home > koncert > Održane OpatijskE BarufE: EpizodA VIII: TurističkA KolonijA

kontakt | search |

Održane OpatijskE BarufE: EpizodA VIII: TurističkA KolonijA

VIII po redu izdanje sve popularnijih Opatijskih Barufa, pod nazivom - Turistička kolonija, održalo se 26., 27. i 28. svibnja u bajnoj nam prijestolnici turizma na Kvarneru - Opatiji. Službeno je time započela i ovogodišnja festivalska sezona na otvorenom, a vrijedni i predani organizatori Barufa su i ove, kao i proteklih godina, uspjeli upriličiti izuzetan, veliki i spektakularan muzički događaj za pamćenje! Bilo je tu svega: ića, pića, smijeha, žestokih nota i onih nešto mirnijih, plesa, penjanja na stage, bacanja sa stage-a, cirkuskog sideshow-a, kiše, ...a sve to na radost svih 'barufanata' koji su se našli na Ljetnoj pozornici ili barem 'visili' u obližnjem parku Angiolina.
Za prvi dan Barufa, četvrtak 26. svibnja, najavljen je prezentacijski program Pecha Kucha, cirkuske akrobacije sideshow fakira Squidling Brothers, glazbeni ugođaj uz legendarnog Maria Furku i njegove Štićenika, Tandeme prošlog sjećanja, The Pontiacs i Onli TU. Poradi radnih i njima sličnih obaveza, tog dana 'terapeuti' nisu nazočili događanja, ali smo zato spremno, svatko sa svojim kišobranom i sa duhom pravih 'barufanata', zaposjeli Ljetnu pozornicu sljedećih dana, dobro se zabavili, čuli i vidjeli sve i svašta. A ono što smo vidjeli bila su četiri floora upečatljivih naziva: WC stage, Paviljon stage u parku Angiolina, Raspad sistema stage te, naravno Veliki i Mali stage.
27. i 28. svibnja na WC stage-u nas je zabavljao Digitron Sound Sistem uz izuzetne dub muzičke 'akrobacije', a u parku Angiolina su sve prisutne od 17:00 do 21:00 h, s Paviljon stage-a uveseljavali muzički setovi DJ-eva Senzorza i Barufa.
Simpatičan, ali žestoki stage 'bendova za koje ćete tek čuti' - Raspad sistema, s početkom od 19:40 h, u petak je ugostio: Leifert, Bastor, Black Orange Box, Ignor, No More Idols, Mighty Zazuum, Punčke, Antitodor, The Cowmonkeys. Ništa manje žestoko nije bilo ni sljedeći dan na spmenutom stage-u, pa smo u subotu imali prilike poslušati: Gebiss Destroyer, Electric Žare, Pullover, Condor Skye, Droid, Pištolj na gumene metke, Moskva, Eksodus, Rampl. Red punka, red metala, red hardcore-a, ali potkrao se i pokoji pop/rock izvođač.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Luka

Mali stage nazivom, ali velik bendovima koji su njemu nastupali, ugostio je u petak: Krematorium, Monox, New Level, Kiper, Ventil Ex, Ruiz, Hesus Attor, Mala Vida te Brain Production. Nekako smo primjetili da su najviše publike prikupili već nadaleko razvikani Ruiz i Hesus Attor za koje se toplo nadam da će na sljedećim Barufama naći mjesto na Velikom stage gdje im definitivno i jest mjesto. Mala Vida je dokazala da svojim veselim ska muzičkim elementima može rasplesati prisutnu publiku.
Sljedeći dan, subota, na Mali stage popeli su se: Balance Crew, Timbe&Crux, Mel Camino, Greed Breed, Brujači, izuzetni 'brijači' dobrog starog garažnog rocka Erotic Biljan & His Heretics, fantastično morbidni Grč s neizostavnim performansom 'sekiranja' kravlje glave, E.N.D. te S3NGS.
Veliki stage je ugostio velika imena kao i veliku komunikaciju publike s bendovima (u ponekom slučaju i nekomunikaciju). U petak su nam od 20:00 h svoj muzički izričaj muzički izrekli Delta, Stillnes, Father, velikani punka The Exploited te Atheist Rap kojima se u svirci pridružio i gitarist KUD Idijota.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Luka

Inače, ovogodišnje Barufe su posvećene frontmenu Kud Idijota - Tusti, koji se oporavlja od zloćudne bolesti, pa mu i mi ovim putem želimo brz oporavak, dobro zdravlje i pozitivan vjetar u leđa.
Poradi naglog, ali očekivanog, pljuska tako riječki, a tako irski - Belfast Food nije nastupio, al' ništa zato! - nastupili su sljedeći dan te kao i uvijek rasplesali sve djevojčice 'barufantice' i pokojeg 'barufanta'.
Zvijezde večeri su definitivno bili The Exploited! Ludi i žestoki s jasnim porukama 'Fuck the USA',
''Fuck The System', ' Beat The Bastards',...vješto su razularili sve prisutne i natjerali
prave punk 'barufante' da se pridruže na stage-u svojim škotskim punk ikonama.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Luka

Svašta smo osjetili u tim eksplozivnim trenutcima...i smijeh i uzbuđenje i bunt i 'fuck the system'.
'Zvijezde' večeri su bili i redari koji su nam priuštili urnebesno smiješan igrokaz pokušavajući bacakati razularene pankere sa stage-a. Omjer 20:80 (bit će da sam malo rekla u korist pankera) u odnosu redar:panker nikako nije mogao rezultirati 'pobjedom' redara, pa su 'jadničci' nakon nekog vremena i odustali. Naravno da su neki od 'barufanata' doma ponjeli i pokoju modricu od tog silnog naguravanja, ali sve je to dio kulture punka, pa se time moramo i pomiriti. Moje proročke sposobnosti mi jasno govore da nakon ovoga Barufe više neće biti iste. Dakle, uživajmo i ubuduće u penjanju publike na stage, jer ako je to način da publika pokaže koliko voli i cijeni svoje glazbene miljenike i koliko ih oni mogu potaknuti - neka je! Tu večer je publika doista dokazala da je nitko neće *ebati. Shodno tome, nadam se da će se sljedeći hit Exploiteda zvati ' Get out of fucking stage', jer se taj povik čuo više puta tokom njihovog prisustva na stage-u. Bez obzira na sveprisutnost publike na stage-u, Exploited su uspjeli i u toj gužvanciji odpjevati par pjesama, a dirljivo je bilo čuti i vidjeti poneke mladiće kako su se dohvatili mikrofona i uživjeli se u ulogu pozadinskih vokala. Uglavnom, nastup za pamćenje i raspamćivanje.
Sljedeći dan, subota, je prošao nešto mirnije ispred Velikog stagea. Kažem - nešto mirnije, jer i taj dan je bilo nadobudnih 'barufanata' (ma svega dvojica, trojica) koji su se uspentrali na stage tokom nastupa djevojaka iz tria Las Balkanieras, roots/reggae ikone Macka B-a te uvijek popularnih TBF-a. Gufsoni i Kandžija & Krankšvester nisu nastupili zbog tehničkih problema, ali su zato vrlo vješto satnicu ispunili sideshow fakiri iz Squidling Brothers-a.
Djevojke iz sve popularnijeg Las Balkanierasa pokazale su zavidnu dozu zanimljivog muzičkog performansa mixsajući etno, reggae i ska poskočice uz obilato puno čavrljanja s publikom, a sve zabavne i plesno neumorne.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Luka

Macka B i njegov prateći bend su nas uspjeli uvjeriti da ganju treba legalizirati, a ne kritizirati, pa onda da žena nije sex mašina već da je ljudsko biće (no, dobro je znati), a uspjeli smo saznati i da je Macka B vegetarijanac i da Big Mac sigurno neće u njegova usta. Shodno tome, bilo je dirljivo vidjeti šefa vege kuhinje s Barufa kako svojim plesnim koracima i ogromnim osmjehom podržava tekstove Macka B-a.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Luka

Nakon velikog Macka B-a pojavio se veliki Mladen Badovinac i TBF koji su nastavili ono što su bendovi prije njih započeli, a to je luda exstaza dobrog provoda na ovogodišnjim Barufama. Uživali smo tako uz Smak svita, Guzice i sise, Psihijatrija,...
Sve ono što nas je potaklo da vidimo svijet ljepšim i pametnijim, nekako je poprimilo malu notu gorčine kada su na stage stupili Squidling Brothers, skupina fakira iz SAD kojima su se pridružile i neke riječke snage, pa smo tako s nehinjenim izrazom groze gledali u dive koje su se ljuljuškale na stage-u probodene kukama na leđima, 'bljuvači' vatre, fakiri koji se izležavaju na čavlima,...No, ne treba ništa osuđivati, svatko ima pravo na svoje umjetničko/scensko ispoljavanje talenta.
Srećom, Belfast Food se potrudio da ta noć ne završi lošim snovima, a umnogome je pomogao i after Party Barufa u obližnjem klubu La Noche uz obilje dobrog dirty dubstepa.

sandra vučetić // 03/06/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*