home > koncert > U Rijeci održana Republika! @ 18. - 20. srpanj 2013.

kontakt | search |

U Rijeci održana Republika! @ 18. - 20. srpanj 2013.

Tijekom tri dana, 18., 19. i 20. srpnja 2013. godine, Rijeka je postala domaćin festivala Republika - festivala znanosti, tehnologije, kreativnosti i progresivne kulture kojeg su organizirale tri vodeće svjetske konferencije: Share, A Maze te Pause.

Cijeli festival pojačan je i ovogodišnjim novim projektima naziva - RockPaperStartups i Start Art Expo.
[ Republika ]

Republika   © Mitja

Konferencija Share vrlo je dobro poznata u svijetu tehnologije - zahvaljujući iznimnoj organizaciji ove konferencije, Beograd svake godine postaje regionalni centar razmjene naprednih ideja i znanja iz segmenata društva, tehnologije, interneta, muzike i novih medija.

Uz vodećeg regionalnog organizatora ovakvih događaja, projektu su se ove godine priključile i eminentne konferencije A Maze iz Berlina te australski The Pause, što dovoljno govori o ambicioznosti projekta.

RockPaperStartups je konferencija u sklopu koje su se predstavile renomirane svjetske tvrtke koje se bave tehnologijom i informatikom - zahvaljujući ovom festivalu, predstavnici tvrtki iz cijelog svijeta mogli su se međusobno upoznati i razmijeniti vrijedna poslovna iskustva. Također, zahvaljujući ovoj konferenciji, sudionici iz zemlje i svijeta imali su se priliku predstaviti potencijalnim investitorima i mentorima te ih upoznati s rezultatima svojih istraživanja.
[ Republika ]

Republika   © Mitja

Tako su Rijeku u sklopu RockPaperStartups konferencije posjetili glasoviti Daniel Burka, predstavnik korporacije Google Ventures te Carlos Eduardo Espinal, predstavnik Seedcampa, jedne od vodećih tvrtki na polju ulaganja u tehnološka istraživanja koja financira 70 međunarodnih tvrtki.

Kao vodeću ideju ove konferencije organizatori su naveli stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja kroz predstavljanje i realizaciju vlastitih inovativnih poslovnih ideja - sudeći po brojnim zainteresiranim posjetiteljima brojnih specijaliziranih predavanja, organizatori su u tome i uspjeli. Uz navedenog Burku i Espinala, prisutni su sudjelovali u interaktivnim izlaganjima Tak Loa iz tvrtke Techstar, Goran Duškića, suosnivač WhoAPI-a, Alejanda "Alexa" Barrere, osnivača Press42, Elene Perez iz Facebooka, Vukašina Stojkova iz SEEICT-a i brojnih drugih.
[ Republika ]

Republika   © Mitja

Posebnu je pozornost izazvala zanimljiva rasprava "Kako veliki brendovi mogu pomoći startupima?" na kojoj su sudjelovali Daniel Burka iz Google Venturesa, Miljenko Graovac iz Vipneta, Corrado Tomassoni iz PayPala te Dilyan Dimitrov iz Elevena. Sudionici su nastojali objasniti prisutnima na koje načine svjetski divovi poput Googlea surađuju s malim tvrtkama i poduzetnicima, dok je Maxim Gurvits, jedan od osnivača bugarske tvrtke Eleven, pozvao sve one s idejom da ju nastoje, bez straha od rizika, realizirati.

S druge strane, konferencija Start Art Expo imala je nešto drugačiju zadaću: okupiti vodeće umjetnike i stručnjake iz regije i svijeta koji su tijekom tri dana organizirali različite atraktivne izložbe, likovne radionice te stručna predavanja. Posebno su atraktivne bile videoprojekcije te umjetničke tribine. U sklopu Start Art Expoa predstavljena su i neka od najatraktivnijih djela umjetnika iz regije, a održane su i brojne rasprave i paneli.

Za lokacije održavanja predavanja, radionica, panela, diskusija, glazbenih i umjetničkih zbivanja; izabran je kompleks bivše tvornice Rikard Benčić (6 000 metara kvadratnih napuštenog prostora) gdje se navedeno održavalo u zgradi H te u zgradi T, ali i u manjim kontejnerima gdje su postavljene pojedinačne izložbe kao i na otvorenom prostoru u dvorištu među zgradama gdje smo imali priliku prisustvovati handmade sajmu riječkih kretivaca i njihovih gostiju. Predavanja i druženja održala su se i u prostorima broda Galeb kojim se nekada koristio jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, što je dodatno doprinijelo atraktivnosti događaja.
[ Republika ]

Republika   © Mitja

Ljubitelji glazbenog programa Republika festivala mogli su uživati u odličnoj elektronskoj glazbi na više lokacija, a vjerujem da je najposjećeniji bio sve popularniji riječki Lukobran na kojem su se u periodu od srijede do petka održali party tulumi za posjetitelje Republike. Srijeda je odabrana kao dan za besplatni party, a u tri dana partijanja predstavili su nam se DJ-evi iz Venecije, Berlina, Zagreba, Novog Sada, Beograda, Milana, Ljubljane te, naravno, Rijeke. Tako smo imali priliku slušati, cupkati i zabavljati se uz najsvježije elektro ritmove koje su nam predstavili : Smeđi šećer, Mile Hund, Miće Mace, Pet Shop Bears, Supertears, Funk Guru, Itch, Philipe te mnogi, mnogi drugi. Na radost posjetitelja Republike party zbivanja održavala su se sve do svitanja.

Glazbeni sladokusci mogli su prisustvovati i mjestima za izlazak poput Života i Tunela gdje su se također održavala glazbena događanja u sklopu festivala Republika, pa su posjetitelji mogli uživati u rasponu glazbe od hip hopa do elektro ritmova u izvedbi dj-eva: Mateo Klaić, David Omni, Dj Ripley, Ethno Thek, Lag, Deep Fried Funk DJs, Nullsleep te mnogi drugi.

U sklopu Republike 19. i 20. Srpnja održala se i popularna riječka Hartera koja je ove godine zbog pregršta izazovnih lokacija na kojima su se se održavala glazbena događanja bila nešto slabo posjećenija od prijašnjih godina, a kao naeminentniji izvođači Hartere predstavili su se Appalossa, Jonty Skrufff, Leftfield (DJ set) te Doorly i Eli & Fur.

Mitja Bulatović Jelovčan

sandra vučetić // 26/07/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*