home > interwju > Denis Mujadžić - DENYKEN

kontakt | search |

Denis Mujadžić - DENYKEN

Ovogodišnje obilježavanje 15 godišnjice rada Denisa Mujadžića - Denykena, najplodonosnijeg hrvatskog rock-producenta "službeno" je započelo objavom dvostrukog CD-a "Denyken 15" (Dancing Bear), prema izdavaču "najrokerskijeg dvostrukog CD-a ikad objavljenog u Hrvatskoj". Kako i Radio 101 slavi 20 godina rada, a uz Stojedinicu su vezani i Denykenovi počeci, cijena dva CD-a je samo i prigodno 101 kuna i sav prihod od prodaje CD-a namijenjen je SOS dječjem selu Lekenik. S Denykenom smo razgovor dogovorili u nekoliko sekundi, a na pitanja nam je odgovorio istog dana. Vrhunski profesionalac i na taj je način pokazao kako i koliko je "unutar" svog rada, a na sjajnom jubileju i velikoj ulozi u stvaranju zadnjih 15 godina domaće scene ovom mu prigodom i čestitamo. Izaberite si nešto od "njegovih" bandova (Majke, Pipsi, H. Pivo, Kojoti, Jinx, Z. Pušenje, Dogma, Vatra...) za glazbenu podlogu i pročitajte kako Denyken zvuči na Terapiji.

Sada, na kraju "Tvog sentimentalnog putovanja", i objavi ovog dvostrukog CD-a, kako se osjećaš držeći u ruci finalni proizvod, kojime si zaokružio 15 godina svog producentskog rada?
Pa lijepo je materijalizirati snove, ja sam se naime jednoga jutra probudio i imao pred očima sliku cijele "priče" oko tog svog cd-a ....bandove, pjesme i ono sto je najvaznije;kome da namijenim prihod od prodaje. Još kao član Pipsa upoznao sam ekipu iz SOS Dječjeg sela Lekenik i od tog trenutka ostao sam u njihovom kompjuteru tako da su mi slali čestitke za blagdane i svoje godišnje biltene u kojima su me obavještavali o svojim akcijama.
Iz takvog jednog biltena recimo znam da u selu djeluje i rock band Napadači sluha i jedva čekam da odem da ih čujem . Ukratko osjećaj koji me prati je metaforički sličan onome koji ima čovjek koji je zasadio mladice i nakon par godina uživa u hladu velikog drveta!

Aleksandar Dragaš u "fade in-u" Cd-a kaže: "Tko zna kako bi izgledao hrvatski rock devedesetih... možda bolje, možda lošije no zacijelo ne isto"...da nije bilo TRIP-a i tvoje uloge u produciranju albuma Hladnog Piva - "Đžinovski", Majki-"Razdora" i Overflowa - "Dorothy". Iskreno, da li si tada uvidio kvalitetu i budući razvoj karijere tih bandova, ili je to samo bio splet sretnih okolnosti?
Svaki čovjek ostavlja neki trag iza sebe..veći ili manji, možda je moja uloga više u tome da sam pokazao kako rock moze zvučati, kao po onoj staroj izreci da ne znamo što imamo sve dok to ne izgubimo ali ne znamo što nam je nedostajalo sve dok to ne upoznamo. Ako sam kroz svoj rad omogućio rocku da se čuje na ovim prostorima onda sam ispunio ulogu!!

S izuzetkom Gustafa, Leta 3 i Laufera, definirao si sound hrvatskog rocka devedesetih: Ako ovaj CD ili cjelokupnu scenu usporedimo s netom objavljenim CD-om "Sretno dijete" odnosno cjelokupnim Novim Valom, kako bi ti usporedio ta dva razdoblja, mada ne traju jednako dugo - u kakav bi ih međusobni odnos stavio kvalitativno i kvantitativno?
Dobro da ste me pitali ovo pitanje jer ja inače volim povući ovu paralelu izmedju Igora Mirkovića i mene.
Naime i on i ja smo kroničari jednog vremena u svojim radovima; on osamdesetih a ja većinom devedesetih (iako na mojoj kompilaciji imam i recentnijih radova).
Mislim da je osnovna razlika osamdesetih i devedesetih u tome da je, iako uvijek bitna, produkcija bila za vrijeme novog vala ipak u drugom planu i ja, iako i sam producent, danas otvoreno priznajem da je danas produkcija postala prebitna. Kao da se izgubila pjesma u svemu tome i ljudi i bandovi ulaze danas u snimanje a da ne naprave "domaću zadaću" prije toga tj. da onaj osnovni, songwriterski dio riješe prije samog snimanja. U osamdesetima se bandovi nisu mogli oslanjati toliko na čuda tehnike kao danas i nisu mogli računati na "estetske" korekcije kakve se danas na većini produkcijskih projekata obavljaju! Srećom po mene ipak su devedesete za razliku od osamdesetih bile godine rocka koji mi je kao glazba imanentan te sam se tako i mogao uspješno izraziti jer da sam rođen i sazrio nešto ranije ne znam baš sa kojim bi se to rock bandom u osamdesetima mogao "baviti" ...možda Partibrejkersima i EKV-om i to bi bilo to !

Za Pipse tvrdiš da su najvažniji band Tvoje karijere, a u sredini unutrašnjosti CD-a uz njih su Majke. Ako su to, pretpostavljamo, "prva dva mjesta", možeš li, iz dubine srca reći s kime je uistinu Tvoj rad bio najbliže onom što si želio čuti, onakvom zvuku kakvog voliš i što si i uspio postići u konačnici?
To je kao da pitate majku koje joj je dijete najmilije  ...bla,bla.
No ozbiljno, što se tiče uspjesnošti to su sigurno Pipsi, Majke i H.Pivo i to su projekti koji su prije svega imali umjetnički dignitet, jake tekstove i interpretaciju te onu neophodnu kemiju (ne mislim ovdje na onu kemiju) već jedan prirodni supstrat kreativne sinergije na jednom mjestu koja stvara cjelinu koja uvijek čini više od zbroja svih pojedinačnih dijelova te rezultira bezvremenskim umjetničkim djelom. Sretan sam da sam svoju kreativnost utkao u albume poput "Fred Astaire" Pipsa, "Vrijeme je da se krene" Majki ili "Šamara" Hladnog piva! To su stvari koje će po mom sudi odoljeti vremenu. U nedavnom druženju i kreaciji ističem suradnju sa virovitičkom Vatrom te zagrebačkim Ramirezom!

Svaki od navedenih bandova komentiraš na omotu. Možeš li nam otkriti jednu-dvije zanimljivosti, bizarnosti, ili kakvu veselu zgodu, povezanu s Tvojim radom a da nisu navedene u popratnom tekstu? (poput baretovog - "Denise, otvori!")
One najbolje koje imam na žalost nisu za javnost 

Hladno Pivo je na ovogodišnjoj dodjeli Porina reklo da si Ti najzaslužniji za njihove nagrade! Koliko po Tebi, u konačnici, krajnji rezultat ovisi o samom bandu a koliko o producentu?
Iskreno rečeno, na kraju snimanja ja, a vjerujem i band, više nemamo pojma tko je tu što napravio ukoliko je to bila dobra suradnja. Meni osobno je ipak najbitnije da je rezultat nešto na što i band i ja možemo biti ponosni i da znamo da smo učinili maksimum od svojih mogucnosti. Što bi rekla Gabi: "Pamtim samo sretne dane".

Kakva je uloga Radija 101 u Tvojoj karijeri, s obzorim da je taj radio-postaja iznimno naglašena na ovom CD-u?
Ja sam dijete Stojedinice, tamo sam i počeo kao mladi novinar i pošto sam imao emisiju koja je pratila mlade bandove tu mi se i rodila ideja da kao snimatelj i producent pokušam pomoći i sebi i bandovima u kreaciji. Kada bih snimio neki band nakon toga bih ga i pustio na emisiji! Mislim da se to danas zove "sukob interesa" . Radio 101 mi je apsolutna podrška u cijelom projektu i nitko sretniji od mene zbog toga!

Osim grupa zastupljenih na albumu, možeš li, iz glave, nabrojati s kome si još radio posljednjih 15 godina?
Previše bi to bilo i za mene. Ionako sam se prepao kada sam skupljao i ovaj materijal za cd. Mislim da se mogu pohvaliti sa oko 200 nosača zvuka! Pardon, sa nekima od tih se i baš ne bih mogao pohvaliti!

Što grupa treba imati da bi se prihvatio rada s njome?
Hitove! Šalim se (mada nije na odmet), pa ono što sam ranije naglasio a to je da imaju fenomenalne pjesme na koje će se rulja totalno napaliti, koje će pak snimiti sa mnom i prodati milijune i svi skupa završiti na Barbadosu sa djevojkama čokoladne puti 

Čija je ideja i od kad datira Tvoj nadimak?
Dubravko Ivaniš prije znan kao Ripper je "krivac" i to datira negdje sa snimanja prvijenca Pipsa. Što bi se reklo trenutak njegove inspiracije i onako...odmilice, a ja rekoh vidiš to nije loš nadimak za momka poput mene.

Jedno "privatno" pitanje - zašto si prešao na vegetarijanstvo?
Ja vam sve to gledam kroz energiju i zato pazim kakvu energiju stavljam u sebe, a osim toga osjećam grižnju savjesti i kada mi pauk padne u slivnik i izgubi život zbog moje nepažnje a kamoli kakva domaća životinja da pati zbog mene. No nisam dogmatski vegetarijanac i smatram da je to stvar osobnog izbora kao uostalom i sve ostalo.

Koga bi trenutno istaknuo kao pažnje vrijednu pojavu na domaćoj sceni, a što slušaš "izvana"?
Sviđa mi se nova stvar od Gustafa, Edo Maajka, a od vanjskih u zadnje vrijeme slušam The Strokes i JET.

Kakav je to osjećaj kad ti pod zanimanje piše: producent, i, koga osobno kao producenta cijeniš u Hrvatskoj i u inozemstvu?
To je "milijun dolara osjećaj" i fala Bogu da je još uvijek tako za mene nakon svih tih godina. U hrvatskoj kolegu Edi Cukerića a izvana Rick Rubina , Bob Rocka i John Leckie-a!

Kada, gdje i kako će se uživo "službeno" promovirati CD?
12. lipnja 2004. južna obala jezera Jarun i to od ranih popodnevnih sati pa sve do 24,00 h. Vrijedi reći da će se tu nastupati na dva stagea i svirati će neki moji a i neki bandovi koje ja nisam radio ali koji su tu kao gosti Radija 101. Spomenut ću samo neke: HLADNO PIVO, BAMBI MOLESTERS, BARE & PLAĆENICI, EDO MAAJKA, PSIHOMODO POP, VATRA, GUSTAFI, TBF, PIPSI, ZADRUGA, STAMPEDO, ZABRANJENO PUSENJE itd

I, na kraju, ako možemo pitati, jer ne znamo, "...mom blizancu..." i "mom prijatelju" navedeno na CD-u - o kome se radi?
Jedno biće koje tražim cijeli svoj život!

okhrk // 02/06/2004

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*