home > koncert > Grind Punk Gig: Krlja, Misa Histerica, Altercado @ ReciKlaonica, Zagreb 18/11/2016

kontakt | search |

Grind Punk Gig: Krlja, Misa Histerica, Altercado @ ReciKlaonica, Zagreb 18/11/2016

U petak 18.11.2016. u zagrebačku Reciklaonicu navratila su dva benda iz dalekog nam Čilea. Riječ je bilo o one man hc punk projektu naziva Misa Histerica i četveročlanom hc punk/crust bendu Altercado. S njima u pratnji došlo je još par djevojaka i jedan petnaestogodišnji dječak koji je prodavao merch.
[ misa histerica ]

misa histerica   © tuna

Uz vesele popratne sadržaje na prostorima kluba i u dvorištu Heinzelove 66, vrijeme između dolaska na gig i početka prvog benda doslovno je proletjelo pa su se tako oko 11 sati mogli čuti prvi taktovi misterioznog one man banda Misa Histerica. Riječ je dakle o čovjeku, točnije bubnjaru, koji zakamufliran u crnu odoru s crnom maramom preko glave, točnije očiju, bijesno i brzo udara u bubanj te istovremeno pjeva ili se dere u mikrofon. Iako je na stejđu bilo prisutno samo njegovo Visočanstvo, glasna muzika koja je dopirala iz zvučnika sa stejđa zvučala je kao da nastupa kompletan bend. Ovo je bio prvi put da uživo svjedočim nastupu one man banda takvog žestokog hardkor pank izričaja i mogu reći da mi se poprilično svidjelo. Možda čak i najviše tu večer. U dakle, pola sata, misteriozni momak iz Santiaga u Čileu odlupao je 10-ak svojih stvari od kojih je za svaki instrument muziku napisao potpuno sam. Pjesme su se jedna od druge čak stilom dosta i razlikovale. Našlo se tu d-beat crust numera s distorziranim ljutitim vokalom i opakim brzim i nadasve glasnim bubnjarskim prijelazima, a i onih malo sporijih koje su zvučale kao neki malo brži Oi! Misa Histerica je inače projekt koji postoji od 2001. i od tad je snimio 5-6 studijskih izdanja. Njegova izvedba je veoma zanimljiva jer, unatoč činjenici da su instrumenti pušteni preko matrice, on kao band nije neenergičan. Zanimljivo je još i to da je do 2014. nastupao kao gitarist, a ne kao bubnjar. Ekipi je na ovom gigu bilo možda još prerano za baciti neki pogo podrške, a i čula se, tu i tamo, neka zlurada zajebancija ''buuu, svirate na plejbek'', no više-manje svi tamo okupljeni pokazali su interes i zadovoljstvo ovakvim nečim. I neka su, Misa Histerica je jedan kvalitetan i zanimljiv solo punk izvođač!
[ misa histerica ]

misa histerica   © tuna

[ krlja ]

krlja   © tuna

Nakon njegova nastupa i polusatne pauze, na stejđ se popeo svima dobro znani reciklaonički grind sastav Krlja. U najavi je pisalo kako će odrokati selekciju novih pjesama i pokoju staru, a meni se činilo kao da nije bilo niti jedne s njihovog prvog albuma Grind World Order. Između prvog i drugog albuma prošlo je točno 3 godine, što znači da će isto vremena proći i između drugog i trećeg ako novi materijal izdaju ove godine. Kroz nešto više od pola sata demonstrirali su nam svoju viziju grindcore metala i ona je, kao i uvijek, bila čvrsta i usvirana, sada već i na profesionalnoj razini. U sedam godina postojanja momci su svoju sviračku i pjesmotvorsku tehniku, usudila bih se reći, usavršili. Tijekom njihovog nastupa zabilježen je najveći kaos u publici, a veselje je kvario neki naporni tip koji se ponašao ko kreten i gurao sve živo i mrtvo što mu se našlo na putu. Bezuspješnim akcijama nije udaljen s mjesta događaja do samog kraja giga, a nije ga spriječila ni činjenica da je sletio s jedanipo' metra visokog zidića kod ulaza u klub na betonski pod. Za njega više sreće drugi put, a nakon Krlje red je došao na glavni bend te večeri, Altercado.
[ krlja ]

krlja   © tuna

[ krlja ]

krlja   © tuna

[ altercado ]

altercado   © tuna

[ altercado ]

altercado   © tuna

Ovaj četveročlani crust punk sastav na europsku turneju došao je skroz iz Granerosa, gradića koji se nalazi nedaleko od čileanske metropole. Turneju su započeli 9. studenog u Berlinu, a zanimljivo je da su prije Zagreba stigli čak i do Rusije. S touranjem završavaju tek 3. prosinca i to u istom gradu gdje su započeli. U skoro 40 minuta odrokali su odličan set melodizirane buke na tragu neo-crusta, no istovremeno oldschool izričaja. Oba gitarista su ujedno i vokali, a bassist koji ne pjeva stoji na sredini scene. Drugi gitarist tijekom svirke je prigovorio kako ne voli kad im se na gigovima ekipa tuče, no ovo je bio jedan od rijetkih slučajeva da se u publici nađe netko tko provocira okupljene svojim napornim ponašanjem. Zanemarivši njega, publika, svi okupljeni u baru, pa tako i ja zajedno smo uživali u zvukovima svih triju bendova. Ne viđa se svaki dan na ovim prostorima izvođače s drugog kraja svijeta. Nakon koncerta uslijedio je hardcore i techno after party gdje su nastupila 2 Dj-a (jedan Dj i jedna Dj-ica), no uslijed sutrašnjih obaveza nažalost nismo mogli ostati na afteru.
[ altercado ]

altercado   © tuna

Ekipi iz bendova, iako ovo vjerojatno neće pročitati (doduše, bila je među njima jedna cura koja je govorila nekoliko riječi na hrvatskom te mi dala posjetnicu svojeg piercing studija u Čileu), želim sreću i dobru zabavu na ostatku turneje, a nama želim da ubrzo ugostimo još mnogo bendova s druge strane ove naše jadne napaćene planete!

Srdačno!

lejapeja // 20/11/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*