home > mjuzik > Paris Is Burning Karoshi vol.1

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Paris Is Burning Karoshi vol.1 (Karoshi Entertainment, 2011)

Hej men?! Zaustavi se bar na sat vremena i poslušaj ovu abnormalno finu i brutalnu kompilaciju metal bendova iz Pariza. Nećeš požaliti.

Mada još nisu dovoljno prepoznati na karti svjetskih metalnih hordi, Francuzi u posljednjih nekoliko sezona imaju najoriginalniju scenu. Počevši od Gojire, Carcariass i Misanthrope, preko još uvijek neprimjećenih Bloody Sign, Face Down, Superfiz, Gravity, Lies, Xtrunk, Fleshdoll, Zubrowska do electro-industrialaca A.N.A.3.L. i daleko najmekših Kinky Yukky Yuppy koji su spram svih njih nešto tvrđi 'pop' iliti indie-rock.

U čemu je stvar? Francuski metal je u globalu specifičan i originalan, sklon eksperimentima i neočekivanim izletima u različite fuzije, često je i psihodeličan, te se ne drži striktno one otrcane metalske fraze 'riffovi, buka, pivo i ženske'. Neki od njihovih bendova rade vješte iskorake poput oneman benda Alcest sa kombinacijama shoegazea i black metala, a neki poput death-metalaca Bloody Sign rade nevjerojatno bizarne, konfuzne i veoma hrabre eksperimente kakve se ne usude raditi niti planetarno popularni Morbid Angel ili Pestilence. Zemlja koja ima barem dva ovakva potpuno različita metal izvođača ne treba da brine za svoju heavy budućnost jer su čak i ova dva benda dovoljna da za sobom povuku hordu i masu na nova istraživanja u okvirima metala. Naravno, Francuzi imaju još mnogo metal bendova, čak puno više nego što bi ste to očekivali.

Malena, tek nedavno osnovana etiketa Karoshi Entertainment iz Pariza (navode se iz La Teree) na ovoj kompilaciji su okupili 16 novijih pariških metal bendova s kojima pokazuju snagu i moć vlastitog undergrounda s kakvom se ne može pohvaliti niti New York. Priznajem da osim MEMORIES OF A DEAD MAN, KLONE i THE PRESTIGE nisam apsolutno čuo za niti jedan od prisutnih, ali sam ostao doslovce iznenađen sa nevjerojatnom raznolikošću koja seže od hard-rocka, grungea i uvjetno rečeno klasičnog thrasha i hardcorea do sasvim novih sprega nu-metala, metalcorea, progressivea i idealnih konfrontacija i sučeljavanjima sa ambijentalnom glazbom i hardcore eksperimentima.

Nemam dovoljno vremena da sad tu rasčlanjujem pjesmu po pjesmu i bendove po redu tko su i što su, ali samo ću navesti da primjerice bendove poput PROLETARIA (pjesma "Seriously"), THE PRESIGE ("Baby, they just want your body"), ATLANTIS CHRONICLES ("Ten miles underwater") ili 6H33 ("Beretta") nigdje na svijetu nećete čuti. Uistinu su posebni i kompleksni, te bi se o njima valjalo detaljnije analizirati kad će biti dostupni sa kompletnim albumima. Odlika svih ovih Francuza je da ne okolišaju i ne improviziraju kao što to znaju mnogi o-ho-ho razvikani svjetski bendovi počevši od Metallice do Mastodon. To je odmah veliki palac gore. Drugo, svi ovi bendovi su dio pariškog metal undergrounda, te je neoprostivo za francusku scenu da se svi prisutni koriste isključivo engleskim jezikom kao da žele pošto-poto zaposjesti Billboard no.1. (neki od njih imaju velike potencijale, vjerujte). Oni u tom pogledu uistinu djeluju kao američki ili u rijeđem slučaju kao engleski ili skandinavski bendovi, ali im se baš upravo zbog nematerinjeg jezika osjeti da su dio nekog tamo 'drugog svijeta' u kojem se kali gvožđe izvađeno iz utrobe zemlje koje je stacionirano na jednoj sasvim drugačijoj katastarskoj površini. Treće, svi bendovi imaju prilično čiste vokale i veoma dobru produkciju s obzirom da su dio tamo nekakvog, za mnoge omraženog 'augrrrrhmnžpklj' stila. Nije točno. Metal i hard-rock je uz pop i r'n'b najprodavanija glazbena roba na planeti Zemlji. Treba načuliti uši, ovo su svi odreda veoma kristalno jasni bendovi, pa čak i komercijalni da ih progura neka velika etiketa. Pogotovo pjesme "Foreigners" ESJAN, industrial-metal BEYOND THE DUST ("The fall") ili čudnovati križanac metalcorea i ema u slučaju JARELL ("Hidden side of democracy"). Najortodoksniji u vokalu su LOKURAH ("The right hand of chaos") i surf-r'n'r opičeni CHECKMATE ("Profil bas"), ali i to se može razumjeti.

Meni jedini znani bendovi, spomenuti Memories Of A Dead Man ovdje su prisutni sa kompozicijom "Acted out ft. Niko from The Arrs", te The Prestige i Klone su skoro pa i najoriginalniji komadi kompilacije. The Prestige su veoma kompleksni imaju čak i nekih natruha RATM i System Of A Down, a Klone su čudna mješavina emo/nu-metala sa thrashom u veoma umjerenom tempu. Vraga, nije istina, u uvodnoj pjesmi "Kitape maswav" su pojebali Metallicu i iz onih najranijih thrash dana i Soundgarden i grunge i nu-metal.

Gledaj čovječe, ja si razmišljam ovako: ako ti je uistinu dosta starih škrabotina gdje metal bendovi smo rašpaju riffove i rade pjesme ko' Motorhead i Iron Maiden (sve je to odlično), te ako želiš čuti ono što je Koja (Disciplina Kičme) rekao nekad jako davno - 'da li želiš čuti nešto drugo', to se nalazi upravo baš ovdje. Okej, francuski bendovi vjerojatno ne znaju za Kičmu koja ionako nema ništa zajedničko sa metalom, ali imaju zajedničko to da su inovantni i originalni.

Kompilacija je ovo od koje staje dah. Nije revolucija mada su bendovi ovdje dali svoje neke nazovimo hitove, te sve skupa nevjerojatno kvalitetno i moderno zvuči. E, da, ovakve bendove bi uistinu trebalo slušati i gledati uživo.

Naslovi: 1.KLONE - Kitape maswav, 2.PROLETARIA - Seriously, 3.MEMORIES OF A DEAD MAN - Acted out ft. Niko from The Arrs, 4.THE PRESTIGE - Baby, they just want your body, 5.ADMIRAL'S ARMS - Ideal means nothing, 6.POST OFFENSE - We woke up evil ft. Becko, 7.ESJAN - Foreigners, 8.BEYOND THE DUST - The fall, 9.JARELL - Hidden side of democracy, 10.ATLANTIS CHRONICLES - Ten miles underwater, 11.LOKURAH - The right hand of chaos, 12.CHECKMATE - Profil bas, 13.WURM - My ride, 14.RISE OF ECHOES - And nobody cares, 15.6H33 - Beretta, 16.HWI NOREE - Work and holidays

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 12/06/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*