home > koncert > HGF, polufinale 2. večer, 7.IV, 2010., Sax, Zagreb

kontakt | search |

HGF, polufinale 2. večer, 7.IV, 2010., Sax, Zagreb

Nešto manje publike nego prethodnog tjedna na prvom polufinalu, skupilo se ove srijede u Saxu, djelomično i zato jer su večeras u konkurenciji bila samo četiri banda (a neki su, pouzdano znam, ostali kod kuće gledati utakmicu Manchester - Bayern), no rockerske atmosfere nije manjkalo.
[ trn ]

trn   © horvi

Prvi su izašli TRN, zagrebački kvintet u sastavu Vurda (vokal), Igor (bas), Siniša (bubnjevi), te Tudor i Neno (gitare), koji su odmah otprve sa pjesmom "Bez tebe" zafitiljili pravi i klasični hard-rock. Odmah se uočilo, već po ovoj prvoj kompoziciji da se radi o vrlo ozbiljnom bandu s ozbiljnim tekstovima koji su puni priče, uglavnom na emotivnim relacijama. Također su i u glazbenom pogledu posve jasna ekipa - basovi su masni, imaju odličan 'drive', voze kroz melodije (osobito u posljednjoj "Ona je neka čudna vrsta" koja me podsjetila na "L.A.woman", zna se od koga), dok su gitarske linije klasično postavljene sa riffovima i solažama. Aranžmanski su uredno posloženi u koherentne pjesme, potkovani su svirački sa čistim sekvencama, ne brljaju niti ne zataškavaju distorzijama instrumentalističke nedostatke kao što to zna raditi većina demo bandova, te podjednako protežu brže i umjerenije tempove. U zvuku im se osjeti blues naboj (posebno u ritmovima) kojeg umiju snažno bazirati na tromijem hard-rocku, te su sa vrlo aktivnim frontmenom koji je zaokružio njihovu kompletnu sliku, sasvim zasluženo odnijeli večerašnju pobjedu.
[ suicide bar ]

suicide bar   © horvi

SUICIDE BAR su sasvim sigurno ostvarili veliki uspjeh što su od nekih 200-tinjak prijavljenih izvođača izabrani od strane komisije među 20 imena za polufinale i to im je u ovom momentu limit. Za finale ipak trebaju imati dorađenije aranžmane koji su im boljka no.1; puni su nepotrebnih repeticija koje evidentno pokazuju da nemaju konkretnija i kreativnija riješenja. Petrin vokal je prepun samodopadnih (ali i vrlo oporih) dionica koje djeluju kao da bi odmah htjele uskočiti u visoki rang grunge edicije, te u cijelini gledano, band bez obzira na veoma raširen 'trendly' zvuk koji se temelji od klasične Nirvane i Alice In Chains do QOTSA, još uvijek nije spreman za jače poduhvate. Nema davno kako sam ih gledao na Novom Zvuku, no tada su spram tri preostala izvođača djelovali kao sasvim solidan demo band.
[ mlinski kamen ]

mlinski kamen   © horvi

Van takmičarske konkurencije, kao gosti večeri, nastupili su MLINSKI KAMEN, band koji je nastupio daleke 1996. na prvom HGF-u održanom u zabočkom klubu Gjalski. Tada nisu pobijedili (pobjednici su bili Stampedo), što jasno pokazuje kako se na HGF-u redovito pojavljivala vrlo oštra konkurencija. Danas su Mlinski Kamen u posve drugačijoj postavi, imaju sjajan, treći album "Atomski blues" koji je u kokurenciji za najbolji blues-rock album regionalne nagrade Indexi, te prema večerašnjem nastupu spadaju bezrezervno u sam vrh hrvatske rock scene. Ovaj trio svira vraški potkovan, koncizan i naoštren hard-rock/blues, bas gitarista je opičen 'drajver' koji u sprezi s gitarističkim međuigrama jednostavno obara vještinom i kreativnostima, a njihove pjesme koje su odreda na hrvatskom jeziku imaju sve ono što je potrebno za vrhunski rock s jasno uperenim svjetonazorom. Reklo bi se, band su za bajkerijade, a kada bi se Lemmy odlučio za mekšu varijantu, pretpostavka je da bi Motorhead mogli zvučati poput Mlinskog Kamena. Nema šta, da su ovako zvučali 1996. teško je povjerovati da ne bi odnijeli pobjedu...
[ agharti ]

agharti   © horvi

Nakon ubjedljive predstave Mlinskog Kamena, ponovno se program vratio na takmičarski dio sa mladim samoborsko-zagrebačkim bandom AGHARTI. U postavi ih ima čak šestoro (!), a osim vrlo lijepe front-woman Tine čiji glas asocira na Alanis Morrissete, bubnjar Marko izgleda poput čuvenog Pište (naravno Gordan Penava) iz mlađih dana kada još nije imao dugu kosu. Imaju još dvije gitare (Alen i Filip), bas (Hrvoje) i klavijature (Ivana), te sviraju čisti MTV metal koji prolongira nu-metal sa elementima gothica i progressiva. Zvučno pokušavaju funkcionirati na relacijama Nightwish - Within Temptation - Evanescence, no to dosta djeluje mekano i sladunjavo, ali su prema prikazanome, ipak od svih večerašnjih takmičara bili najbliže nekom relevantnom duhu suvremenog zvuka. Tekstovi su im odreda na engleskom jeziku ("To a friend", "Change", "Forever gone" i "Resistance", "Pass across..."), pjesme su im uredno aranžirane, možda čak i previše opskurne s obzirom na šest elemenata u bandu, ali pokazuju stanovite potencijale koje valja razvijati.
[ pod naponom ]

pod naponom   © horvi

Posljednji band, POD NAPONOM, stari su znanci iz Koprivnice koje smo već viđali uživo, imaju jedan d.i.y. album "Rođenje" iz 2008., a odnedavno i novu postavu s basistom Patrik Takačom i bubnjarem, 14-togodišnjim Ivan Maljakom. Njihov zvuk je i dalje ostao isti, pravi hard-rockerski, te je očito da su unatoč promjeni članstva veoma napredovali. Više to nisu one sterotipne aranžmanske fraze uvod-kitica-refren-solo, već je alfa i omega Goran Pintarić (gitara, vokal), mnogo toga porazmjestio dozvolivši kompozicijama da se razmašu u ponekad neočekivane, podulje psihodelične segmente. Izveli su pet brojeva ("Ja ne biram sredstva", "Život", "Jer te ne volim", "Ova vožnja će trajati" i "Prva"), sve su korektno odsvirali s punokrvnim nabojem koji je na momente podsjetio na večerašnje majstore Mlinski Kamen, te se nakon njihove svirke očekivao konačan rezultat glasova žirija.

Nakon kraće pauze, konzultacija žirija i zbrajanja glasova (bilo je vrlo izjednačeno) izašao je Goran Vrgoč i pobjednicima proglasio Trn, a drugoplasiranima Agharti koji će također sudjelovati u ovogodišnjem finalu HGF-a. S blagim subjektivnim osvrtom, mogu reći da je ova druga večer bila nešto 'prozirnija' od one prve održane prije tjedan dana s koje se još uvijek očekuje drugi (ako ne i treći) finalista.

horvi // 11/04/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*