home > koncert > Koridor, DDR @ Močvara, Zagreb, 15/11/2021

kontakt | search |

Koridor, DDR @ Močvara, Zagreb, 15/11/2021

Ljudi, nemojte uzimati zdravo za gotovo Horvijevu hiperproduktivnost, to je ozbiljna priča. Ili suluda, kako hoćete. Nerealna količina motivacije i inspiracije je potrebna da bi se svaki dan sjelo nešto pisati, u kojem god kontekstu. A pogotovo u jednom ipak toliko uskom i "strogom" kao što je glazbena recenzija ili izvještaj, pa tako 10-15-20 godina. Koliko god ja često lagao samom sebi da ću se jednom vratiti tempu iz 2015. (svakako nemoguće, nikad više takve godine, Zagreb je bio jebeni centar svijeta tad) i opet pisati po 3-4 reporta tjedno, toliko mi je jasno da se to nikad neće dogoditi, jer čovjek jednostavno izgori, ispuca se, presuši. Na kraju dana, dovoljno sam puta srao po Letu 3, Juri Stubliću i inim muzatorima stare slave, da bi možda bilo i licemjerno biti taj lik koji će 10 godina kasnije i dalje vrtjeti istih 10, 50 ili 100 fraza, (ne)svjestan činjenice da to radi i ograničen (ne)sjećanjem, (ne)znanjem i (ne)sposobnošću da iz guzice izvuče neku uvijek frišku semantiku. A to je sudbina koju unutar ovog djelokruga smatram praktički neizbježnom. Nisam u životu perfekcionist, ali ne bih volio biti ni papiga, mislim da sam u tih par stotina reportova ipak sam sebi postavio bio neki standard, i pomalo se plašim mogućnosti da ga urušavam evo naprimjer suštom mogućnošću da sam sve ovo već prije tri godine od riječi do riječi u nekom uvodnom odlomku napisao, ali o tome nemam pojma. Pa onda radije šutim, ko ga jebe. Majku mu, ostario sam. Svjedočite li upravo prvim znacima uranjene demencije jednog ujaka? Ne znam.

Gig je bio u Močvari, najavljen tek par dana prije održavanja, prvenstveno zbog peripetija oko mjera, potvrda, razmaka, kvadrata, prijava i inih kuraca-palaca. Paralelno sam sličnu štoriju imao i sam, budući da je odlučeno da će se i proslava Terapijskih 20 održati u Čvari (više o tome vrlo skoro), pa mogu potvrditi da je malo smor. Trenutno je spika ta, unatoč obvezatnim covid passovima na ulazu, da tranu smije biti nekih 50 ljudi uvrh glave. I ako želiš da smiju stajati na nogicama laganim, moraš slati poseban mail. Zahvale upravi Indie emo naočala (koje na istom mjestu ordiniraju već 5 godina, a bješe im ovo po mojim proračunima trideseti gig - najradije se sjetim Milemarkera i State Champion - čestitke) što je taj mail poslala, pa su, uzmemo li u obzir da bi posjećenost ovog giga i bez ograničenja ostala na (uvijek istih) 38 do 45 duša, u biti svi preduvjeti za najnormalniji dobar stari familijarni domaći punk gig ponedjeljkom na podu Močvare s vrlo dobrim bendovima i ultra anemičnom publikom bili zadovoljeni.

Koridor. Nije me baš bilo u gradu od lipnja do listopada, po povratku shvaćam da se raspala Eke Buba, pa kad sam vidio da svira Koridor, "bend članova Celetoidsa", pomislih da nisu i oni prestali, jao majci. No, dobro je sve, Celetoidsi se spremaju na turneju dogodine, a ovo će, s Matom na basu, egzistirati paralelno. Što se tiče Akija, od Radioaktivne sperme je već prošlo dovoljno godina da je dosad već stoput mogao, kako to već ide, zajahati traktor i otići vrtiti tehno ili ambijentalni post-trance, ali majstor i dalje radi punk. I to kakav. Majstorski. Znači, mene ovo otpuhalo na prvu. Onaj mračni, hladni, komunistički, slavenski post punk, s velikim industrijskim dimnjacima u pozadini svake slike (jebeš Molchat Doma), s anksioznošću i paranojom (koji dobro dođu kao jedini lijek protiv apatije) oko činjenice da od puste magle, kiše i smoga nikad ne možeš znati što te čeka ni pri sljedećem koraku, a kamoli iza ugla. Dakako da takva atmosfera, vrlo točno navedeno u najavi giga, može prizvati spomen na samo jedan jedini grad, pa je logično da napišem da se čuje Parafa i Mrtvog kanala, a ponajviše zlosutnosti Grča. I Trobeca čak isto, ako se na njih uopće može podsjećati. Hoću da kažem, nije ovo ništa revolucionarno, ali je aranžirano i odsvirano toliko uvjerljivo i "čisto", da ne znam kad sam zadnji put vidio takvo vladanje materijom kod nekog nominalno novog benda, zakleo bih se da imaju probe već tipa dvije godine. Stvari se ne libe probiti tri minute, u koje stanu razni strašno jaki prijelazi, bridgevi, gradacije, lickovi i solažice, sve me to držalo kompletno unutra, tjeralo da slušam koncert s fokusom i zaintrigiranošću kojom dugo nisam. Nema šta da se suzdržavam, ovo instantno ulazi u kategoriju ponajbolje stvari koje se na domaćoj punk sceni može ići čuti. Ajmo, album, hvala.

DDR-u je prethodila pauza za koju mi se čini da je trajala jedno 45 minuta, pa onda kao da nas je na headlinerima bilo pešest manje nego na predgrupi. Znači, ovo je kao bila promocija fizičkog izdanja dugosvirajućeg prvijenca "The Morning Grey" koji je psihički izašao taman prije godinu dana. Nezgodno je to malo ispalo po njih, barem iz moje perspektive, što im je Koridor bio predgrupa, jer usporedbe su onda neminovne, a tu oni gube, jebiga. Drsko ću konstatirati kako sam daleko od jedinog tamo koji je tako mislio, iako je to nemoguće znati. To je recimo svjetla strana nedostatka feedbacka - bar je onda isti za sve, nema ga, ergo ne diskriminira. Iako su definitivno žanrovski to slične spike, zvuk je DDR-a, unatoč imenu, ipak dosta zapadan, američki. Ne tvrdim da je samo to ono što ga čini mrvu predvidljivijim ili sterilnijim od Koridorovog. Introspektivno, otuđeno, čeznutljivo, teško, mračno, usamljeno, pesimistično, melankolično, i tako sve to nešto. Gotovo svaku od nabrojenih točaka možemo iščitati iz pojave žene što svira bas i pjeva, a bez da ona ičime to svjesno želi projicirati, naprosto je u njeno biće upisana ta post-punk kombinacija melankolije i nezainteresiranosti, i to je recimo sad upravo jedna od tih stvari koje sam, ako sam o njima prije pisao, a mislim da jesam, sigurno već napisao, jebem li se. I tu onda dolazimo do najtužnijeg dijela, a to je da ovo sigurno nije prvi put da pišem o tome kako ovo,ili nešto peto, sigurno ne pišem prvi put, i tu već sve prijeti prijeći u karikaturu. Nego, DDR se, uz proštenje, ipak u ove 3-4 godine nije isprofilirao kao puno više od sasvim solidnog alata za one koji od ove stvarnosti tu i tamo žele pobjeći u neku još siviju. Dobar bend s jasno definiranim limitima unutar kojih žele i mogu djelovati, konstantnih i neizbježnih 7 od 10.

Poslije giga sam se kući odveo biciklom kojeg u zadnje vrijeme nazivam svojim, ali imam razloga vjerovati da je prethodno ukraden. Pa eto, riječ je o crnom Rogu kojemu visi prednje svjetlo i ima ljubičasti lokot. Tko na mail pošalje točnu šifru, vjerovat ću mu da je njegov.

ujak stanley // 21/11/2021

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*