home > interwju > Tomaž Raušl (PRIDIGARJI)

kontakt | search |

Tomaž Raušl (PRIDIGARJI)

Zovu se Pridigarji (Propovjednici), postoje od 1987. godine, sviraju ska-punk, svoje turneje "stilski" nazivaju - IdiotSKA, DebilSKA, KretenSKa…, imaju vlastitu izdavačku kuću, grupu sačinjavaju matičar, željezničar, bankar, student, dva kompjuteraša - jedan bez posla, tonski majstor na radiju, spikerica na radiju te vozačica taxija. Još uvijek im je aktualan posljednji, šesti album "Vse ali več" (Ohoho Records) i, na koncu konca dolaze iz obližnjeg nam Ormoža; dovoljno razloga da budu prvi slovenski band koji je ove godine "upao" u seriju razgovora OKHRK. U ime Pridigarja, odgovarao je Tomaž Raušl, stara "slovenska veza" Obračuna...

Da ne prepričavamo sadržaj web-stranica grupe (http://www.geocities.com/pridigarji), kako bi ti u par rečenica čitateljima koji još nisu imali prilike "susresti" se na bilo koji način s grupom predstavio Pridigarje?
Pa ako krenemo od početka grupe, a kao što znamo svaki početak je težak, bilo je jako teško podnositi trudove i carski rez. Uzroke nastanka grupe još uvijek tražimo, jer do sada nismo otkrili tko je oplodio našu mater. Na početku smo svi željeli da nam narastu zubi ali sa godinama postaju ambicije sve veće, tako da sada mislimo da je najbolje primjerno našemu klanu robna razmjena, zub za zub - carstvo za konja. A u svemu ovomu snašli smo se Dabe, Žaža, Miha, Seba, Blaž, Karči, Sale i Bako i to sve od početka kraja treće Juge.

O čemu Pridigarji "propovijedaju" na posljednjem albumu "Vse ali več", kakve su bile reakcije medija u Sloveniji?
Propovjedamo srednjevjekovne propovjedi, slovenske pjesme narodnog pomirenja, zabavne pjesme i napjeve, i to po cijeloj domovini a i šire i uže. Kada smo usmjereni u budućnost gledamo napred, u prošlost obaziremo se unatrag, na događaje najrađe gledamo sa strane. A takav je i naš posljednji album, na kojem su dodana još dva ženska stasa i glasa koja se odazivaju na Twotonebinas. A reakcije - album je od slušatelja Radia Študent bio izabran za najbolji album protekle godine!

Možeš li nam predočiti koja je pozicija Pridigarja u okviru cjelokupne slovenske scene danas, i usput, kakva je sama scena?
Pozicija ili opozicija, to je sad pitanje ? Pa ako pogledamo na dugogodišnji staž koji već imamo na sceni, mogli bismo biti pozicija, a ako pogledamo da iza nas ne stoji baš neka velika izdavačka kuća, nego underground klub i neovisna izdavačka kuća Ohoho, mirno možemo ostati u opoziciji ! Kad govorim o slovenskoj sceni tu bi se oslonio na bendove koje ćemo izdati na skorašnjoj kompilaciji Ohoho Recordsa; punk s primjesima ska-a i regga-e još uvijek je itekako živ.

Da li je činjenica što dolazite iz malog mjesta na bilo koji način utjecala na rad grupe?
Svaki dan smo u svakom pogledu sve više napredovali ! Tako da su u Ormožu ostala još samo četvorica iz benda.

Puno nastupate, pogotovo izvan Slovenije. Ima li kakva posebna zanimljivost, neki zanimljiv događaj kojeg ste proživjeli na turnejama?
Pa sad kad smo iskusili sve bolesti mozga na turnejama, sada nastupa recesija ! A bila je i objavljena štorija u njemačkim fanzinima, koja nam se dogodila na Češko-Njemačkoj granici, gdje još uvek straši Honeckerjev duh, i to sve zbog osbone prtljage svih članova benda u kojoj je zajedno bilo 40 albuma i 30 majica i dok smo objašnjavali da su to osobne stvari, koje manje više razmjenjujemo sa organizatorima i ostalim ljudima, i da sve skupa ne vredi više od 200 eura, pa podeljeno sa šestoricom…. a da stvar ne ide prebrzo pobrinuli su se i cariniki , kad su pronašli još ploču poljskog benda Stupor, koji je imao na naslovnoj strani svastiku (kukasti križ), tako da je optužnica bila raširena još na unos zabranjenih stvari u Njemačku. Sljedilo je pojedinačno saslušavanje i obrazloženje da je ovaj poljski bend antifašističan, da moraju pogledati tekstove grupe i da moraju pogledati cjelokupan značaj omota jer je bilo na njemu nacrtano kako pucaju na svastiku, te da dolazimo iz zemlje koja je bila u drugom svjetskom ratu žrtva nacizma itd. O razgledanosti carinika radije ne bih govorio, tamo smo bili više od 10 sati, dočekali i drugu smjenu, isto o pričami sa prevodiocem, kojeg nismo trebali, a bio je kao za jugoslovenski jezik, pa onda iznenađenje carinika, kako ne postoji jugoslovenski jezik, kao o glupim pitanjima ko je ovde šef, o izolaciji članova benda, o tome kako se valjda radujemo da čemo biti sada u Evroskoj uniji…. Na kraju smo platili 76 eura kazni, došli u Waimar u 4 ujutro upoznali zgodne domaćine u klubu i sa njima dokrajčili štoriju uz šank do 10 sati prijepodne.

Što Pridigarji smatraju svojim najvećim uspjehom do sada?
To da se još nismo raspali !

Kako je najlakše doći do vaših izdanja?
Pa najlakše je poslati mail na Pridigarji@hotmail.com. Ako ste bilo gdje na našem koncertu tu su uvijek i sva naša izdanja i još što šta, ako ste u dućanu i još u Sloveniji, samo treba pitati prodavača, a sve ostale mogućnosti malo su teže izvedljive.

Reci nam nešto više i o djelatnosti neovisne izdavačke kuće OHOHO RECORDS, koju ste osnovali vi, članovi Pridigarja.
Ohoho Records je izdavačka kuća u smislu "napravi sam". Osnovana je pod okriljem Kulturnog alternativnog kluba Unterhund iz Ormoža, dosad je izdala sve ploče Pridigarja, a uskoro će izaći kompilacijski CD "SKA FACTOR positive" na kojem će biti sakupljeni ska punk reggae bendovi koji su postojali ili još postoje na prostoru ex Juge. Konkretnije, SKAKAFCI iz osamdesetih, pa PRIDIGARJI, ELVIS JACKSON, SKUPLJENI NA BRZINU, SKARTIZANI, SCUFFY DOGS, RETARD, CADDIES, SAMOSTALNI REFERENTI, NE RAZUMEJU, RED FIVE POINT STAR, LOST PROPELEROS, ULTIMATE METHOD TEAM, SUNNY ORCESTRA. Možda i još pokoji drugi band - ako netko smatra da je u tom stilu muzike može nam se slobodno javiti na ohohorecords@hotmail.com

Par riječi o kontinuitetu organiziranja koncerata u Ormožu, i kontakt-osobi za npr. grupe iz Varaždina željne svirke kod vas?
U Ormožu postoji više od 11 godina - za taj jubilej izašao je i fanzin sa naslovom "11 let hrupa" - klub pod imenom Unterhund, u kojem je bilo više od 200 koncerata, s oko 240 grupa iz 20 zemalja, sa čime se ne može pohvaliti niti jedna udruga u županiji. Da potsjetim, kod nas su bilu N.K.V., Overflow, Directed Crew, Bijes zdravog razuma, Nula, Apatridi, Fakofbolan, Lijeni Hinko, Verbalni delikt, Radikalna promjena, Ateisti, Headbanger, Debeli precjednik, Bez panike, Anti otpad, Youth against, KZL, Let 3, Bad Blood, AK-47, Implicite, Deafness by Noise, Retard, De la Grande, One step Away ako se samo malo osvrnemo preko Drave ! A ako se kome svira u Unterhundu, treba se samo obratiti braći Mehtsun, koje je najlakše dobiti na mail adresu mehcun@hotmail.com

S druge strane, što je potrebno da se osigura nastup Pridigarja u Varaždinu, koliko veliki klub, kakva oprema, koliko "klope i cuge" i koliko para?
Ništa posebno, potrebno je naći slobodan termin i malo volje, a onda ide sve mnogo lakše.

Planovi Pridigarja za bližu i daljnju budućnost?
Pa da više sviramo na berbama, pogrebima i ostalim jesenskim radovima, a ako nas pozovu i na kućnim zabavama. Zauzimamo se za očuvanje prirode i za dostignuća ljudske civilizacije, kao što su atomske centrale, vodikove bombe i kemijski otrovi. Ozonsku rupu ćemo zakrpati ogromnim kondomom, pa nas zato neki zovu jebivetrima.

okhrk // 15/04/2003

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*