home > interwju > Bizo (BOLESNA BRAĆA)

kontakt | search |

Bizo (BOLESNA BRAĆA)

Zdenko Franjić, El Bahattee, Ivan Dečak (Vatra), Ante Perković (Djeca), Matija Habijanec (Marschmallows), Elektrik Buttshaperz, Tomaž Raušl (Pridigarji), Damir Bačac -Beli (Ex Pistols), Davor Viduka (Kawasaki 3P), Tomo Božović (Cool Shakes), Luka Juranić (Mahatma Motorpeople), Romeo Djomlija (The Spoons), Ivan Koprivčević - Kopriva (ex-Legen), Dubravko Ivaniš (PC&VC), Zoran Stajčić (The Subway Dogs), Zoran Predin i Goran Lautar (The Babies) popis je sugovornika koje smo tijekom 2003. godine intervjuirali pod okriljem rubrike "OKHRK" za Terapiju i Reflektor (RTV Varaždinec). Za sam kraj godine, shodno veselom prazničnom raspoloženju, sugovornik nam je Pero Radojčić - Bizzo ("bolja ili lošija?" polovica dvojca iz Bolesne braće), a koji su netom objavili novi album "Radio Fanfara" (Menart). S obzirom na 3 godine nastajanja "Fanfare", odgovori koje smo dobili već nakon 12 dana (najvećim dijelom zahvaljujući Ivoni iz Menarta) bili su uistinu neočekivano brzi. Ubacite "Radio fanfaru" u playere, udobno se smjestite i pripremite lice za osmijeh. Bolesni brat Bizzo:

1. Zašto ste album "klesali" tako dugo?
Zato šmo smo loši klesari, hehe.. Žene, alkohol, slava, i bogatstvo sputavali su nas u tome... Kad smo zapili sve, rekoh - ajmo ponovo. I oteglo se malo. Šta ćete...

2. "Kupite CD da zaradimo nešto love, nismo radili za bezveze." - poručujete. Vaš je CD zaštićen od kopiranja… Iskreno, koliko ste do sada iskopirali CD-a za sebe osobno i smatrate li da je zaštita poželjna u današnje vrijeme?
Pa oko milion i pol puta. Barem. Imamo pekaru CD-a u Rudešu. Pekara "La pirata".. Al domaće ne pržim! Kupujmo hrvatsko! Nije to bez veze..

3. Smatrate li i dalje da PORIN nema veze s HIPHOP-om?
Od kad je ukinita ta kategorija - ne. Sad ima samo sa hip-hop izvodjačima koji su nominirani u jednoj od drugih kategorija. Što nije loše, ali to je jedini dodir hip hopa i Porina. Uostalom ne razbijam glavu s tim.

4. Na omotu albuma sami ste istaknuli da je "Radio fanfara" "degutantna zabava za odrasle i klince". Koji su to "odrasli" a koji su to "klinci" koji se zabavljaju uz vašu "degutantnu zabavu"?
Odrasli neopterećeni sobom, željni zaj..., jer im je život sam po sebi dovoljno crn i depresivan, i klinci koje odrasli shatro filozofi podcjenjuju, i misle da ako su mlađii, da su i glupi, i da ništa ne kuže..

5. Amerikanac, Nijemac i Francuz gostuju u naslovnoj pjesmi. Gdje se vidite u budućnosti? U Hrvatskoj, NATO-u ili u EU?
Iskreno vidim se sa familijom, a da li ce to biti Zagreb, New York, Tibet ili Aljaska, manje je važno. Nadam se da ce to biti Zagreb, Hrvatska, a da li će to biti Nato ili EU, vidjet ćemo... Samo da je posla.

6. Što reći baki prije gledanja vašeg dokumentarca "Prava istina o Radio Fanfari"?
Bako, popij tabletu! I daj meni dvije, hehe..

7. Kad smo razgovarali s El Bahattee-jem, rekao je za HR HIP HOP scenu "da je toliko mala da ne zna dal bi je uopće nazvao scenom".Što vi mislite o tome?
Istina, mala je .. Ali je volim. I podržat ću svakog ko se bavi hip-hopom u Hrvatskoj. Čak i one koji mi se osobno ne sviđaju. Jer znam da je fuckin teško bavit se hip-hopom kod nas. Svaka čast rock-u, al hip-hop je još uvijek moja najveća ljubav. Pa ako treba ću i propast s njim.

8. Spomenuti ElBahatee svoj "Amen" je snimio u kućnom studiju. Koliko je za HIPHOP glazbu i njen uspjeh bitna kvaliteta studija gdje se radi?
Pa, nije puno važna oprema i studio. Važan je producent. Ako je loš, onda i zvuči loše. A i to je nekad u redu..

9. Na koji način nastaju vaše pjesme, od ideje, štosa i rime u glavi preko razrade i glazbene podloge do finalne realizacije u studiju?
Uglavnom prvo dođe neka suluda ideja, pa biranje ili stvaranje instrumentala, pa na kraju pisanje rima u studiju, pa trežnjenje par dana... I slušanje šta se snimilo. Pa popravak, hehe..

10. "Šarate" li i vi prema temi u "Telefon faki"?
Ma ne... To su prljave laži. Kad sam s curom , vjeran sam ko pas. Kad nisam u vezi, onda sam samo pas.

11. Što Jura Pađen misli o vašoj obradi svoje pjesme "Fratelo" - "Oprosti mi brate"?
Jura je bio u redu i dao nam je dopuštenje da koristimo taj refren. Rekao je da mu je drago da smo malo osvježili tu stvar.

12. Kako su vam Ivana Banfić i Dino Merlin "ukrali" pjesmu "Godinama"? Da li je bilo problema na ikojoj strani?
Pa ta pjesma je u stvari naša. Mi smo je dali njima na korištenje. Ali Ivana je legenda i znamo je odavno pa nije bilo problema. A i Dino je dao blagoslov da unakazimo tu predivnu kompoziciju.

13. Tko je vašeg snimatelja (Danijel Biffel) nazvao Beef i zašto? Jeste li slušali njegovu grupu Pun kufer i nove autorske radove?
Mi smo ga nazvali Beef, i Danijel je dio Morris ekipe i oficijelni snimatelj Bolesne Braće, čovjek sa čeličnim živcima, i jedan od najzaslužnijih ljudi za nastanak Fanfare. Prva liga kao Čovjek, muzičar i tekstopisac. I mjuza koju radi mi je do jaja.

14. Kakve promjene očekujete sada po izlasku albuma u vašim životima?
Očekujemo pljuvanje nezadovoljne kritike, tužbe feminističkih udruga zbog seksizma, bijesnih roditelja zbog lošeg utjecaja, i pohvale staračkih domova zbog porasta seksualnih aktivnosti medju starijom populacijom. Nešto malo love i puno koncerata. Il obratno. Nista više, ništa manje.

15. Znate li gdje ćete i kako proslaviti Novu Godinu?
Novu Godinu ćemo proslaviti polu-radno u Zagrebu, u Aquariusu, na Blackout Lounge - New Years Eve party-u, gdje ćemo se najesti, napiti, ispovračati i otići doma. Na drugu rundu rigoleta, hehe.. Bit ćemo tamo sa bendom svirača čarobne frule i svirat ćemo na praznim bocama absenta. Super.

16. Koja je vaša poruka našim čitateljima za Novu Godinu?
Čestit Božić i Nova Godina svim čitateljima, da u Novu Godinu uđete sa što manje dugova, prišteva i grčeva zbog nerviranja i stresa, neopterećeni, produhovljeni, sretni i pijani! Ne vozite dok ne dođete k sebi, čuvajte glavu i to je to.. I kupite curi "Radio fanfaru". Poklon do jaja, haha.. Aj bok..

okhrk // 07/01/2004

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*