home > koncert > THE SCORPIOS (S.A.D.) @ Močvara, 22/10/2011

kontakt | search |

THE SCORPIOS (S.A.D.) @ Močvara, 22/10/2011

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo svojevrsne epidemije koja uzima maha među pripadnicima američke punk scene - sve veći broj istih raspušta matične bendove, čupa gitaru iz struje i vješa je na klin s kojeg su prethodno skinuli staru prašnjavu akustaru, pušta bradu i čupu, te kreće u skitnju bijelim svijetom kao singer-storytellery Američke Kozmičke Glazbe kakvu je još tamo prije 50ak godina zamislio i započeo legendarni Gram Parsons. Inspirirani njime, ali i ostalim pjesnicima amerikane, poput Hanka Williamsa, Townesa Van Zandta, Johnnya Casha, Neila Younga, Merlea Haggarda, Boba Dylana, Robbiea Robertsona, Toma Pettya, Brucea Springsteena i mnogih drugih,ti punk trubaduri kreću nanovo osvojiti svijet svojim spojem iskonskog rock'n'rolla i countrya prožetog pankerskom etikom koja je i više nego očita svakome tko malo pomnije škicne tekstove njihovih pjesama. Naučivši od vukova da je lov mnogo uspješniji, lakši i zabavniji kada se provodi čoporativno, ovi momci na svoje putešestvije obično kreću u manjim ili većim skupinama, nerijetko izmjenjujući više igrača tijekom jedne turneje.
[ the scorpios ]

the scorpios   © edi

Najpoznatija takva čoporativna turneja je takozvana the Revival Tour pod dirigentskom palicom velikog meštra punk bradonja Chucka Ragana (Hot Water Music). Nastavljajući tradiciju započetu pred četiri ljeta Chuck je i ove godine okupio prijatelje glazbenike i poveo ih na turneju SAD-om i Evropom, a najbliže nama bio je u Beču početkom listopada. Ove su mu se godine pridružili mladi, ali već uberpopularni Brian Fallon iz the Gaslight Anthem, Dan Andriano iz Alkaline Trio i Dave Hause iz The Loved Ones, a pratili su ih živopisni frulaš Jon Gaunt i simpa brko Joe Ginsberg (malo baca na Eugenea Hutza) na kontrabasu.
[ the scorpios ]

the scorpios   © edi

Kako je Zagreb, unatoč ogromnom pomaku zadnjih 10-ak godina, na kojemu možemo prije svega zahvaliti promotorima poput Mate Škugora i Igora Banjanina, još uvijek glazbena provincija Evrope, tako ga je i ova najblještavija banda punk trubadura zaobišla, no u grad nam je svratila zamjenska (koju smo, neovisno jedan od drugoga, drug muzikofil Gogo Pavlov i ja prozvali ''Revival tour za siromašne'' - vidi ovdje - u obliku benda Scorpios, sastavljenog od Joeya Capea (Lagwagon), Tonya Slya (No Use For A Name) i Jona Snodgrassa (Drag The River) na akustarama, uz Briana Wahlstroma na klavijaturama. Iskreno, nije ni to za odbacit!
[ the scorpios ]

the scorpios   © edi

Očekivano, koncert se većinom sastojao od repertoara Capea i Slya, tj. pjesama njihovih matičnih bendova, što je većinom pankerski nastrojenoj publici u Močvari najbolje i odgovaralo. Snodgrass je bio zastupljen sa nekoliko pjesama (Jessica's Suicide, Break Your Frame), dok je mladac Wahlstrom u pozadini milovao klavijature, te na bisu pustio svoj operni glas (nije šala, trenirani je operni pjevač) u potpuriju sastavljenom od nekolicine obrada pop standarda. Pankerski singalong pratio je cijeli nastup, whisky se pio iz plastičnih čaša, piva je bila na akciji i tekla je u potocima, pa je i logično koncert bilo završiti po meni najboljom pjesmom Scorpiosa, 'Moonshiner', odom svim neizlječivim romantičarima koji svoju tugu ubijaju na jedini efikasni način - rakijom domaće izrade.
[ the scorpios ]

the scorpios   © edi

Jedan od osobno mi najboljih koncerata u Močvari, barem u zadnjih par godina, svaka čast organizatorima na točnom pipanju pulsa današnje zagrebačke punk publike. Sad još samo da i Chuck & posse ujašu u grad…

nenad lukač // 27/10/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: ††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

| 12/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: JUTRO & KURGASHIAN, VASHE SKOVECHANSTVO & RONALDO MAXIMUM, 01/06/2024, Itaka Library Bar, Podgorica

JUTRO & KURGASHIAN, VASHE SKOVECHANSTVO & RONALDO MAXIMUM, 01/06/2024, Itaka Library Bar, Podgorica

| 10/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: MARK TRIPPIN + BIZZAR, 31/05/2024, Club Monkey, Podgorica

MARK TRIPPIN + BIZZAR, 31/05/2024, Club Monkey, Podgorica

| 06/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: SANDRAUN 30/05/2024 Cafe Berlin, Podgorica

SANDRAUN 30/05/2024 Cafe Berlin, Podgorica

| 05/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Sting@Arena ZG 27/05/2024

Sting@Arena ZG 27/05/2024

| 28/05/2024 | nina kc |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*