festivala gdje je nastupio zajedno s Abassi Hi Powerom Neila Percha, koji je tim i još ponekim nastupima osigurao svoje mjesto na ovom singlu, u potpunosti opravdava ukazano povjerenje pjesmom "Dog Among Doctors" kroz koju slušateljima pruža malo mudrosti svoje bake. I pametna mu je baka, uzgred budi rečeno. No, pravo iznenađenje ritma je Fitta Warri koji je pogodio ritam i razvalio ga svojom conscious lirikom u pjesmi "Rise Above The Limit". Šlag na kraju je naravno specijalni dub kojeg je kao i sve beatove odradio Neil Perch.

ocjena albuma [1-10]: 9

igor kozličić // 26/04/2006


PS: pošto me nekoliko ljudi pitalo koja je razlika između Abassi Hi Powera i Abassi All Starsa, red je da to objasnim i vama čitateljima :)
Dakle, Abassi Hi Power je ime soundsystema, odnosno live-dub acta u kojem Neil Perch uz pomoć Machintosha(a čega drugog :) ), suludo dobre zvučne kartice i efekata uživo stvara glazbu, a najčešće ga na nastupima prate vokali predstavljeni na pločama. Na nastupima svira i objavljene i neobjavljene dubove.
Abassi All Stars je ime pod kojim Abassi Hi Power, odnosno Neil Perch, objavljuje svoje masterizirane, finalizirane dubove preko čega se onda snimaju vokali, a što se u konačnici reže na vinile i prodaje :)

eto, one love

igor :)
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*