home > koncert > MLINSKI KAMEN, PROPHAGANDA, LUFT (Hr) + DREDDUP (Sr), 29.V 2010., ZCUK Regenerator, Zabok

kontakt | search |

MLINSKI KAMEN, PROPHAGANDA, LUFT (Hr) + DREDDUP (Sr), 29.V 2010., ZCUK Regenerator, Zabok

Premjerni nastup novosadskih industrial-rockera DreDDup u Hrvatskoj rasplesao Zabok sa još tri domaće snage - Mlinskim kamenom, Prophagandi i Luftom.
[ dreddup ]

dreddup   © horvi

Kao 'tonska' proba uoči predstojećeg, 14.HGF-a, udruga Mraz organizirala je koncert sa bandovima koji su već ranije nastupali na ovom demo-festivalu, te su kao specijalnog gosta za ovu priliku pozvali industrial-rock sastav DreDDup iz Novog Sada. Omladinski klub Zagorskog centra urbane kulture (ZCUK) Regenerator smješten je u kompleksu tvorničkih hala, veličine je otprilike poput zagrebačkog KD Željezničar, ali ima daleko bolje akustične performanse. Navodno je grad Zabok uložio u ovaj prostor oko milijun kuna (!), te valja očekivati detaljnije uređenje i proširenje infrastrukture sa klasičnim šankom, sanitarijama, backstageom... Još je cijeli prostor u fazi evidentnog renoviranja iz stare tvorničke hale u klub, ali s vremenom bi mogao postati nešto nalik otprilike Močvari. Za razliku od svih zagrebačkih klubova, pozornica je ogromna i visoka (cirka 120 cm), te može bez ikakvih problema ugostiti i mješoviti zbor sa filharmonijom. Šalim se, ali kada bi trebalo, na nju bi stalo pedesetak glazbenika... To je omogućilo večerašnjim akterima da nesmiljeno šetaju po njoj nakon što je svakog od njih najavio Sebastijan, frontmen lokalnih pop-rock vedeta Noxin koji su u posljednjoj fazi peglanja drugog albuma. Svaki band je dobio minimalno 60 minuta repertoara što je cijeli program odvelo duboko do sitnih jutarnjih sati.
[ mlinski kamen ]

mlinski kamen   © horvi

Svirku su oko 22h otvorili snažan blues/hard-rock vinkovačko-zagrebačkog trojca MLINSKI KAMEN koji su imali mali peh da su počeli svirati pred gotovo praznom dvoranom, no kako je svirka odmicala, do konca njihovog nastupa okupilo se nekih stotinjak posjetitelja koji su pristizali uglavnom ometani kišom koja se taman spustila i rominjala cijelu večer. Veliki razlog ovakve raslojenosti leži i u zabrani pušenja u zatvorenim objektima, pa je tokom cijele večeri skoro više ljudi bilo ispred ulaza gdje se sasvim jasno čula svirka svih bandova i moglo nesmetano pušiti. No, ovaj opako nabrijani trojac to nije omelo, te su svirali kao da je ispred njih krcati auditorij. Za razliku od onog nastupa kada su svirali kao gosti na drugoj polufinalnoj večeri HGF-a održanoj u Saxu 7.IV 2010. gdje su imali kristalno mekan zvuk, večeras su odfrljili distorzije, te su u ponekim žešćim skladbama zazvučali poput Motorhead predstavivši većinu materijala s hvaljenog posljednjeg albuma "Atomski blues". Na snažne gitarističke rock-blues/hard-heavy riffove frontmena Danijel Brdara i sasvim jednostavne, ponekad gotovo edukativne tekstove o životu i raznim zabludama otpjevanih hrapavim glasom na hrvatskom jeziku, najizrazitiji je bio vraški bas Domagoj Bajtala koji piči nevjerojatan 'drajv' kakvog barem ja nisam sreo na našem teritoriju. Taj njegov specifičan zvuk i način svirke odvaja Mlinski kamen od cijele sukladne gomile bandova s kojima ih se može usporediti - od Partibrejkersa i Majki do tuzlanskih No Rules, županjskih Sheitans do slovenskih Muškat Hamburg. Bas Mlinskog kamena je jedinstvena pojava koja razara ritam sekciju. Posljednju su izveli sjajnu pjesmu "Iluzija" sa već spomenutog albuma, a onima sa dobrim pamćenjem, band je ostao u sjećanju iz daleke 1996. kada su nastupili u takmičarskoj konkurenciji na prvom HGF-u.
[ prophaganda ]

prophaganda   © horvi

Zagrebački kvintet PROPHAGANDA (www.myspace.com/prophaganda) nametnuo se čvrstom interpretacijom nu-metal/rock zvuka, a muški dio publike je bez ikakve sumnje impresionirao nastup njihove pjevačice. Budući da sam ih gledao samo jednom u Saxu na Novom Zvuku 7.X 2008. (propustio sam njihov nastup na HGF-u 2009), ova večerašnja predstava je barem meni pokazala da je sastav napredovao u svim pogledima. Zvuk ima neke od karakteristika nalik na onaj čvrsti baražni rock element s osnovama Bill Laswella kada se okitio uspjehom rada na P.I.L. "Albumu" 1986. gdje su Lydon i kompanija sa Steve Vaijem i Ginger Bakerom otplovili u hard/heavy vode, što znači da Prophaganda ima čvrst plesni i dinamičan ritam, žestoke riffove i vrlo dobre pjesme s tekstovima na hrvatskom jeziku. Posebno su se izdvojile skladbe "Razlog", "Krug", "Bumerang", "TV" i iznenađujuće žestoka "Na, na, na, na, na" koja se nalazi u prilično šupljoj demo verziji na kompilaciji "HGF 13, finalisti 2009". Večeras su zvučali odlično što daje do znanja da će album kojeg pripremaju, a i ovogodišnji HGF imati možda još i ponajbolje tehničke karakteristike...
[ luft ]

luft   © horvi

Naši stari znanci, zagrebački trojac LUFT (www.myspace.com/luftaliste) svoj su jednosatni set iskoristili maksimalno za detaljnu provjeru repertoara kojeg pripremaju za debi album. Izveli su 14 pjesama otvorivši svirku sa furioznim "Ne zanima", "Snuz" i "Standard", te su odsvirali i nekoliko brojeva, koje barem ja u onih 4-5 navrata koliko sam ih gledao do sada, nisam čuo. To su bile skladbe "Pitanje", "Nevolja" i "Nije lako", dok je ostatak repertoara bio sastavljen od njihovih klasičnih pjesama s kojima su podigli tenzije, poput "Barbara", "Treba mi", "Tvoja laž" i ultimativnih hitova "Ona hoće još" i "Idemo u škole" s kojima su doslovce raspametili publiku okončavši nastup sa "Pardon". Po običaju, neke od kompozicija su zahvaljujući kvalitetnom zvuku, a i slobodi interpretacije kojom nisu bili zarobljeni u ograničene vremenske okvire doživjele nekolicinu aranžmanskih improvizacija. Nakon nastupa čuli su se komentari od nekih metalaca i hard-rockera 'ne volim ovakvu indie-rock glazbu, ali ovi su momci fenomenalni'... Ima istine da su Luft sjajni glazbenici i odličan koncertni sastav, a posebno sam se iznenadio pogledavši na sat da je njihov nastup završio debelo u sitnim satima kada je već bilo 1h ujutro. Nekako je prebrzo prohujao njihov set, taman u skladu s brzim rock tempovima koje šibaju kao na pokretnoj traci koji su gotovo oduzeli dah i veliki dio snage prisutnih posjetitelja...
[ dreddup ]

dreddup   © horvi

Stoga je bilo vrlo diskutabilno kako će već prilično umorna publika prihvatiti prvi nastup novosadskih industrial-rockera DREDDUP (www.myspace.com/dreddup) u Hrvatskoj. Jer kada su se nakon podulje pauze u kojoj je DJ vrtio electro-pop koji je rasplesao Danicu na pozornici koja se pripremala za nastup (članica je i frakcijskog benda Mrt), te kada se band namjestio i krenuo sa svirkom već je bilo skoro 1.30h. Većina publike se pomalo već i razišla, no ipak je ostao sasvim zadovoljavajući broj posjetitelja koji su još uvijek imali dovoljno snage da prihvate izazov banda o kojem nisu znali gotovo ništa osim napisa u najavama. Međutim, onih 50-60 ljudi koji su preostali što zbog kiše koja je padala bez prestanka cijele noći, što zbog vrlo jeftine cuge (sva pića su se prodavala po 10 kn!), ostali su iznenađeni magijom kojom su obasuli ovi relevantno jedini pravi i originalni predstavnici industrial-rocka na ovom podneblju. Ako je kojim slučajem netko od posjetitelja slušao njihove skladbe na myspace stranici ili se možda uspio dokopati ponekog njihovog albuma ili ranijih demo snimaka, sasvim sigurno se zabezeknuo ovim nastupom. Jer DreDDup nisu isti band na snimkama i uživo; to su skoro dva različita banda. Na albumima zvuče čisto, poprilično elektronski (osobito na prva dva albuma) s etikom fino razdvojene produkcije, dok su uživo plesna mašina za mljevenje. Prvotno je bilo predviđeno da dođu u kompletnoj postavi koja se u posljednjih nekoliko mjeseci drastično mijenjala; trebali su doći sa gitaristom Stevanom iz Youth A.D. i novom basisticom Aleksandrom, pa su javili da će doći bez njih, no na koncu je ipak stigao samo zamjenski gitarist Alen iz banda Analizator kojeg su pronašli u zadnji čas i sastavili play listu sa onim skladbama koje je mogao nabrzaka savladati. Ali to ništa ne umanjuje zvučni standard DreDDup koji su u postavi s gitarom, živim bubnjevima, samplerom (laptopom) i vokalom frontmena MiKKe odsvirali sjajan koncert koji je bio jedino lišen usluge bas gitare.
[ dreddup ]

dreddup   © horvi

MiKKa je u početnoj skladbi "God of FM stereo", inače jednoj od 6-7 novih kompozicija koje pripremaju za četvrti studijski album provjeravao kako publika diše suvereno vladajući pozornicom gestikulirajući rukama audijenciji da prihvati ritam. Već nakon prvih taktova publika je osjetila da će se zbiti nešto izuzetno, te se odmah stvorio odličan feedback koji je s narednom, također novom "Mr fooz" prerastao u slavlje plesa, mraka i industriala. Od novih brojeva izveli su još "One is alive", "Animal takes over", "Dirt" i "Footfalls" na samom kraju koncerta, dok su sa svoja tri albuma "Mr. Borndeads Feast" (2004), "Future Porn Machine" (2007) i trećeg, ponajboljeg "El Conquistadors" (2009) izveli 7 pjesama. Bile su to "Zero tolerance" i "Puppet search" s debija, "Not from here" i "Inside art" s drugog, te sa trećeg "First blood", "Invisible tears" i "Return on TV". Možda se tu moglo pronaći mjesta za sjajne "Trust" s debija ili plesne "Fuck fest" (sa violinskim dionicama), te "One" i "Reedemer" sa drugog albuma, ali kako je repertoar zbog novopridošlog, posuđenog gitariste Alena prilagođen u zadnji trenutak, audijencija je i s ovom play listom ostala više nego oduševljena. Snažan ritam i oštri zvuci gitare uz veliku količinu samplova i matrica s laptopa gdje se nije moglo razaznati niti pod povećalom šta je djelo analognog, a šta digitalnog zvuka, posve je rasplesao Regenerator isprepličući konotacije nekih od ponajboljih svjetskih imena u tom fahu, poput primjerice Bile, Ministry ili The Young Gods. Ravnomjerna količina bržih i nešto tromijih tempova konstantno je tekla tokom njihovog nastupa koji je sadržavao i dovoljnu dozu metal-rock zvuka pospješenog sa upečatljivim, režavim i grubo oporim vokalom MiKKe koji se ispoljio kao fantastičan frontmen, ovom nastupu je pridodalo neobičnu magiju koja je dovoljno svjedočila da industrial nikako nije hladna i proračunata minimalistička glazba, već u njihovom slučaju iznimno bogat, atmosferičan, a može se reći i zabavan, posve poseban ogranak suvremenog rocka.

Nakon punih sat i kusur vremena odlične industrial-rock pržione, u backstageu se razvio razgovor koji je mogao potrajati gotovo do jutra. Naime, DreDDup se spremaju za kraću turneju po Hrvatskoj, a za sada su potvrđeni termini u Zaprešiću gdje će nastupiti sa riječkim F.O.F. (10.VI, klub Autsajder) i Vinkovcima sa Make You Bleed (11.VI), te ako se nađete u prilici da ih pogledate, vjerujte, doživjeti će te više nego prijatno, možda ne prebrutalno, ali u svakom slučaju opako plesno i nabrušeno suvremeno industrial iskustvo.

Organizatoru, udrugi Mraz posebna čast: ulaz je bio besplatan, a sva zarada sa šanka priložena je kao donacija za uređenje ZCUK Regenerator. Sve skupa je prošlo test zvuka, te se može očekivati da će 20 izvođača na 14.HGF-u zvučati možda i bolje od njihovih originalnih dometa iz garaža i podruma.

horvi // 04/06/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Goblini @ Močvara, Zagreb, 07/12/2019

Goblini @ Močvara, Zagreb, 07/12/2019

| 10/12/2019 | terapija |

>> opširnije


cover: PRO-PAIN (USA) + DARKRISE (CH), 3.XII 2019., KSET, Zagreb

PRO-PAIN (USA) + DARKRISE (CH), 3.XII 2019., KSET, Zagreb

| 05/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Jonathan, The Siids @ Vintage Industrial Bar, 28/11/2019

Jonathan, The Siids @ Vintage Industrial Bar, 28/11/2019

| 05/12/2019 | jan vržina |

>> opširnije


cover: Acid Arab, Babilonska, Sladoled @ Tvornica kulture, 29/11/2019, Zagreb

Acid Arab, Babilonska, Sladoled @ Tvornica kulture, 29/11/2019, Zagreb

| 05/12/2019 | terapija |

>> opširnije


cover: Repetitor, Gazorpazorp @ Tvornica Kulture, 30/11/2019

Repetitor, Gazorpazorp @ Tvornica Kulture, 30/11/2019

| 04/12/2019 | jan vržina |

>> opširnije


> chek us aut!
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 07/12/2019 > 14/12/2019 | ri, ri rock festival
    petak 06.12. okc palach - mladi bendovi: hand of apollo, dream pocket, pokle, wuna, rašpa, grampa, detmeć + goblini, alergija.

    subota 07.12. okc palach - ri rock kipić - krešo i kisele kiše, the black room, the siids, my buddy moose, krankšvester.

    petak 13.12. pogon kulture - dobitnici glavnih nagrada ri rock kipić 2019, sexymotherfuckers, psihomodo pop.

    subota 14.12. pogon kulture - dobitnici glavnih nagrada ri rock kipić 2019, zdenka kovačiček & greenhouse blues band, edo maajka and band.

    subota 14.12 okc palach - mladi bendovi: urar, gilmea, miscreation + six pack, one step away.
    >> najawa @ terapija.net
  • 12/12/2019 | zg, tvornica
    at the gates
    nifelheim
    deserted fear
    >> najawa @ terapija.net
  • 12/12/2019 | zg, kset
    moskau
    >> najawa @ terapija.net
  • 13/12/2019 | zg, vintage industrial bar
    six pack
    >> najawa @ terapija.net
  • 13/12/2019 | zg, močvara
    haris pilton
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*