home > mjuzik > Tribute To Satan Panonski

kontakt | search |

OČI U MAGLI: Tribute To Satan Panonski (No Profit Recordings, 2013)

[ Ivica Čuljak aka Satan Panonski ]

Ivica Čuljak aka Satan Panonski   © strazarni-lopov.blogspot.com

Bio je punker. I čudak. Zatvorenik, i pacijent u umnoj bolnici. Rođen je kao Ivica Čuljak u Vinkovcima prije 53 godine, a poginuo je 1992. na vinkovačkom ratištu kao Satan Panonski, kontroverzna legenda koja je ostavila neizbrisiv trag na ovdašnjoj underground sceni. O njegovom liku i djelu pletu se razne priče. Neke istinite, neke ne. U svojim nastupima, odijevanju, lirici nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Mnogi su ga mrzili, drugi mu se klanjali, a treći od šoka nisu imali vremena da išta i razmisle. Počeo je davne 1979. u bendu Pogreb X. Tada i preuzima nadimak koji će ga pratiti do kraja života. Kasnije samostalno objavljuje tri autorska albuma, zbirku poezije, a okolo i danas dan kruži nekolicina demo snimaka, snimljenih intervjua, video i live zapisa. Ostao je neshvaćen, kao i onda dok je bio živ.

Htjelo je se tako da se vrhunac njegovog djelovanja poklopi s najluđim razdobljem koje je pogodilo ova područja u zadnjih pedeset godina. Što su ljudi i okolina oko njega postajali sve mahnitiji, bizarniji i više nalik zvijerima, tim je on sam postajao sve beskompromisniji i žešći. Postao je svojevrsno ogledalo tadašnjeg sistema u raspadu i društva koje je već gledalo duboko u ponor pakla. Ali nikada nije bio dio njih, toga. Bio je svojeglavi ekscentrik. Jedan od onih koji se rijetko rađaju, koji je prvo potpao pod kotače ugnjetavačkog sistema, a potom, ne njegovom voljom, u vihor rata. Koji ga je naposljetku i koštao glave.
[  ]

Punk je doslovce bilo njegovo oružje. Prvo ga je oslobodio, a zatim je s njim krenuo u kamikaški napad na sve. U njegovom ikonoklastičnom buntovništvu protiv države, vlasti, autoriteta, kulture, kavzimorala i malograđanštine nije bilo ničega romantičnog i za mase privlačnog. On je zgražao i šokirao. Ništa nije bilo sveto, osim misliti vlastitom glavom. Mentalna anarhija, usimboličena s puno krvi (njegove), fekalija, samospaljivanja i rezanja. U njegovoj zaostavštini se nalazi čitava mizera, bol, jad i patnja brojnih generacija, od kojih neke danas tek sazrijevaju. Njegova djela i poruke žive i dalje. Dokaz tomu je ovaj album u njegovu spomen, na kojemu je se desilo nešto skoro pa nemoguće. Neki od najboljih čimbenika naše (underground) scene su se ovdje okupili i svaki na svoj način odali počast ovom vinkovačkom pankeru, a konačni rezultat je više nego dostojno priznanje za njega.

Pored toga što su četrnaest odabranih izvođača i sastava napravili svoje verzije od njegovih najpoznatijih pjesama, album "Oči u magli (Tribute To Satan Panonski)" ujedno nudi odličan i nesvakidašnji presjek onoga što naša scena po raznovrsnosti i kvaliteti trenutno ima za ponuditi. A reklo bi se da u ovom obimu tako nešto nije nikad ni napravljeno. Sasvim očekivano, kompilacijom prevladava žešći zvuk. Ali se pojavljuju i neki koje možda ne bi očekivali kao što su naši roots reggae veterani Brain Holidays, kantautorica Nina Romić i eksperimentalni Karmakulator. Na koncu, slušatelja očekuje vrlo šarena paleta punka, hardkora, math i stoner rocka, metala, industriala, reggaea i folka. Pomalo trivijalna je činjenica da obrade ovdje većinom zvuče bolje od svojih originala, ostajući im u duhu potpuno dosljedne i prenoseći dramaturšku napetost svojih izvornika. Notorna Satanova lirika ovdje se sudara s modernim izričajem Hesus Attorovog math/kabare rocka, stoner/groove rocka Cojonesa i She Loves Pablo, te Karmakulatorovog drone/noise industriala. Od kojih treba posebno istaknuti participacije od slovenskih black metalaca Bleeding Fist, Stonebride i Cojonesa. Na dodatnoj autentičnosti ovaj tribute album je dobio sudjelovanjem izvornog Satanovog benda Pogreb X u njihovoj već zloglasno vulgarnoj maderfaker maniri. Njihovi dostojni punk-nasljednici se pojavljuju u obliku Frakture mozga i Petar Punka, koji su se ovdje pokazali od svoje najbolje strane. Ni hardkoraši iz Snoba i E.N.D.-a nisu nikako zakazali. Nabijena tenzija karakteristična za Satanov repertoar se održava kroz gotovo čitav album. Svi oni su uspješno pokazali različite aspekte njegovog opusa. Jedni na brutalan, drugi kao Brain Holidays na opušten, ili kao Nina Romić na osjećajan način. Ostaje za poželjeti da su samo tako energični i beskompromisni i u vlastitim radovima.

ocjena albuma [1-10]: 9

z. marković // 07/02/2013


PS: Download albuma: noprofitrecordings.bandcamp.com
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*