home > koncert > 2nd ZAGREB WINTER REGGAE FESTIVAL @ Zg, Močvara + Papillon, 22 > 25/12/2005

kontakt | search |

2nd ZAGREB WINTER REGGAE FESTIVAL @ Zg, Močvara + Papillon, 22 > 25/12/2005

Prošlogodišnjim Zagreb Winter Reggae festivalom započeto je nešto za što se treba iskreno nadati da će postati tradicija. Tada su na stage izašli Ranking Joe, Prince Alla kao predstavnici roots reggae scene '70ih te Overproof Soundsystem, Love Grocer i Dreadzone kao predstavnici modernih reggae smjerova. Ove godine za Vaš užitak su stageom Močvare prošetali Aba Shanti-I kao predstavnik soundsystem snaga i jedan od najboljih soundsystema uopće u svijetu danas; Abassi All Stars, live dub projekt Neila Percha iz Zion Traina. Earthground Combination su izostali sa festivala iz organizatorima poznatih razloga, ali su ih zamijenili slovenci Roots in Session koji su prebačeni sa soundsystem stagea na glavni, a kojima se pridružio Popeye MC.
[ aba shanti ]

aba shanti   © igor kozličić

A bilo je ovako:

Službeni početak je bio u 20h kada je počeo program na soundsystem stageu, a program na main stageu je započeo oko 22h nastupom bosanaca Dub Rebellion. Iako svojim zvukom podsjećaju na ADF, svaka usporedba s potonjima nema smisla jer Dub Rebellion autorski zvuče dovoljno autohtono. A uz autorski materijal svirali su i obrade Boba Marleya. Nakon njih dolaze na stage I-Shen Sound sa Carinom. I-Shen Sound je nastao iz, Zg publici otprije poznatog benda I-Shen Rockers, koji su ponudili mix recentnih jamajkanskih i UK producenata od čega su najbolje zvučale ritam verzije na kojima je pjevala mlada Carina. Nakon njih na stage izlazi Aba Shanti-I koji je već prvom pločom preselio svu publiku pred main stage. Abina selekcija se sastojala od autorskog materijala sa čestim uletima tuđih singlova što je na kraju rezultiralo općom histerijom na danceflooru, a zabava je potrajala do ranih jutarnjih sati.
[ neil perch iz zion traina i abassi all starsa ]

neil perch iz zion traina i abassi all starsa   © igor kozličić

Drugi dan je počeo oko 21h nastupom Childern of Zion na soundsystem stageu. Ovaj mladi s.s. svakim nastupom dokazuje da će u budućnosti drmati našom reggae scenom, tako da su ovoga puta iz njihove selekcije izostale mp3ce, te se samim time osjetio znatni tehnički doprinos njihovom nastupu koji je sa glazbene strane stvarno dobar. Na main stage prvi izlaze Bass Culture u pratnji oveće čete pratećih glazbenika poput Nina na udaraljkama, ali i mladog MC-a Ede na mikrofonu. Sve u svemu, ugodno drmanje uz prepoznatljivu dub'n'culture selekciju kakvu B.C. obično daju. Nakon njih na stage izlazi Abassi All Stars, odnosno Neil Perch, ali bez Junior Kigwe jer potonjem uskraćena viza, pa ga je zato zamijenio Daddy Roots. Iako se moglo shvatiti da je ovo njihov prvi zajednički koncert, Daddy Roots se zbilja trudio popraviti te je na kraju uspio zasjati u pravom svjetlu. A o live dubu kojeg je odsvirao Perch nema komentara. Dub koji je svirao je dubok, mračan, sa mnogo elektronike i efekata - ukratko - upravo ono što je publici i trebalo. Nakon njega se vračaju na stage Bass Culture koji rokaju do kraja večeri.
[ daddy roots ]

daddy roots   © igor kozličić

Badnju večer otvorili su Earthbeat Sound i Rootsman Rak svojom roots & dub selekcijom. Njihov nastup mi je bio potpuno nezanimljiv, a pogotovo ono što je vrtio Rootsman Rak. Nakon njih na stage izlazi Tricky D koji svojom jungle/grime/dancehall selekcijom uzima posljednje atome snage iz publike koja je bila dosta prorijeđena upravo zbog Badnjaka.

Sve u svemu bilo je zanimljivo, poučno i hladno. Jedina svjetlost na kraju tog hladnog tunela bila je tvornička grijalica na soundsystem stagu, oko koje je non-stop cirkulirala masa ljudi željnih malo topline. Za kraj, već sad upućujem svoje želje djedu Mrazu: da se održi treće izdanje festivala ali samo malkice ranije, da baš ne pada na Badnjak i Božić.

matija veličan // 29/12/2005

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Barcelona Gipsy balKan Orchestra @ Tvornica Kulture, 25/05/2023

Barcelona Gipsy balKan Orchestra @ Tvornica Kulture, 25/05/2023

| 30/05/2023 | jan vržina |

>> opširnije


cover: ČIPKICE + KOSAN, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb

ČIPKICE + KOSAN, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 30/05/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Joke, Kali Fat Dub @ Dva Osam, 20/05/2023

Joke, Kali Fat Dub @ Dva Osam, 20/05/2023

| 23/05/2023 | jan vržina |

>> opširnije


cover: TRIBUTE TO THE POLICE, 20/05/2023, KCM, Zagreb

TRIBUTE TO THE POLICE, 20/05/2023, KCM, Zagreb

| 23/05/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: THE EXPLOITED + NULA, 10/05/2023, Boogaloo, Zagreb

THE EXPLOITED + NULA, 10/05/2023, Boogaloo, Zagreb

| 16/05/2023 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*