home > koncert > ZAČARANA MOČVARA: CLOUIE + SLEEPYHEADS @ Močvara, Zg, 22/09/2016

kontakt | search |

ZAČARANA MOČVARA: CLOUIE + SLEEPYHEADS @ Močvara, Zg, 22/09/2016

Početak moje koncertne sezone poklopio se s početkom sezone Začarane Močvare. Kud ćeš bolje! Ovaj začarani četvrtak tako sam provela u Močvari slušajući i gledajući (anti)kantautora pod nazivom Clouie i akustičnu svirku benda Sleepyheads, koji je ovog puta nastupio u duetu.

Sam interijer na početku me začudio. Naime, u Močvari su zatvorili vrata podija i stejdža učinivši ju tako dostupnu samo u njenom "malom pogonu" (ako ćemo posuditi tvornički termin). Prvi put sam prisustvovala nekom koncertu u tom malom prostoru, ali svidjelo mi se, jer je bilo prilagođenije najavljujućoj komornoj atmosferi. Bolje i to nego da se malo ljudi razvodni po onom mračnom močvarskom podiju. Ovako smo mogli autore vidjeti pod nešto boljim svjetlom, u oslikanom prostoru Močvare oko šanka te intenzivnijoj i iskrenijoj interakciji.

Clouie, odnosno Tomislav, zauzeo je poziciju nešto kasnije od najavljenog. Lagodno se ušetao na improviziranu pozornicu i primio gitaru u ruke. Iako sam zbog njega došla, bila sam tabula rasa. On je nov na sceni, igrom slučaja sam propustila par njegovih nastupa, a za glavni zadatak večeri dala sam si definirati njegovo samoprozivanje antikantautorom.
[ Clouie ]

Clouie   © kata.strofa

Krenuo je odmah žestoko - distorzijom zvuka, tako da ste prvo mogli pomisliti da nešto nije u redu s razglasom, no ubrzo ste mogli shvatiti kako Clouie izmjenjuje akustične i distorzijske zvukove gitare dajući tako svojoj svirci dimenziju više. Između pjesama se obraćao publici, a ako su vas njegove fore ostavile ravnodušnim ili pak snažni stihovi, oni najjasnije izgovoreni, drugi dio koncerta vas definitivno nije mogao ostaviti hladne glave. Mislim da bih početak tog drugog dijela koncerta označila negdje s repetirajućom pjesmom Cakum pakum.Nakon toga uslijedila je pjesma koju je Tomislav najavimo riječima: "Ova pjesma će vam ići na kurac, čak i ako ga nemate." I doista, pjesmu Voljeti teško je voljeti. Iako vam u početku to nije jasno, uskoro željno iščekujete konačni kraj distorzijskog riffa. Potom, nagli obrat, jedinstvena obrada Miroslava Ilića i pjesme Luckasta si ti. Možda je bolje od same obrade bila Tomislavova interakcija s publikom u pjesmi. Koja je, iako nije išla po njegovu planu, bila uspješna. Finale ovog malog koncerta: Tomislavova vlastita ganga. Stvarno, ovo ne želim detaljno opisivati, jer bilo bi to kao da vam spojlam neki podcijenjeni film, za koji bih vam samo željela reći: "Čuj, samo ga pogledaj." Isto vrijedi i za Tomislava. Njegov pristup glazbi i publici vjerojatno bih nazvala nekim oblikom postmodernizma u glazbi. I mislim da sam shvatila po čemu je antikantautor, teško je to opisati riječima, ali mislim da njegov nastup dolazi kao neki šamar pasivnoj publici. Bila ona tamo ili ne.
[ Clouie ]

Clouie   © kata.strofa

Nakon Clouieja, uslijedio je nešto pristojniji dio koncerta, ako bih se tako mogla izraziti. Zagrebački Sleepyheads inače čini četvero ljudi, ali sinoć, u akustičnom izdanju, pojavili su se Vedran i Daniel na gitarama, a Vedran je uz to i vokal.
[ Sleepyheads ]

Sleepyheads   © kata.strofa

Tako se onaj mali Močvarin prostor sasvim pristojno popunio, očito imaju šačicu svojih pratitelja, iako sam se ja prvi put susrela s njima. U tako malom prostoru, publika koja priča dolazi do posebnog izražaja; s obzirom na to da ovdje nije bilo distorzije da ih umiri, fanovi benda Sleepyheads zamolili su ljude da se utišaju, a kasnije je bilo potrebno samo koje "Psssst" da se vrati željena atmosfera.
Novi susret s bendom uvijek je posebno uzbudljiv. Što reći? Još jedan naš indie bend koji je očito predobar za ove prostore. Što od tekstova, glazbene izvede, pa do kvalitetnog vokala, koji je posebno zanimljiv u visokim dionicama. Izmjenjivali su nove i stare stvari po kojima ste mogli uočiti dosljednost sebi. Isti je to zvuk, varirajući između pop i rock indieja, u trenucima naginjući americani.Uz publiku koja se njihala i lagano pjevušila neke stvari, a na kraju zahtijevala bis, bilo mi je zanimljivo uočiti jednog čovjeka na zadnjoj (i jedinoj) klupi kako je jednostavno zažmirio i uživao u glazbi. Mislim da je to upravo to. Upravo u skladu s riječju "dreamy" koju sam pročitala kao opis njihova zvuka. Iliti, sanjivo.
[ Sleepyheads ]

Sleepyheads   © kata.strofa

Dakle, oba izvođača, iako poprilično različita, posežu za žanrovskom odrednicom indie. U tom smislu, sinoćnji je događaj dobro ilustrirao koliko je taj pojam širok i otvoren za različite interpretacije.

kata.strofa // 23/09/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: SLAVKO REMENARIĆ, promocija knjige, 18.V 2017., Sax, Zagreb

SLAVKO REMENARIĆ, promocija knjige, 18.V 2017., Sax, Zagreb

| 19/05/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: VAN DAMMES, SRBI @ Močvara, 16/05/2017

VAN DAMMES, SRBI @ Močvara, 16/05/2017

| 18/05/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Bongzilla @ Močvara, Zagreb 09/05/2017

Bongzilla @ Močvara, Zagreb 09/05/2017

| 11/05/2017 | lejapeja |

>> opširnije


cover: WOVENHAND @ Močvara, Zagreb, 10/05/2017

WOVENHAND @ Močvara, Zagreb, 10/05/2017

| 11/05/2017 | johnny mcfearless |

>> opširnije


cover: LAIBACH @ KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 09/05/2017

LAIBACH @ KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 09/05/2017

| 10/05/2017 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*